Ewus1719503518 05.10.2010 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Po półtora miesiąca po wylaniu - klawiszuje wylewka na ułozona na podłogówce.Jest coraz więcej takich miejsc i o coraz większej powierzchni. Co z tym zrobić ??Kuć ??? Jak kuć by nie uszkodzić rurek z podłogówki no i najważniejsze co może być przyczyną ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 07.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Kuć niestety Przyczyn może być wiele; - za cienka warstwa - zbyt szybko odparowała woda - nierównomiernie osiadający styropian pod posadzką - zły skład zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.10.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Dzięki , że się odezwałeś. Jest 6 cm jak do podłogówki, z resztą to wszystko można chyba dopasować ( Jak to skuć, a rurki z c.o. Słabo mi się robi na samą myśl ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.10.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Dzięki , że się odezwałeś. Jest 6 cm jak do podłogówki, z resztą to wszystko można chyba dopasować ( Jak to skuć, a rurki z c.o. Słabo mi się robi na samą myśl ( w których miejscach klawiszuje? Na srodku pomieszczenia czy bardziej w rogach? Czy grubosc 6 cm jest wszędzie? Kiedy rozpoczęto wygrzewanie wylewki i w jakiej temperaturze? Jaka była wilgotnośc pomieszczenia po wylaniu wylewki? Czy wylewka była chroniona przed szybkim odparowaniem z niej wody np. nakryta folią? Jest całkiem możliwe, że ta wylewka jest słaba. Klawiszowanie mogło powstać poprzez zbyt szybkie wysychanie i złym stosunku wody do cementu. Co za cement użyto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.10.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Wylewka z mixokreta z włóknami , robiona ze 2 miesiące temu, polewana aż przestała "pić" klawiszują wzdłuż dylatacji całe płyty Na rogach połączenie ściany z dylatacja podniosło. Dopiero co uruchomilismy wygrzewanie bardzo delikatnie, więc miała czas 2 miesiące się wylegiwać (ta posadzka oczywiście) 6 cm jest wszędzie, jaka mieszanka nie wiem bo firma robiła, Pan jakoś nie bardzo ma czas przyjechać (( coś wspomina, że może od przeciągu ??????? jakiego przeciągu - kiedy wsio było pozamykane . Teraz sobie tak dywaguję, czy problemem mogą być dylatacje ??? czy gdyby ich nie było to nie byłoby tego klawiszowania ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterny 04.11.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 U mnie też zaobserwowałem podobne ruchy posadzki w narożach i w progach - pomiędzy 2 płytami oddzielonymi dylatacją.Pytałem różnych ludzi i kilku kierowników budowy i większość twierdzi że to normalna rzecz przy podłogach na styropianie (u mnie 2x5 cm).Większość twierdzi że to dobrze - ze jest dużo dylatacji i nie będzie pękać, owszem nie pęka ale te ruchy?Nie są duże bo około 1-3 mm, ale są.Są też tacy co twierdzą że nie powinno być ruchów.Komu tu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 U mnie też zaobserwowałem podobne ruchy posadzki w narożach i w progach - pomiędzy 2 płytami oddzielonymi dylatacją. Pytałem różnych ludzi i kilku kierowników budowy i większość twierdzi że to normalna rzecz przy podłogach na styropianie (u mnie 2x5 cm). Większość twierdzi że to dobrze - ze jest dużo dylatacji i nie będzie pękać, owszem nie pęka ale te ruchy? Nie są duże bo około 1-3 mm, ale są. Są też tacy co twierdzą że nie powinno być ruchów. Komu tu wierzyć? Normę stanowi większość a klawiszowanie należy raczej do rzadkości. Jedną z przyczyn nie wymienionych w poprzednich postach jest niejednorodne zagęszczenie betonu (góra-dół) co jest przyczyną różnego skurczu w trakcie wiązania i w efekcie stworzeniu przestrzeni powietrznej między izolacją a dolną częścią posadzki. Najlepiej jest wypełnić tę przestrzeń pianką niskoprężną z zabezpieczeniem klawiszujących krawędzi przed ich podniesieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterny 05.11.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 A co z tą pianką? - czy ona może zagwarantować że płyta betonowa nie siądzie po jakimś czasie.Tymczasowo zapewni że nie będzie ruchów płyty betonowej ale co później - za rok, 2, 5 lat ?A może po prostu jesteśmy przewrażliwieni i nie powinniśmy zwracać uwagi na takie rzeczy ( przyjdą płytki to dodatkowo wzmocnią, próg dociśnie, ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 05.11.