Dareckyy 20.04.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 mój dom już stoi więc zmiana materiałów odpada jestem na etapie ocieplania. już wczoraj przeforsowałam docieplenie poddasza grubszą warstwą wełny. ze styropianem ciężko mi idzie, bo zmienia to generalnie wiele w wyglądzie budynku. Myślę więc o lepszej lambdzie w 12 styropianie - tylko czy to coś da? tzn. lepiej gorsza 15 niż lepsza 12? Trynity, lepsza grubsza izolacja a gorszym współczynniku (będzie tańsza, a współczynnik całej warstwy będzie i tak wyższy). Ale w Twoim przypadku dałbym 15 cm o jak najlepszym współczynniku. Ja u siebie dałem 20 cm styropianu o współczynniku 0,032. Zastanawiałem się nawet nad 25 cm, ale wtedy musiałbym już montować okna w warstwie ocieplenia, a dla mnie to już za duże koszty były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 07.05.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Jest dom z basenem w stanie surowym o powierzchni 530m2 stan surowy . Sciany z itonga 44cm są ! zastanawiam się dać 15 cm +15cm grafitowego styro w przekładkowym sytemie żeby ukatrupic wszelakiemostki a , w dach skosy pianę PUR po 28 cm ,okna 3szybowe montowane w styro i reku z gwc ,w podłogi 15cm PUR ( WIEEM ZE PIANA PUR MA NAJLEPSZY WSPOLCZYNIK choc nie jest tania ale z racji dachu i basenu bedzie najlepsza bo nie bierze wilgoci i trudno spaprac taka robote )Ogrzewanie na PC 12 lub 14 kw w tym 4 łazienki bez ogrzewania basenu tzn.wody w nim i kominek do palenia okazjonalnego dom z dużymi oknami od poludnia .Myślę ze to wystarczy aby było ok. czyli pasywnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.05.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Gratuluje domu. Daj go do certyfikacji zobaczysz co wyjdzie. trochę zapewne tracisz na oknach tych duzych, niektózy montują przy takich oknach nawiew ciepłego powietrza z podłogi w postaci kratki na całej długosci okna, czy działa niewiem bo niemieszkam tam...w podłogi jesli chcesz na czymkolwiek oszczedzać , możesz dać poprostu najcieplejszy, na posadzkach bedziesz miał wszedzie izolacje więc nawet gram wody nieprzejdzie w posadzki, Ściany musiałbym policzyc z tymi oknami aby wiedziec co ci wyszło. pewno jak zbilansujesz koszty budowy i przyszłego utrzymania domu to wyjdzie że sporo przepłacasz ale komfort nieporównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.05.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Sciany z itonga 44cm są ! zastanawiam się dać 15 cm +15cm grafitowego styro... Myślę ze to wystarczy aby było ok. czyli pasywnie ?? Łał, ściana 74cm!? Idziesz na rekord? ;D Jak tyle siana pakujesz to może policz to dokładnie, albo wynajmij speca do tego zadania (na FM pewnie znajdziesz takich) za promil kosztu ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.05.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Gdzie jest granica sensownego ocieplania ? Jaki współczynnik będzie maiła ściana 15+15 a do tego 44cm ściany ? Jak rozumiem podane w stopce 7,3 kw z PC to po dociepleniu będzie zbyt dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 07.05.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 taki budynek z basenem czy inna dużą przestrzenią wentylowaną oraz oknami musi byc ciepły, Nalezy zrobić certyfikat energetyczny..np przezemnie ..bo na opłacalnosc składa sie wiele czynników i niezawsze grubośc 15+15 oznacza tosamo, w zwartym budyngu jest to zaduzo w innym moze i dobra..niewiem bo trzeba to policzyc. Takie obiekty sa "wredne" bo wystarczy jeda rzecz zrobić inaczej niz pozostałe ze wzgledów energetycznych i całośc idzie w łeb, bo byćmoze że przy takich oknach na całej scianie i wentylacji ponad normatywnej z wymuszonym obiegiem inwestowanie w sciane poprostu niewiele da bo straty bedą przez pozostałe elementy budowli...okna 3 szybowe ..plus, mocowanie w styropianie..kolejny plus..musiałbym ..czy ktokolwiek inny widzieć całośc i wtedy mozna coś wnioskowac. To tak jakbyś miał parasol z 20 cm styropianu..bedzie ci cieplej?..watpie, na całośc budowli składają się wszystkie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Grubość styro vs prawo Słuchajcie, a mieli byście opory aby dodać 4cm (ewentualnie 2cm) do ocieplenia jakie jest w projekcie? Dość by mi to pasowało, ale wiadomo - te pare cm z zew. się dom powiększy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 09.05.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Łał, ściana 74cm!? Idziesz na rekord? ;D Jak tyle siana pakujesz to może policz to dokładnie, albo wynajmij speca do tego zadania (na FM pewnie znajdziesz takich) za promil kosztu ocieplenia. grzeniu666Nie idę na rekord tylko w sensowne docieplenie dużego budynku o nieregularnych liniach zabudowy.Oczywiscie zrobie audyt aby nie przesadzic z niczym ale utrzymac wszystko w cenie malego domu taki jest zamysl... Gdzie jest granica sensownego ocieplania ? Jaki współczynnik będzie maiła ściana 15+15 a do tego 44cm ściany ? Jak rozumiem podane w stopce 7,3 kw z PC to po dociepleniu będzie zbyt dużo . Mistrz ZdunskiTo jest Pc w moim teraz wybudowanym domu. Niewiem jeszcze trzeba policzyc jaka bede tam potrzebował aby dogrzac budynek oraz niecke basenowa o pow.70m2 głebokosci 190cm + pomieszczenie basenowe 70m2 o wysokosci 6,5m . PC musi byc do ogrzania tego woda 22c pomieszczenie 24c na dom 21-22c dodam iz pomieszczenie ma 9 duzych okien tarasowycho wym 2 X 2,6m a reszta domu tez ma duze okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loki31 11.05.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam. Mam taki dylemat.Dom mam zamiar ocieplić 20cm warstwą styropianu o lambda 0,035. A co do reszty to mam pytania następujące. 1.Na dach mam zamiar dać 30cm wełny. A ile styropianu mam dać na strop pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym?2. Ile styropianu dać pomiędzy nieogrzewanym garażem a domem?3. Czy może jest sens wstawić do garażu jeden kaloryfer aby trochę podnosił temperaturę? Czy to ma sens? Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 11.05.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 W moim przypadku dopłata do lepszej lambdy dla 15-tki wyniosłaby 2800 zł, dopłata do "zwykłej" 20-tki wyniosłaby 2900 (materiał+robocina, bo niestety wykonawcy życzyli sobie więcej za przyklejenie 20-tki). Po wyliczeniach ile możemy zaoszczędzić stanęło na zwykłej 15-tce. Ciepła i tak mi więcej przez okna ucieknie i kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 11.05.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Grubość styro vs prawo Słuchajcie, a mieli byście opory aby dodać 4cm (ewentualnie 2cm) do ocieplenia jakie jest w projekcie? Dość by mi to pasowało, ale wiadomo - te pare cm z zew. się dom powiększy... Większość się nie przejmuje i kładzie grubszy, ja też chciałam. Chyba że masz budynek blisko granicy to trzeba uważać co by nie przekroczyć minimalnej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.05.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 74cm - i tak jest w projekcie? Co za fachura to wymyśliła.... choć jak na działce 7ha to dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.05.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Większość się nie przejmuje i kładzie grubszy, ja też chciałam. Chyba że masz budynek blisko granicy to trzeba uważać co by nie przekroczyć minimalnej odległości. Z granicą nie ma problemu. W porównaniu do zwykłego styro, ekwiwalent grafitowego jest droższy o 10-15%, za to dostajemy węższą ścianę (zyski od słońca - pewnie nawet policzalne!) prostsze (mniej lub bardziej) klejenie, szpan na wiosce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.05.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Z granicą nie ma problemu. W porównaniu do zwykłego styro, ekwiwalent grafitowego jest droższy o 10-15%, za to dostajemy węższą ścianę (zyski od słońca - pewnie nawet policzalne!) prostsze (mniej lub bardziej) klejenie, szpan na wiosce O jakim konkretnie ekwiwalencie mówisz? Nie znalazłam styropianu "ciepłego" taniej niż 190 zł za m3, czyli mi to by dało dopłatę 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.05.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) O jakim konkretnie ekwiwalencie mówisz? Nie znalazłam styropianu "ciepłego" taniej niż 190 zł za m3, czyli mi to by dało dopłatę 60%. Jeśli założymy ścianę o stałym U, uzyskamy to z większej grubości np. Silvera 040 lub mniejszej Platinuma 032. Np. 20cm Golda kosztujące dajmy na to 10000zł na domek, odpowiada 16cm Platinuma kosztującego ca. 11500zł. Moim zdaniem różnica znośna, to poprawia samopoczucie przy zakupie "grafitu" Edytowane 12 Maja 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 12.05.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Jeśli założymy ścianę o stałym U, uzyskamy to z większej grubości np. Silvera 040 lub mniejszej Platinuma 032. Np. 20cm Golda kosztujące dajmy na to 10000zł na domek, odpowiada 16cm Platinuma kosztującego ca. 11500zł. No to jest oczywiste, ale jak pisałam wcześniej - do grubszej warstwy też dopłata wychodziła rzędu 60%, bo moi wykonawcy zażyczyli sobie więcej za robociznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.05.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 No to jest oczywiste, ale jak pisałam wcześniej - do grubszej warstwy też dopłata wychodziła rzędu 60%, bo moi wykonawcy zażyczyli sobie więcej za robociznę O tym pisałem - łatwiej (i taniej kleić). To w sumie robota+styro może dać tę samą cenę za ocieplenie grafitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 13.05.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 a moi nie żądali żadnych dopłat, bo jak można mówić o większej robociźnie ?? czy oni przypadkiem nie szukają robią z igły widły ?? co za różnica przykleić na ścianę płytę grubą na 15cm a płytę grubą na 20cm ?? Dokładnie jacyś naciągacze niema znaczenia czy 15 czy 20 robota ta sama !! Co innego kłaść podwójnie na zakładke ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 31.07.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 zblizony temat ściany zewnętrzne zamierzam ocieplić 20 cm 0,32, strop nad poddaszem jest lany tutaj problem bo strrop nie jest lany po skosie jedynie idzie po lekkim łuku przy dolnym wieńcu w zwiazku z tym pytanie , jak na to kłasc styropian czy tak jak leci, czyli w miejscu łuku powstanie dość szeroka szpara powietrza, bowiem w tym miejscu styropian nie będzie dolegał do skosu, czy też w miejscu łuku po prostu ciąc styropian tak aby pzrylegal dobrze?jeszcze jedno pytanie jaki dawac stryro na takie skosy lanę? 15 cm wystarczy, jesli tak jak mówiłem na sciane zewnętrzna planuję 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.08.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 A nie możesz tej szczeliny wypełnić pianką poliuretanową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts