Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co odskraplacz w kotle gazowym?

tejta

Recommended Posts

Witam ,

prosze o porade -

w kotle z zamknięta komora spalania ,dwu funkcyjnym ,w systemie z oddzielnymi przewodami spalinowo powietrznymi ,biegnącymi poziomo ,zainstalowano odskraplacz w taki sposób ,ze z kawałka pionowej części wkładu wyprowadzony jest wężyk z syfonem biegnący do kanalizacji .

Jakim cudem skropliny maja trafić do tego wężyka -rozumiem ze ściekają po ścianach wkładu w dol, jak zakręcają do tego wężyka ?

Przeciez to bylo by mozliwe gdyby otwor i wezyk do skroplin umiejscowiony byl w poziomej czesci wkladu od spodu...

Czemu takie rozwiązanie widnieje w instrukcji dla wkładów dwuściennych biegnących pionowo ,a dla wkładów poziomych nie?

Czy ktoś możne to wyjaśnić?

Boje się ze skropliny zaleją mi nowy piec.Czy reklamować zamontowanie odskraplacza?

• 9 years później...

Przecież masz w instrukcji, że jest to odskraplacz KONDENSATU a nie wody opadowej.

Jak sobie przypominam, to taki komin robiłem ok 10 lat temu dla pieca Turbo. Kominy dla kondensatów odskraplaczy nie miały, tylko wpływał on do kociołka i z niego był odprowadzany do kanalizacji. Fakt - nie jestem instalatorem i takie rozwiązanie było w kominach dwuściennych z kwasówki, montowanych na zewnątrz ściany więc może w murowanych jest inne rozwiązanie.

Edytowane przez Pytajnick

Zamontowałeś komin uniwersalny do kotów turbo i kondensacyjnych.

W turbo skropliny odprowadzane są z komina a nie przez kocioł, w kondensacyjnym przez kocioł.

Niestety w tym przypadku będziesz zmuszony odprowadzić skropliny spływające z kotła i przewodu spalinowego - stąd rurka na dole komina, chyba że wprowadzisz do komina przewód spalinowy połączony bezpośrednio z kotłem kondensacyjnym.

Dziwne, że producenci produkują takie systemy kominowe, gdyż kotły turbo zostały wycofane z rynku