Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klawiszuje wylewka betonowa - co robić??

Ewus1719503518

Recommended Posts

Dodam że chudziak był prosty, styro austrotherm eps 80 sam układałem wszystko zrobione dokładnie nic się nie uginało i podnosiło. Wylewki jest od 8 do 9 centymetrów

No to teraz wiem że podłoga dostała za szybko temperaturę, pan instalator ustawił maksymalną moc, i tak piec chodził cały dzień dopiero na wieczór skręciłem piec na 50 stopni i tak chodził przez niedziele do wieczora, na wieczór skręciłem do 40 stopni. Teraz chodzi cały czas na 30 stopni

Edytowane przez Darek Volke

Dodam że chudziak był prosty, styro austrotherm eps 80 sam układałem wszystko zrobione dokładnie nic się nie uginało i podnosiło. Wylewki jest od 8 do 9 centymetrów

No to teraz wiem że podłoga dostała za szybko temperaturę, pan instalator ustawił maksymalną moc, i tak piec chodził cały dzień dopiero na wieczór skręciłem piec na 50 stopni i tak chodził przez niedziele do wieczora, na wieczór skręciłem do 40 stopni. Teraz chodzi cały czas na 30 stopni

A jaki masz układ - z mieszaczem czy tylko rozdzielacz?

NIe jestem instalatorem więc nie za bardzo wiem o co chodzi? Jest podłogówka dwa kaloryfery i dwie suszarki łazienkowe więc taki jest układ tylko kaloryfery jeszcze nie działają bo dwa wiszą a dwa nie

Pytam o mieszacz - coś takiego w szafce:

mieszacz.jpg

Bo jeśli masz, to temperaturę zasilania podłogówki ustawiasz na mieszaczu, kocioł podaje wyższą temp. potrzebną do działania grzejników .

Pytam o mieszacz - coś takiego w szafce:

[ATTACH=CONFIG]378829[/ATTACH]

Bo jeśli masz, to temperaturę zasilania podłogówki ustawiasz na mieszaczu, kocioł podaje wyższą temp. potrzebną do działania grzejników .

Niestety nie mam czegoś takiego w skrzynkach same listwy z zaworkami

Ups.

To może przy okazji zajrzy i podzieli się epilogiem :)

Zajrzałem, przeczytałem i podzielę się :

Czyli 50 % wygrzewa 50 % nie wygrzewa i większości nic nikomu nie pęka, a połowa tego wątku to wypociny i wymioty:bash:

W tej chwili i tak muszę grzać bo ocieplane jest poddasze więc będę obserwował co się z tą wylewką dzieje, w rogach jak na razie nic nie zauważyłem jedynie na dyletacji.

Edytowane przez Darek Volke

Odgrzewam kotleta bo nie będę zakładał nowego tematu .

Kilka dni temu pan instalator uruchomił mi wreszcie ogrzewanie podłogowe, w całym domu dość szybko podniosła się temperatura, ale zauważyłem że na wylewce w miejscach gdzie była nacięta pojawiła się większa szczelina i niestety trochę ją podniosło, więc pytanie czy to przez dość szybkie nagrzanie wylewki? czy to jest normalne zjawisko? Wylewki były robione w sierpniu bardzo o nie dbałem były przykryte folią przez 10 dni. Do dnia kiedy ogrzewanie nie było włączone nie zauważyłem żadnych problemów z wylewką

Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia chodź one nie pokażą tego podniesienia

Odkształcenia generuje różnica wilgotności oraz różnica temperatur w warstwach wylewki. Jak wysuszysz może być lepiej ale nie musi.

Po ułożeniu posadzki np. z drewna wyrówna się temperatura w wylewce, co będzie sprzyjać jej powrotowi do pierwotnych kształtów. Przy posadzce z płytek może być cyklicznie zmiennie.

Naprężenia to niekoniecznie odkształcenia.

Odkształcenia generuje różnica wilgotności oraz różnica temperatur w warstwach wylewki. Jak wysuszysz może być lepiej ale nie musi.

Po ułożeniu posadzki np. z drewna wyrówna się temperatura w wylewce, co będzie sprzyjać jej powrotowi do pierwotnych kształtów. Przy posadzce z płytek może być cyklicznie zmiennie.

Naprężenia to niekoniecznie odkształcenia.

Bardzo dziękuję za odpowiedź