Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik olejowy a konwektorowy

multikos

Recommended Posts

Witam, mam proste aczkolwiek dla mnie trudne pytanie... mam domek letniskowy, bez ocieplenia, parter ściana murowana, piętro ściany drewnine i chcialbym go móc ogrzewać... chodzi mi o ogrzewanie sporadyczne - weekendy, święta itp. Zastawiam się nad grzejnikami konwetorowymi a olejowymi. Zawsze wydawalo mi się że olejowe są lepsze bo ogrzewany jest olej który dluzej oddaje cieplo ale jak czytam rózne fora to juz sdam nie wiem bo tam caly czas tylko jest mowa o konwektorach czy konwekcyjnych. Proszę może ktoś mi poradzić co powienienm wybrać a może jakieś inne rozwiązanie? Dziękuje za ewentualną odpowiedź.

Witam, mam proste aczkolwiek dla mnie trudne pytanie... mam domek letniskowy, bez ocieplenia, parter ściana murowana, piętro ściany drewnine i chcialbym go móc ogrzewać... chodzi mi o ogrzewanie sporadyczne - weekendy, święta itp. Zastawiam się nad grzejnikami konwetorowymi a olejowymi. Zawsze wydawalo mi się że olejowe są lepsze bo ogrzewany jest olej który dluzej oddaje cieplo ale jak czytam rózne fora to juz sdam nie wiem bo tam caly czas tylko jest mowa o konwektorach czy konwekcyjnych. Proszę może ktoś mi poradzić co powienienm wybrać a może jakieś inne rozwiązanie? Dziękuje za ewentualną odpowiedź.

Jeżeli niecentralne to grzejniki olejowe są bardziej komfortowe w eksploatacji od konwektorów.

Jeżeli centralne - komfortowe to kocioł elektryczny Kospel + regulusy + płyn niezamarzający np. Ergolid Eko + sterownik tygodniowy konkretnie zaprogramowany lub zdalnie uruchamiany ..

W drugim przypadku wita Cię ciepły, nagrzany do pożądanej temperatury domek..

Pozdrawiam

Bogusław

Bogusław zapomniał dodać że nie wystepuje tu jako niezależny doradca tylko producent grzejników Regulus więc na jego porady trzeba patzreć jak na reklamę.

Skup się na bezpieczeństwie uzytkowania oraz na względnie małym koszcie inwestycyjnym. To da Ci ogrzewanie niecentralne sterowane elektronicznym termostatem.. Czyli konwektory lub promienniki. Mogą być grzejniki olejowe ale one zwykle są urządzeniami przenośnymi z dupowatym sterowaniem i kiepskim termostatem.

Faktycznie jestem producentem regulusów.

Z uwagi na ich szybkość rozgrzewania oraz precyzję dawkowania ciepła są one grzejnikami z wyboru dla elektrycznych kotłów centralnego ogrzewania.

Minimalizują one niepotrzebne straty z tytułu dużej bezwładności systemu c.o.

Korzystam z własnego domku letniskowego z bali drewnianych od przeszło trzydziestu lat.

Z mojego osobistego doświadczenia:

Konwektory elektryczne przesuszają powietrze

Promienniki - w twarz gorąco w tyłek zimno lub odwrotnie...

Grzejniki olejowe dają najbardziej przyjazne ciepło ze wszystkich wymienionych.

Co do centralnego w domku letniskowym, już się wypowiedziałem...

Pzdr.

Jakie są różnice w kosztach ciepła między domem ogrzewanym kotłem elektrycznym z regulusem a kotłem elektrycznym z żeliwnymi grzejnikami? Ile wynoszą?

Na czym polega mechanizm przesuszania powietrza w konwektorach elektrycznych? Czy jest on też obecny w przypadku grzejników regulus?

Jakie są różnice w kosztach ciepła między domem ogrzewanym kotłem elektrycznym z regulusem a kotłem elektrycznym z żeliwnymi grzejnikami? Ile wynoszą?

Na czym polega mechanizm przesuszania powietrza w konwektorach elektrycznych? Czy jest on też obecny w przypadku grzejników regulus?

Spytaj w Kospelu..

Na marginesie... Temat kosztów nie był przez autora wątku podnoszony...

Konwektory elektryczne to przeważnie grzałka o wysokiej temperaturze pracy (nawet kilkaset stopni) + wentylator.

Grzejniki regulus w domku letniskowym o małej kubaturze, o małej akumulacyjności (drewno) mogą spokojnie grzać na niskich parametrach, a zatem bez istotnego wpływu na wilgotność powietrza.

Napisałeś, że minimalizują straty w systemie centralnego ogrzewania, stąd naturalnym jest pytaniem, o ile. Bo jeśli o góra 1% (jak podejrzewam), to gra może nie być warta świeczki.

Ponownie zapytuję o mechanizm eliminacji wilgoci z powietrza przez konwektory. Czy ta grzała o dużej temperaturze powoduje anihilację pary wodnej z powietrza, czy dzieje się to jakoś inaczej?

Napisałeś, że minimalizują straty w systemie centralnego ogrzewania, stąd naturalnym jest pytaniem, o ile. Bo jeśli o góra 1% (jak podejrzewam), to gra może nie być warta świeczki.

Ponownie zapytuję o mechanizm eliminacji wilgoci z powietrza przez konwektory. Czy ta grzała o dużej temperaturze powoduje anihilację pary wodnej z powietrza, czy dzieje się to jakoś inaczej?

Może 1% a może 25% ? A może 15%?

Czy gra niewarta świeczki to zależy od punktu widzenia..

Minimalizują one niepotrzebne straty z tytułu dużej bezwładności systemu c.o.

Jeśli cel grzewczy został już osiągnięty, pożądana temperatura wnętrza została uzyskana, to po co użytkownikowi nadal grzejące grzejniki o dużej masie?

Całe nadal wydzielane ciepło pogorszy komfort cieplny, wszak temperatura pożądana zostanie przekroczona, co zmusi użytkownika do wietrzenia pomieszczenia czyli usunięcia nadmiaru wyprodukowanego za realne pieniądze ciepła

Celem ogrzewania jest komfort cieplny. Optymalnie skonfigurowane centralne ogrzewanie to maksymalny komfort cieplny bez względu na wewnętrzne i zewnętrzne okoliczności. Dla tych, których nie stać na maksymalny komfort cieplny, liczy się jedynie koszt ogrzewania a sprawa komfortu cieplnego stanowi cel drugorzędny..

Skąd pomysł, ze konwektory eliminują wilgoć z powietrza? Jaka anihilacja pary wodnej?

W wyższej temperaturze powstaje tzw. niedosyt wilgotności, zatem jest ona uzupełniana ze wszystkich miejsc wilgotnych w pomieszczeniu w tym z powierzchni użytkownika...

Niedosyt wilgotności jest lokalny, w miejscu o wyższej temperaturze... Kubatura pomieszczeń w domkach letniskowych jest przeważnie niewielka, akumulacyjność cieplna ścian niewielka, zatem bardzo łatwo o przegrzanie pomieszcznia i o niedosyt wilgotności.

To ja Ciebie pytam: w jaki sposób "konwektory przesuszają powietrze"? I dlaczego robią to tylko konwektory?

Jest to powszechnie używane, również na tym forum słowne uproszczenie, które oczywiście nie jest dosłowne..

Suche powietrze, to powietrze o zmniejszonej wilgotności, powietrze w miarę ogrzewania zmniejsza swoją wilgotność względną - następuje niedosyt wilgotności, które w odczuciu subiektywnym może być odebrane jako powietrze suche... pomimo iż znajduje się w nim dokładnie taka sam ilość pary wodnej jak przed jego podgrzaniem o ile nie została dostarczona z zewnątrz bądź z wewnątrz jej dodatkowa ilość.

Konwektory są grzejnikami wysokotemperaturowymi.

Niedosyt wilgotności jest lokalny, w miejscu o wyższej temperaturze... Kubatura pomieszczeń w domkach letniskowych jest przeważnie niewielka, akumulacyjność cieplna ścian niewielka, zatem bardzo łatwo o przegrzanie pomieszcznia i o niedosyt wilgotności.

Edytowane przez boguslaw

A zatem ten niedosyt wilgotności zależy od temperatury powietrza, nie zaś od rodzaju grzejnika? Czyli wyraziłeś się nieprecyzyjnie, bowiem powinieneś napisać, że grzejniki konwektorowe przesuszają powietrze, któremu oddają ciepło w drodze konwekcji (czyli to, które opływa grzejnik), nie zaś całe pomieszczenia?

A zatem ten niedosyt wilgotności zależy od temperatury powietrza, nie zaś od rodzaju grzejnika? Czyli wyraziłeś się nieprecyzyjnie, bowiem powinieneś napisać, że grzejniki konwektorowe przesuszają powietrze, któremu oddają ciepło w drodze konwekcji (czyli to, które opływa grzejnik), nie zaś całe pomieszczenia?

Tak, wyraziłem się nieprecyzyjnie.. Czy mam poszukać Twoich nieprecyzyjnych sformułowań?

Jest to powszechnie używane, również na tym forum słowne uproszczenie, które oczywiście nie jest dosłowne..

] Suche powietrze, to powietrze o zmniejszonej wilgotności, powietrze w miarę ogrzewania zmniejsza swoją wilgotność względną - następuje niedosyt wilgotności, które w odczuciu subiektywnym może być odebrane jako powietrze suche... pomimo iż znajduje się w nim dokładnie taka sam ilość pary wodnej jak przed jego podgrzaniem o ile nie została dostarczona z zewnątrz bądź z wewnątrz jej dodatkowa ilość.

Konwektory są grzejnikami wysokotemperaturowymi.

Niedosyt wilgotności jest lokalny, w miejscu o wyższej temperaturze... Kubatura pomieszczeń w domkach letniskowych jest przeważnie niewielka, akumulacyjność cieplna ścian niewielka, zatem bardzo łatwo o przegrzanie powietrza w całym pomieszczniu i o niedosyt wilgotności w całym pomieszczeniu.

Pzdr.

Ty nie tyle wyrażasz się nieprecyzyjnie. Ty po prostu manipulujesz faktami, co tłumaczysz w pseudonaukowy sposób, aby czytelnik nic z tego nie zrozumiał.

Przykład z wilgotnością jest świetny. Najpierw:

Konwektory elektryczne przesuszają powietrze

a następnie, gdy Cię dopytać, to okazuje się, że:

Niedosyt wilgotności jest lokalny, w miejscu o wyższej temperaturze... Kubatura pomieszczeń w domkach letniskowych jest przeważnie niewielka, akumulacyjność cieplna ścian niewielka, zatem bardzo łatwo o przegrzanie powietrza w całym pomieszczniu i o niedosyt wilgotności w całym pomieszczeniu.

I nagle okazuje się, że odczucie suchego powietrza jest tylko tam, gdzie to powietrze jest bezpośrednio dotknięte działaniem grzejnika, czyli nad nim. W tej strudze ciepłego powietrza, którą prąd konwekcyjny unosi do góry. A że w małej kubaturze pokoju jest mało powietrza, to ostatecznie "suche powietrze" jest w całym pokoju. Ale to nie jest specyfika działania konwektorów!

I tak, prawdą jest, że konwektory przesuszają powietrze. Jednakże postawienie kropki w tym miejscu jest manipulacją. W ten sam sposób w pomieszczeniach przesuszają powietrze

* kominki,

* piece akumulacyjne,

* regulusy,

* dowolne inne grzejniki,

* ogrzewanie podłogowe.

Każde ogrzewanie powoduje zmniejszenie względnej wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Używanie tego jako argumentu przeciwko jednym grzejnikom, tak jakby inne tej wady nie miały, jest nadużyciem i manipulacją.

Ty nie tyle wyrażasz się nieprecyzyjnie. Ty po prostu manipulujesz faktami, co tłumaczysz w pseudonaukowy sposób, aby czytelnik nic z tego nie zrozumiał.

I nagle okazuje się, że odczucie suchego powietrza jest tylko tam, gdzie to powietrze jest bezpośrednio dotknięte działaniem grzejnika, czyli nad nim. W tej strudze ciepłego powietrza, którą prąd konwekcyjny unosi do góry. A że w małej kubaturze pokoju jest mało powietrza, to ostatecznie "suche powietrze" jest w całym pokoju. Ale to nie jest specyfika działania konwektorów!

I tak, prawdą jest, że konwektory przesuszają powietrze. Jednakże postawienie kropki w tym miejscu jest manipulacją. W ten sam sposób w pomieszczeniach przesuszają powietrze

* kominki,

* piece akumulacyjne,

* regulusy,

* ogrzewanie podłogowe.

