tejta 02.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam , prosze o porade -w kotle z zamknięta komora spalania ,dwu funkcyjnym ,w systemie z oddzielnymi przewodami spalinowo powietrznymi ,biegnącymi poziomo ,zainstalowano odskraplacz w taki sposób ,ze z kawałka pionowej części wkładu wyprowadzony jest wężyk z syfonem biegnący do kanalizacji . Jakim cudem skropliny maja trafić do tego wężyka -rozumiem ze ściekają po ścianach wkładu w dol, jak zakręcają do tego wężyka ? Przeciez to bylo by mozliwe gdyby otwor i wezyk do skroplin umiejscowiony byl w poziomej czesci wkladu od spodu... Czemu takie rozwiązanie widnieje w instrukcji dla wkładów dwuściennych biegnących pionowo ,a dla wkładów poziomych nie? Czy ktoś możne to wyjaśnić? Boje się ze skropliny zaleją mi nowy piec.Czy reklamować zamontowanie odskraplacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.10.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 odskraplacz ma we wnętrzu odpowiednio wyprofilowaną drogę dla skroplin (coś jak wsadzona pochyło zapora po której ściekający kondensat kieruje się do rury odpływowej), nie ma szans aby piec uległ zalaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.07.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Podłączę się pod temat. Kocioł kondensacyjny - komin Zapel Turbo SPSK z wkładem ceramicznym. Ciekaw jestem jak ta woda spływa do tej rurki. Rozumiem, że tu chodzi o wodę opadową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.07.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Przecież masz w instrukcji, że jest to odskraplacz KONDENSATU a nie wody opadowej.Jak sobie przypominam, to taki komin robiłem ok 10 lat temu dla pieca Turbo. Kominy dla kondensatów odskraplaczy nie miały, tylko wpływał on do kociołka i z niego był odprowadzany do kanalizacji. Fakt - nie jestem instalatorem i takie rozwiązanie było w kominach dwuściennych z kwasówki, montowanych na zewnątrz ściany więc może w murowanych jest inne rozwiązanie. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.07.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Raczej nie. Kondensat raczej będzie odprowadzany z kotła (np. Viessmann Vitodens), więc dziwi mnie ta rurka tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.07.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Zamontowałeś komin uniwersalny do kotów turbo i kondensacyjnych.W turbo skropliny odprowadzane są z komina a nie przez kocioł, w kondensacyjnym przez kocioł.Niestety w tym przypadku będziesz zmuszony odprowadzić skropliny spływające z kotła i przewodu spalinowego - stąd rurka na dole komina, chyba że wprowadzisz do komina przewód spalinowy połączony bezpośrednio z kotłem kondensacyjnym.Dziwne, że producenci produkują takie systemy kominowe, gdyż kotły turbo zostały wycofane z rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.07.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Aaa, takie jaja.Czyli będę musiał odprowadzać skropliny z dwóch miejsc?A czy w tej rurce może być tego dużo? Zakładam, że znacznie więcej będzie z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.07.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Niestety tak.W kominie resztkowo. Tym więcej im mniejsza kondensacja, czyli im wyższa temperatura powrotu z instalacji CO oraz z pracy na rzecz CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts