Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęcherznica i co jeszcze?

agagaw

Recommended Posts

Witam,

na frontowej stronie ogrodzenia, na prawie 30 metrach, zaplanowałam żywopłot z pęcherznicy; gleba gliniasto-piaszczysta, wystawa południowo-zachodnia. Mam teraz możliwość zakupienia tańszych sadzonek (doniczki), ale przed zakupami chciałam się poradzić, co do układu nasadzeń. Czy wybrać samą pęcherznicę, ewentualnie połączyć odmiany (Luteus, Diabolo), a jeśli to w jakim układzie? A może urozmaicić żywopłot jakimiś iglakami, co dobrze komponowałoby się z pęcherznicą? Dodam, że w pobliżu zaplanowango żywopłotu rośnie już spory klon Royal Red i malutki Drummondi. Na rogu jaśminowiec, a sąsiedni bok to pas nieśmiertelnych Smaragdów, które będą podsadzane krzewami. Planowany żywopłot ma pełnić funkcję osłonową (biegnie wzdłuż osiedlowej drogi), ale i dekoracyjną. Może macie jakieś pomysły, albo własne doświadczenia z pęcherznicą.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :-)

Forsycje i pęcherznica - to może być ładne. W jakim układzie je posadzić, jak sądzisz Elfir? Na zmianę, czy lepiej np. 2-3 krzewy pęcherznicy, 1 forscycja, 2-3 pęcherznice...itd Zależy mi żeby żywopłot był dość wysoki - jaki gatunek forsycji wyrośnie do 3 metrów i co najlepiej pasuje do forsycji :Luteus, Diabolo, czy zwykła zielona? Przyznam, że nie widziałam nigdy żywopłotu w takim ustawieniu i brak mi nieco wyobraźni :-)

Rozumiem, że połączenie pęcherznicy z iglakami odpada, bo jakoś nikt nie podjął tematu?

jesli to ma być swobodne nasadzenie, nigdy nie sadzić wg schematu. Przeplatać swobodnie, grupami po kilka-kilkanaście sztuk (raz mniej, raz więcej).

Forsycja pośrednia "Goldzauber" rośnie do 2,5-3 m (i kilka innych odmian).

Nikt nie pisał nic o iglakach, bo małe iglaki zostaną zagłuszone, a duże stworzą pionowe akcenty.