wiewióra1976 03.10.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Może ktoś mi powie, czy da się zaplanować taki dywan - strasznie mi się podobają np. krokusy. Ale gdzie je posadzić? Na trawniku bez sensu, bo koszenie. Robienie oddzielnej rabatki? A co jak wiosna minie? Łyso będzie. Właśnie bezmyślnie wygooglałam hasło "kwiaty cebulowe" i mózg mi stanął na widok tej różnorodności Tak, to mój pierwszy sezon z ogrodem i czuję się jak dziecko wpuszczone do sklepu z zabawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 03.10.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Takie kwietniki z cebulowych to raczej w parkach się robi, później wykopuje się cebule i nasadza np jednoroczne.Coś takiego to ja jedynie bym widziała w ogromnym ogrodzie i na końcu, gdzie długa perspektywa "ukryje" to co brzydkie po przekwitnięciu, a przed dywanem jakaś niska bylinka, okrywowa np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 03.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Jeśli masz duży trawnik możesz posadzić krokusy w miejscu , którego nie będziesz kosić dopóki ich liście nie zaschną.Można też sadzić cebulowe na rabatach bylinowych. Rozwijające się młode liście bylin zasłonią zasychające liście cebulowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 03.10.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Krokusy trzeba sadzic w bardzo dużych grupach.http://img20.imageshack.us/img20/4361/ulica1.jpgWrocław http://wroclawski.blog-ogrodniczy.pl/category/moj-wroclaw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 03.10.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Eksperumentuje z krokusami od kilku lat. Jest z tym pewien problem. W sprzedaży pojawiły się odmiany niskich krokusów. Tych dużych klasycznych nie widzę w sklepach. A te małe nie dają tak pięknego efektu jak te duże z "ogrodu mamy". Z moich przemysleń wynika, że ładnie prezentują się krokusy posadzone w długich rządkach wzdłuż chodnika granitowego. Warto też nie mieszać cebulek różnych ogmian. Osobiście lubię fioletowe i żółte, ale sadzone na osobnych stanowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 03.10.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Gdy cebulowe kwiaty już zakończą swój żywot sieje kwiatki jednoroczne, np taką maciejkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 04.10.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Może ktoś mi powie, czy da się zaplanować taki dywan - strasznie mi się podobają np. krokusy. Ale gdzie je posadzić? Na trawniku bez sensu, bo koszenie. Robienie oddzielnej rabatki? A co jak wiosna minie? Łyso będzie. Właśnie bezmyślnie wygooglałam hasło "kwiaty cebulowe" i mózg mi stanął na widok tej różnorodności Tak, to mój pierwszy sezon z ogrodem i czuję się jak dziecko wpuszczone do sklepu z zabawkami. podłaczam sie zastanawiam sie czy takie kwiatki tulipany i inne np. hiacynty można posadzić w towarzystwie albo pomiedzy iglakami i podsypać korą bo lubie miec kolorowo w ogródku a za barzdo nie wiem jak to połączyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorben 04.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Hej, ja polecam sadzic wczesnie kwitnące cebulki w dużych grupach na rabatach pod póżniej rozwijającymi się krzewami i małymi szczepionymi drzewkami - wiosną jest tam dostatecznie dużo światła, a po pełnym rozwoju ulistnienia co innego zwraca uwagę (tzn. ten krzew/drzewko właśnie)-zasychające liście cebulowych wycinam i zasypuję korą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 albo na rabatach z późnymi trawami (typu rozplenice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 04.10.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Krokusy posadzone na rabatach bylinowych: z prawej pomiędzy bodziszkiem, z lewej pomiędzy miskantami (miskanty trzeba przyciąć pod koniec stycznia)http://img841.imageshack.us/img841/6019/krokusyotomin.jpg Edytowane 4 Października 2010 przez Midori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 05.10.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Midori a to Twój taki piękny ogród z brzozami? już drugie zdjęcie widzę, dołącz proszę więcej zdjęć, bo jestem pod wrażeniem... a do tematu ja na razie nie mam miejsca za dużo zrobionego pod cebulkowe i zrobię tak jak mi doradzili na tym forum, wsadzę w doniczki i zakopię z tyłu na ogrodzie, a na wiosnę sobie wsadzę gdzieś dla ozdoby może już nawet przed dom mi się uda... cebulkowe mi się najbardziej podobają na takich rabatach wyższych z kamieni.. albo wokół drzewek ozdobnych nasadzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 05.10.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Mam krokusy botaniczne na trawniku - wyglądają cudnie, ale pierwsze koszenie jest opóźnione, żeby listki się "najadły" (kwitnienie przypada przed pierwszym koszeniem). Teraz cebulami podsadziłam rośliny, które późno wyłażą z ziemi - rozchodnik okazały, funkie, tawułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 05.10.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Tosia125 , mój plan i naprawde dużo mojej pracy fizycznej przy zakladaniu, i od czterech lat pielęgnacji, więc w tym sensie "mój". Jeśli chodzi o własność, to niestety, nie... Jak zrobie jeszcze zdjecia z wrzosami, to wstawię w temacie o jesiennych inspiracjach, tu nie będę offtopować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts