Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik olejowy a konwektorowy

multikos

Recommended Posts

Odradziłeś konwektory z racji tego, że "przesuszają powietrze", co jest, jak udowodniłem, kłamstwem. W żaden sposób nie wyrwałem tego stwierdzenia z kontekstu, bo nic poza tym odnośnie konwektorów nie napisałeś.

Do dyskusji o wyższości jednych grzejników wodnych nad innymi są odpowiednie wątki, tu autor pytał o dwa konkretne sposoby ogrzewania elektrycznego.

Skoro kontekst nie ma znaczenia to jedziemy.

Jedno stwierdzenie:

Konwektory elektryczne to przeważnie grzałka o wysokiej temperaturze pracy (nawet kilkaset stopni) + wentylator.

--------------------

Drugie stwierdzenie:

Grzejniki regulus w domku letniskowym o małej kubaturze, o małej akumulacyjności (drewno) mogą spokojnie grzać na niskich parametrach czynnika grzewczego , a zatem bez istotnego wpływu na wilgotność powietrza."

Pasuje?

Z zawodu jestem architektem.

Mamy biuro w budynku w którym nie ma przyłącza gazowego ani miejsca na piec.

Zdecydowaliśmy się na panelowe grzejniki olejowe.

Przede wszystkim dlatego, że są oszczędne (nagrzany olej dłużej trzyma ciepło), dodatkowo nie powodują ruchu powietrza i są zupełnie bezpieczne.

Wybraliśmy takie z możliwością montażu na ścianie, i uważam to za słuszny wybór.

Mogę polecić z czystym sumieniem.

nawiązując do wypowiedzi AnnyK(za którą zresztą dziekuje) mam pytanie ... czy rzeczywiście takie grzejniki olejowe są tańsze w eksploatacji... mi też się wydawalo że tak jest bo skoro one trzymają cieplo dajmy na to 15 min to jednak w skali doby trochę się tego uzbiera, ale na tym forum czytalem jednak że to bez róznicy, że koszt podobny... no i jeszcze te promienniki podczerwni którą mnie korcą, jeden kosztuje ok 1500 zl ale z tego co się zorientowalem potrzeba ich z moca o polowę mniejszą niz w przypadku konwetorów czy olejaków, troche się boje tego tematu ale jest on dla mnie bardzo interesujący, w necie narosly już jakies mity, a tak naprawdę nie ma osób które by z tego korzytsaly a przynajmniej się nie wypowiadaja. wiec może ktoś wie...

Multikos - pamiętaj, że te 15 min w oddawaniu ciepła = również jakiś czas w pobieraniu ciepła.

Sam mam grzejniki ceramiczne Honeywell-a (jeszcze przed wycofaniem się tej firmy z rynku - czyt. sprzedaży tego segmentu innej firmie) oraz 1 piec akumulacyjny Dimplex-a (jeszcze nie podłączony - brak czasu).

Tu jednak ważna jest marka grzejników - inaczej reagują na zmianę temperatury.

Zużycie prądu nie jest jakieś tragiczne. Choć szczrze mówiąc teraz zdecydowałbym się na kowekcyjne - olejowe - płaskie.

Witam,

Jeżeli chodzi o promienniki podczerwieni pojawiły się na allegro takie za 189zł.

Nie mam doświadczenia czym różnią się od tych za 1500.

Panelowe grzejniki olejowe które zastosowałam sprawdzają sie w 100% i polecam z czystym sumieniem. A rachunki za prąd nie przerażają.

Pozdrawiam,

Anna K.

Edytowane przez AnnaK.

Długość oddawania ciepła (bezwładność a więc gorsza sterowalność) a zapotrezbowanie na ciepło to dwie różne rzeczy ale

pierwsza ma w większości budowanych domów (konstrukcje domów o gęstości powyżej 300-400 kg/m3) pomijalnie mały wpływ na oszczędności a druga jak sama nazwa wskazuje jest bazą do oszczędności.

Tak więc izolujcie a nie kombinujcie w takich domach z systemami grzewczymi bo ilość ciepła i tak taką samą trezba doprowadzić.

pzdr

• 4 months później...
Boże chroń nas przed takimi architektami. Dla mnie jeśli ktoś się wypowiada na określony temat i podaje przy tym swoje wykształcenie to ma to w domyśle podkreślać wagę tej wypowiedzi. Jeśli jednak ta osoba napisze bzdury to tym samym podważa swój autorytet. A dlaaczego tak napisałem? Samo stwierdzenie "Przede wszystkim dlatego, że są oszczędne (nagrzany olej dłużej trzyma ciepło)" nie wymaga wiedzy inżynieryjnej aby stwierdzić, że jest głupotą (za przeproszeniem). Jeśli coś dłużej trzyma ciepło to dłużej musimy mu to ciepło dostarczać, aby osiągnąć określone parametry pracy. Jeśli na siłę chcemy odnieść to do oszczędnośći to jedyne logiczne stwierdzenie może być takie, że to jest mniej oszczędne (nikt nie wspominał o 2 taryfach). Ruch powietrza powodują rzeczywiście mniejszy (ale nie jego brak). Odczuwalny komfort może i jest większy, ale z pewnością nie ma to nic wspólnego z oszczędnośćią.