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 A co z tą pianką? - czy ona może zagwarantować że płyta betonowa nie siądzie po jakimś czasie. Tymczasowo zapewni że nie będzie ruchów płyty betonowej ale co później - za rok, 2, 5 lat ? A może po prostu jesteśmy przewrażliwieni i nie powinniśmy zwracać uwagi na takie rzeczy ( przyjdą płytki to dodatkowo wzmocnią, próg dociśnie, ...) Pianka ma podobne właściwości do styropianu, więc obawa, że płyta betonowa siądzie po jakimś czasie, nie ma tu uzasadnienia. Dodatkowo po wpuszczeniu pianki pozostałą szczelinę można wypełnić żywicą epoksydową z powierzchniowym wklejeniem siatki z włókna szklanego, lub zespolić specjalnymi klamrami. Sposób zależy od potrzeb. Płytki czasowo zespolą klawiszujące elementy, natomiast w czasie użytkowania przy większym nacisku może nastąpić zerwanie spoiny lub pęknięcie płytki. Uważam, że wypełnienie pianką nie nastręcza wiele trudności i warto to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 05.11.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Może coś takiego;http://www.sopro.pl/init/products/tfp/prace-glazurnicze/stm/spachtelmasse/10869/file.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 05.11.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Może coś takiego; http://www.sopro.pl/init/products/tfp/prace-glazurnicze/stm/spachtelmasse/10869/file.html Produkt warty zainteresowania, myślę że jest łatwiejszy w aplikacji od pianki a równie skuteczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.11.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Wylewka z mixokreta z włóknami , robiona ze 2 miesiące temu, polewana aż przestała "pić" klawiszują wzdłuż dylatacji całe płyty Na rogach połączenie ściany z dylatacja podniosło. Dopiero co uruchomilismy wygrzewanie bardzo delikatnie, więc miała czas 2 miesiące się wylegiwać (ta posadzka oczywiście) 6 cm jest wszędzie, jaka mieszanka nie wiem bo firma robiła, Pan jakoś nie bardzo ma czas przyjechać (( coś wspomina, że może od przeciągu ??????? jakiego przeciągu - kiedy wsio było pozamykane . Teraz sobie tak dywaguję, czy problemem mogą być dylatacje ??? czy gdyby ich nie było to nie byłoby tego klawiszowania ???? Ja się zastanawiam co to znaczy "polewana aż przestała pić" Jak tak było dosłownie, to nalano pod wylewkę troszkę wody, teraz górna warstwa wyschła a dolna nadal mokra. Myślę że powoli wyschnie i będzie dobrze - nie panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Odgrzewam kotleta bo nie będę zakładał nowego tematu .Kilka dni temu pan instalator uruchomił mi wreszcie ogrzewanie podłogowe, w całym domu dość szybko podniosła się temperatura, ale zauważyłem że na wylewce w miejscach gdzie była nacięta pojawiła się większa szczelina i niestety trochę ją podniosło, więc pytanie czy to przez dość szybkie nagrzanie wylewki? czy to jest normalne zjawisko? Wylewki były robione w sierpniu bardzo o nie dbałem były przykryte folią przez 10 dni. Do dnia kiedy ogrzewanie nie było włączone nie zauważyłem żadnych problemów z wylewką Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia chodź one nie pokażą tego podniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To może być efekt grzania - obserwuj, jeśli w miarę wygrzewania sytuacja się poprawi, to znaczy, że wylewka "schnie" i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 To może być efekt grzania - obserwuj, jeśli w miarę wygrzewania sytuacja się poprawi, to znaczy, że wylewka "schnie" i będzie ok. Nie no chyba od sierpnia to wyschła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Nie no chyba od sierpnia to wyschła? Powierzchniowo z pewnością - ale w czy w całym przekroju? Mierzyłeś jej wilgotność? Po za tym, wygrzewanie to też jakaś zmiana naprężeń,normalna przy jednostronnym nagrzewaniu. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 no i najważniejsze co może być przyczyną ???? Wygrzej jak należy i dopiero po skończeniu wygrzewania oceniaj sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.01.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Przyczyną pewnie jest bardzo dużo pustek pod styropianem i bardzo nierówny chudziak. Nie sądze żeby wygrzanie cokolwiek zmieniło no ale poczekaj. Sam mam cieńką wylewkę, sa miejsca gdzie jest poniżej 6cm i tydzień po wylaniu nie znalazłem żadnego miejsca gdzie by coś podnosiło się albo uginało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Wygrzej jak należy i dopiero po skończeniu wygrzewania oceniaj sytuację. Ale Ewus juch chyba wygrzała - od 2010 roku Natomiast instrukcja pewnie się przyda koledze Darek Volke. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Przyczyną pewnie jest bardzo dużo pustek pod styropianem i bardzo nierówny chudziak. Nie sądze żeby wygrzanie cokolwiek zmieniło no ale poczekaj. Sam mam cieńką wylewkę, sa miejsca gdzie jest poniżej 6cm i tydzień po wylaniu nie znalazłem żadnego miejsca gdzie by coś podnosiło się albo uginało. Pustki pod styropianem, nierówny chudziak czy też kiepska jakość samego styropianu to główne przyczyny pękania lub opadania wylewki. Natomiast "wywinięcia" powstają raczej przy zmianie naprężeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts