Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pomalowaną ścianę w kuchni, (mam też płytki, ale nie wszędzie). Farba jest super zmywalna dulux do kuchni i łazienek, czyści się pięknie.Druga ściana pomalowna z decorala do kuchni i łazienek, ale to już nie to co dulux. Chciałam także mieć szkło , ale przeraziła mnie cena około 1000 za metr.

Płytki mam imitację trawertynu z Gali 30na 60cm prezentują się super, typowych do kuchni nie chciałam bo mi się nie podobały.

Czy mogabyś wrzucić kilka fotek kuchni?

• Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety może to potrwać, bo ostatnio dysponuję jedynie cyfrówką szwagra 8) a szwagier jak to szwagier :)

ale to ten tynk, którym niektórzy wykończają fundamenty. Tyle ze po zbadaniu sprawy odkryłam, że te kamyczki moga być grubsze i drobniejsze oraz ze są róznokolorowe a mieszanie dodatkowo wzbogaca paletę. Ja mam kolor coś ala bordowy uzyskany z 3 róznych odcieni. Do kuchni z jasnego drewna i jasnych płytek na podłodze.

Niestety może to potrwać, bo ostatnio dysponuję jedynie cyfrówką szwagra 8) a szwagier jak to szwagier :)

ale to ten tynk, którym niektórzy wykończają fundamenty. Tyle ze po zbadaniu sprawy odkryłam, że te kamyczki moga być grubsze i drobniejsze oraz ze są róznokolorowe a mieszanie dodatkowo wzbogaca paletę. Ja mam kolor coś ala bordowy uzyskany z 3 róznych odcieni. Do kuchni z jasnego drewna i jasnych płytek na podłodze.

Będę czekać cierpliwie. 8)

A moja bratowa między szafkami ma tapetę. Jest gumowana (tapeta naturalnie) i nie sprawia żadnych problemów jeśli chodzi o utrzymanie czystości. No i zawsze łatwiej ją wymienić jak się opatrzy. Ja chyba wykorzystam ten pomysł, bo do nowego domu przeprowadzam się ze starymi szafkami, a jak kiedyś będę je wymieniać to nie będę musiała dostosowywać ich do płytek tylko wybiorę takie jak mi się będą podobać.

Ja będę miał mebelki w dwóch kolorach - wenge + biały. Białe będą tylko szafki wiszące i to na jednej ścianie, a pod nimi na ścianie będzie płyta meblowa w kolorze wenge. Druga ściana (kuchnia w kształcie litery L) to już tylko blat, słupek, a nad blatem okap 90cm i pod nim na długości całej ściany (jakieś 220cm) szkło mleczne. Cała kuchnia będzie pomalowana na biało za wyjątkiem ściany z okapem i szybą która będzie szara z lekkim odcieniem fioletu - podobna do kafelek podłogowych (30x60cm)

Nie wiem co to jest na zdjęciu, ale z wlasnego doswiadczenia polecam korek - tapetę lub plyty korkowe. Użytkuję w mieszkaniu do 10 lat bezproblemowo - mialam wtedy malo kasy na wykończenie a tapeta korkowa byla wtedy znacznie tansza od płytek i pracy glazurnika. Troche kiepsko przy intesywnym gotowaniu i pryskającym tluszczu za kuchenką - tam raczej polecam cos gładkiego. Za to za zlewem nic sie nie dzieje.

Oczywiście - nie do każdego stylu to pasuje.

Ja w kuchni zamontowałam płytę laminowaną zwaną w Castoramie półką, w kolorze (przynajmniej z nazwy) takim samym jak blat

http://img72.imageshack.us/img72/5751/kuchnia1jz2.jpg

http://img48.imageshack.us/img48/1564/kuchnia2iw3.jpg

Jest to rozwiązanie na pewno tańsze niż płytki, mniej czasochłonne, a do tego przytulniejsze niż zimne płytki. Dodam, że kuchnię mam otwartą na pokój

Ja w kuchni zamontowałam płytę laminowaną zwaną w Castoramie półką, w kolorze (przynajmniej z nazwy) takim samym jak blat

U mnie jest podobne rozwiazanie, tyle że w kolorze frontów. Płyta mdf 12 mm, wyfrezowane pionowe rowki, pomalowana farbą akrylowa Fluggera do drewna (kolor dobrany pod fronty).

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/v2uELjwDGoDr8zrAaX.jpg

Pozdrawiam

zielony_listek

U mnie jest podobne rozwiazanie, tyle że w kolorze frontów. Płyta mdf 12 mm, wyfrezowane pionowe rowki, pomalowana farbą akrylowa Fluggera do drewna (kolor dobrany pod fronty).

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/v2uELjwDGoDr8zrAaX.jpg

Pozdrawiam

zielony_listek

Świetne rozwiązania dziewczyny. Dziękuję i także pozdrawiam Lidka

w poradniku muratora "zrób to sam" 2/2007 jest mowa o tym :)

-szkło

-plexa

-stal

-lustro

-sklejka

-"akwarium" wypełnione nasionami itp. ;)

Czy ten poradnik jest w wersji netowej czy na papierze?

Pokusiłam sie i kupiłam "Zrób to sam". Hm... nie byłam zachwycona. :-? :-? Omówione są po krótce wymienione propozycje.

Nie wiem co to jest na zdjęciu, ale z wlasnego doswiadczenia polecam korek - tapetę lub plyty korkowe. Użytkuję w mieszkaniu do 10 lat bezproblemowo - mialam wtedy malo kasy na wykończenie a tapeta korkowa byla wtedy znacznie tansza od płytek i pracy glazurnika. Troche kiepsko przy intesywnym gotowaniu i pryskającym tluszczu za kuchenką - tam raczej polecam cos gładkiego. Za to za zlewem nic sie nie dzieje.

Oczywiście - nie do każdego stylu to pasuje.

A dlaczego kiepsko, nie idzie domyc czy o co chodzi? Bardzo mnie to interesuje, bo bede miala korek na podlodze w kuchni i wlasnie zastanawiam sie nad tym, czy nie dac tez na sciany. Jeszcze jedno pytanko-ty masz na cala sciane ten korek czy tylko przy zlewie i kuchence?A moze wkleisz jakies zdjecie? Baaaaaaardzo prosze! :D