Każde ogrzewanie powoduje zmniejszenie względnej wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Używanie tego jako argumentu przeciwko jednym grzejnikom, tak jakby inne tej wady nie miały, jest nadużyciem i manipulacją.

Nie kolego. To Ty manipulujesz, lub czytasz nieuważnie moje wypowiedzi..

A może inni forumowicze czytają znacznie uważniej od Ciebie?

A pisałem tak:

Konwektory elektryczne to przeważnie grzałka o wysokiej temperaturze pracy (nawet kilkaset stopni) + wentylator.

Przeważnie czyli nie zawsze...

Grzejniki regulus w domku letniskowym o małej kubaturze, o małej akumulacyjności (drewno) mogą spokojnie grzać na niskich parametrach czynnika grzewczego , a zatem bez istotnego wpływu na wilgotność powietrza.

* kominki,

* piece akumulacyjne,

* regulusy,

* ogrzewanie podłogowe.

Pięknie to ująłęś.

Każde urządzenie grzejące zmniejsza wilgotność względną w jego pobliżu tak więc: regulusy wysuszają powietrze.

To się nazywa "towarzystwo wzajemnej adoracji" !!

Pozdrowionka!

Poza tym regulusy oprócz przesuszania powietrza oa którym pisał juz Bogusław, mają jeszcz jedną istotną wadę która ujawnia sie podczas eksploatacji: są głośne. Tak ładnie strzelają podczas nagrzewania/ stygniecia. Więc weekend w domku zamiast relaksu przyniesie brak snu.

Jak pogrzebiesz to znajdziesz wypowiedzi użytkowników zadowolonych inaczej z posiadania Regulusów. A producent nieudolnie tłumaczy sie że jego grzejnik jest super tylko instalatorzy są do d...py.

Grzejniki regulus w domku letniskowym o małej kubaturze, o małej akumulacyjności (drewno) mogą spokojnie grzać na niskich parametrach czynnika grzewczego , a zatem bez istotnego wpływu na wilgotność powietrza.

Teraz już nie manipulujesz, tylko kłamiesz.

Parametry czynnika grzewczego w grzejniku nie mają wpływu na wilgotność w pomieszczeniu. W zamkniętej objętości powietrza, bez czynników dostarczających parę wodną do powietrza albo ją pochłaniających, wilgotność względna zależy WYŁĄCZNIE od temperatury pokoju. A ta temperatura jest niezależna od temperatury czynnika grzewczego w grzejniku. Jeśli w pokoju ma być 20*C to będzie tam taka sama wilgotność gdy ciepło dostarczy ogrzewanie podłogowe, konwektor, żeliwny grzejnik, czy regulus.

Teraz już nie manipulujesz, tylko kłamiesz.

Parametry czynnika grzewczego w grzejniku nie mają wpływu na wilgotność w pomieszczeniu. W zamkniętej objętości powietrza, bez czynników dostarczających parę wodną do powietrza albo ją pochłaniających, wilgotność względna zależy WYŁĄCZNIE od temperatury pokoju. A ta temperatura jest niezależna od temperatury czynnika grzewczego w grzejniku. Jeśli w pokoju ma być 20*C to będzie tam taka sama wilgotność gdy ciepło dostarczy ogrzewanie podłogowe, konwektor, żeliwny grzejnik, czy regulus.

Ale się ucieszyłeś... Zadowolony?

Tylko, ze odnosisz się do zdania wyrwanego z kontekstu...

A kontekst dotyczył różnicy pomiędzy wysokotemperaturowym konwektorem a grzejnikiem wodnym:

"Konwektory elektryczne to przeważnie grzałka o wysokiej temperaturze pracy (nawet kilkaset stopni) + wentylator.

Przeważnie czyli nie zawsze...

Grzejniki regulus w domku letniskowym o małej kubaturze, o małej akumulacyjności (drewno) mogą spokojnie grzać na niskich parametrach czynnika grzewczego , a zatem bez istotnego wpływu na wilgotność powietrza."

Zatem Twój tekst o różnych grzejnikach wodnych nijak się ma do kontekstu mojej wypowiedzi.

Napisz może, jaki wpływ będzie miała różna bezwładność cieplna różnych grzejników wodnych c.o. na komfort cieplny w pomieszczeniu o małej kubaturze i o znikomej akumulacyjności przegród?