Kaizen 17.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ale Ewus juch chyba wygrzała - od 2010 roku Natomiast instrukcja pewnie się przyda koledze Darek Volke. Ups. To może przy okazji zajrzy i podzieli się epilogiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Dodam że chudziak był prosty, styro austrotherm eps 80 sam układałem wszystko zrobione dokładnie nic się nie uginało i podnosiło. Wylewki jest od 8 do 9 centymetrów No to teraz wiem że podłoga dostała za szybko temperaturę, pan instalator ustawił maksymalną moc, i tak piec chodził cały dzień dopiero na wieczór skręciłem piec na 50 stopni i tak chodził przez niedziele do wieczora, na wieczór skręciłem do 40 stopni. Teraz chodzi cały czas na 30 stopni Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.01.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 W takim przypadku słowo "instalator" to za dużo powiedziane - ty miałeś "fahofca"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dodam że chudziak był prosty, styro austrotherm eps 80 sam układałem wszystko zrobione dokładnie nic się nie uginało i podnosiło. Wylewki jest od 8 do 9 centymetrów No to teraz wiem że podłoga dostała za szybko temperaturę, pan instalator ustawił maksymalną moc, i tak piec chodził cały dzień dopiero na wieczór skręciłem piec na 50 stopni i tak chodził przez niedziele do wieczora, na wieczór skręciłem do 40 stopni. Teraz chodzi cały czas na 30 stopni A jaki masz układ - z mieszaczem czy tylko rozdzielacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 A jaki masz układ - z mieszaczem czy tylko rozdzielacz? NIe jestem instalatorem więc nie za bardzo wiem o co chodzi? Jest podłogówka dwa kaloryfery i dwie suszarki łazienkowe więc taki jest układ tylko kaloryfery jeszcze nie działają bo dwa wiszą a dwa nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 NIe jestem instalatorem więc nie za bardzo wiem o co chodzi? Jest podłogówka dwa kaloryfery i dwie suszarki łazienkowe więc taki jest układ tylko kaloryfery jeszcze nie działają bo dwa wiszą a dwa nie Pytam o mieszacz - coś takiego w szafce: Bo jeśli masz, to temperaturę zasilania podłogówki ustawiasz na mieszaczu, kocioł podaje wyższą temp. potrzebną do działania grzejników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dodam że jest to pęknięcie tylko dyletacja może troszkę teraz powiększona od tego grzania, i w tym miejscu wyczuwalny jest klawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Pytam o mieszacz - coś takiego w szafce: [ATTACH=CONFIG]378829[/ATTACH] Bo jeśli masz, to temperaturę zasilania podłogówki ustawiasz na mieszaczu, kocioł podaje wyższą temp. potrzebną do działania grzejników . Niestety nie mam czegoś takiego w skrzynkach same listwy z zaworkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.01.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Niestety nie mam czegoś takiego w skrzynkach same listwy z zaworkami Ok - zatem sterujesz temp z kotła, tak jak zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Ups. To może przy okazji zajrzy i podzieli się epilogiem Zajrzałem, przeczytałem i podzielę się : Czyli 50 % wygrzewa 50 % nie wygrzewa i większości nic nikomu nie pęka, a połowa tego wątku to wypociny i wymioty:bash: W tej chwili i tak muszę grzać bo ocieplane jest poddasze więc będę obserwował co się z tą wylewką dzieje, w rogach jak na razie nic nie zauważyłem jedynie na dyletacji. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 17.01.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Dyl-A-tacji A może masz jakiś zawór trój czy tam czterodrożny przy piecu? Bo aż mi się wierzyć nie chce, że gośc Ci zrobił podłogówkę, w która będziesz wpuszczął 60 stopni celsjusza... Fahofiec jak nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Zawory przy piecu są Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.01.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Odgrzewam kotleta bo nie będę zakładał nowego tematu . Kilka dni temu pan instalator uruchomił mi wreszcie ogrzewanie podłogowe, w całym domu dość szybko podniosła się temperatura, ale zauważyłem że na wylewce w miejscach gdzie była nacięta pojawiła się większa szczelina i niestety trochę ją podniosło, więc pytanie czy to przez dość szybkie nagrzanie wylewki? czy to jest normalne zjawisko? Wylewki były robione w sierpniu bardzo o nie dbałem były przykryte folią przez 10 dni. Do dnia kiedy ogrzewanie nie było włączone nie zauważyłem żadnych problemów z wylewką Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcia chodź one nie pokażą tego podniesienia Odkształcenia generuje różnica wilgotności oraz różnica temperatur w warstwach wylewki. Jak wysuszysz może być lepiej ale nie musi. Po ułożeniu posadzki np. z drewna wyrówna się temperatura w wylewce, co będzie sprzyjać jej powrotowi do pierwotnych kształtów. Przy posadzce z płytek może być cyklicznie zmiennie. Naprężenia to niekoniecznie odkształcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 17.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Odkształcenia generuje różnica wilgotności oraz różnica temperatur w warstwach wylewki. Jak wysuszysz może być lepiej ale nie musi. Po ułożeniu posadzki np. z drewna wyrówna się temperatura w wylewce, co będzie sprzyjać jej powrotowi do pierwotnych kształtów. Przy posadzce z płytek może być cyklicznie zmiennie. Naprężenia to niekoniecznie odkształcenia. Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts