agagaw 05.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam, na frontowej stronie ogrodzenia, na prawie 30 metrach, zaplanowałam żywopłot z pęcherznicy; gleba gliniasto-piaszczysta, wystawa południowo-zachodnia. Mam teraz możliwość zakupienia tańszych sadzonek (doniczki), ale przed zakupami chciałam się poradzić, co do układu nasadzeń. Czy wybrać samą pęcherznicę, ewentualnie połączyć odmiany (Luteus, Diabolo), a jeśli to w jakim układzie? A może urozmaicić żywopłot jakimiś iglakami, co dobrze komponowałoby się z pęcherznicą? Dodam, że w pobliżu zaplanowango żywopłotu rośnie już spory klon Royal Red i malutki Drummondi. Na rogu jaśminowiec, a sąsiedni bok to pas nieśmiertelnych Smaragdów, które będą podsadzane krzewami. Planowany żywopłot ma pełnić funkcję osłonową (biegnie wzdłuż osiedlowej drogi), ale i dekoracyjną. Może macie jakieś pomysły, albo własne doświadczenia z pęcherznicą. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 05.10.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Widziałam żywopłot z pęcherznicy Luteus i zwykłej zielonej - naprawdę dobre połączenie (sadzone naprzemiennie, ale właściciele dbają by się zbyt nie rozrastały). Z Diabolo było chyba zbyt kontrastowe połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 05.10.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Pęcherznica rośnie jak szalona, posadziłam w zeszłym roku maciupeństwo a w tym roku ma ze 2 metry. Będziesz musiała mocno przycinać ten żywopłot, no i pamiętaj, że zimą jest łysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 forsycje, a jeśli nawadniasz to można dodać krzewuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaw 05.10.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Forsycje i pęcherznica - to może być ładne. W jakim układzie je posadzić, jak sądzisz Elfir? Na zmianę, czy lepiej np. 2-3 krzewy pęcherznicy, 1 forscycja, 2-3 pęcherznice...itd Zależy mi żeby żywopłot był dość wysoki - jaki gatunek forsycji wyrośnie do 3 metrów i co najlepiej pasuje do forsycji :Luteus, Diabolo, czy zwykła zielona? Przyznam, że nie widziałam nigdy żywopłotu w takim ustawieniu i brak mi nieco wyobraźni Rozumiem, że połączenie pęcherznicy z iglakami odpada, bo jakoś nikt nie podjął tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 jesli to ma być swobodne nasadzenie, nigdy nie sadzić wg schematu. Przeplatać swobodnie, grupami po kilka-kilkanaście sztuk (raz mniej, raz więcej).Forsycja pośrednia "Goldzauber" rośnie do 2,5-3 m (i kilka innych odmian). Nikt nie pisał nic o iglakach, bo małe iglaki zostaną zagłuszone, a duże stworzą pionowe akcenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts