mariwa 13.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 15cm czy 20cm, a ja kupiłem 18cm AUSTROTHERM, tak sobie wypośrodkowałem, a też miałem w projekcie 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 03.06.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) W większosci postow piszecie za ile sie zwroci ten dodatkowo dodane 5cm (styrek 20cm)w porownaniu z 15cm,powiem szczerze ze mnie to nie interesuje kiedy mi sie zwroci tylko chodzi mi glownie o rachunki roczne ,ile pi razy oko moge placic mniej rocznie za gaz ? domek 150m2 piecyk kondensat ,podlogowka 80m2 ,podloga 15cm styrek, dach 30cm welna i zastanawiam sie czy 15cm sciany czy 20cm ,czy jest ktos w stanie okreslic ile to moze byc rocznie przy standartowym styro 100-200zl??? mniej rocznie za gaz przy +5cm styrka Edytowane 3 Czerwca 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 03.06.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 wydaje mi się, że nikt dokładnie Ci nie odpowie na te pytanie. Każdy dom jest inny, każda zima jest inna. Izolacja to nie wszystko. Możesz dać i 50cm styro, a okna będziesz miał badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 wydaje mi się, że nikt dokładnie Ci nie odpowie na te pytanie. Każdy dom jest inny, każda zima jest inna. Izolacja to nie wszystko. Możesz dać i 50cm styro, a okna będziesz miał badziew. Wykonując dokładne obliczenia ozc mozna sie dowiedziec jaka jest róznica w zapotrzebowaniu na ciepło przy róznych grubościach izolacji. Ale jak kolega Tysong słusznie zauwazył izolacja to nie wszystko, wazne są okna, wentylacja, ocieplenie podłogi i stropu, usytuowanie budynku itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekMaj 03.06.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Zdecydowanie warto różnica wspłczycnnika U ściany pomiędzy 0,2352 a 0,1817 wynosi 0,0535 a pamiętaj że to tylko teorai, praktyka uczy że nawet jeżeli dopilnujesz prawidłowego montażu ocieplenia to bardzo trudno to będzie osiągnąć. Ceny nośników energii będą rosły i te 1300 PLN to dobrze zainwestowne pieniądze - wydasz teraz , zwracać będzie ci się latami ale tym szybciej im szybszy będzie wzrost energii. PS znając powięchnię ścian , koszt wyprodukowania u ciebie 1 KW energii cieplnej możesz policzyć czas zwrotu inwestycji. Ściany to tylko jeden z elementów. A jakie masz okna, drzwi? Jak ocieplony strop (dach), podłoga. Jaka wentylacja? Itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 03.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 ale jakis schemat powinien istniec , przypuscmy ze okna tez z gornej polki,wentylacja i ocieplenie dla domu energooszczędnego i jak sie ma te 5cm więcej styro na scianie zewnętrznej,cały problem sprowadza sie do jednego czy warto dac te 5 cm wiecej kosztem wyglądu ,wiadomo lepszy wspolczynnik teoretycznie powinno byc cieplej ale jak to sie przeklada na nasze oszczednosci $$$ w colorocznym rozliczeniu nikt nie wie a szkoda-moze nie warto??? moze to tylko lans przed sąsiadem 20cm ,mnie satysfakconuje oszczędnosc rzędu 200zl rocznie na tych 5 cm ale w praktyce hmmmm...... roznie moze to wyglądac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.06.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 ale jakis schemat powinien istniec (...) mnie satysfakconuje oszczędnosc rzędu 200zl rocznie na tych 5 cm ale w praktyce hmmmm...... roznie moze to wyglądac Wg mnie najpewniej oszczędzisz tyle. Jak chcesz pewniej to zleć obliczenia (jak pisalil koledzy wyżej), bo każda chatka inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 03.06.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 W projekcie miałem 12 cm , planuję 15 cm . Dom z BK -24 cm . Od strony północnej myślałem o 18 cm . Planuję Termorganikę Platinium lub Gold. , a może polecacie styro o lepszym współczynniku cena /parametry ?Dach : 30 cm wełny - mój kolega zamiast wełny zastosował wełnę 15 cm + styropian 10 cm - co sądzicie o takim pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.06.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) ale jakis schemat powinien istniec , przypuscmy ze okna tez z gornej polki,wentylacja i ocieplenie dla domu energooszczędnego i jak sie ma te 5cm więcej styro na scianie zewnętrznej,cały problem sprowadza sie do jednego czy warto dac te 5 cm wiecej kosztem wyglądu ,wiadomo lepszy wspolczynnik teoretycznie powinno byc cieplej ale jak to sie przeklada na nasze oszczednosci $$$ w colorocznym rozliczeniu nikt nie wie a szkoda-moze nie warto??? moze to tylko lans przed sąsiadem 20cm ,mnie satysfakconuje oszczędnosc rzędu 200zl rocznie na tych 5 cm ale w praktyce hmmmm...... roznie moze to wyglądac Może rozświetli Ci sprawę przykład mojego domu. 100 m2, strop wełna 40cm, podłoga 20cm styropian, okna trzyszybowe o łącznej powierzchni 22m2, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperator), budynek parterowy. Koszt ogrzewania czystym prądem w II taryfie. Wykres pokazuje zależność kosztów ogrzewania od grubości styropianu grafitowego. 0cm - 43 400 kWh - koszt II taryfa 14 320 zł 5cm - 10 580 kWh - koszt II taryfa 3 490 zł 10cm - 7 570 kWh - koszt II taryfa 2 500 zł 15cm - 6 100 kWh - koszt II taryfa 2 013 zł 20cm - 5 560 kWh - koszt II taryfa 1 834 zł 25cm - 5 230 kWh - koszt II taryfa 1 726 zł http://img256.imageshack.us/img256/6404/e03670625af24962bde88eb.png i bardziej szczegółowy wykres: http://img827.imageshack.us/img827/7356/faf74e3bed8540118fc03dc.png Edytowane 3 Czerwca 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 03.06.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) dzięki bitter czyli przeskok z 15cm na 20cm szalu nie ma i tak samo z 20 cm na 25cm ,bardzo pomocne schematy duzo pokazują obiektywnie patrząc 15cm jest optymalne o 20cm mozna sie pokusic ale 25cm juz praktycznie nic nie oszczędzamy (odnosnik do 20cm) Edytowane 3 Czerwca 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Powiem tak, spośród domów które liczyłem najmniejsze wartości zapotrzebowania na ciepło miały te które ocieplone były 30 cm styro 0,031, te które miały 5 czy 10 cm mniej nie zbliżaly się do tych wyników, mysle ze to nie przypadek. Poza tym koszt robocizny w zasadzie jest ten sam niezaleznie od grubości styropianu.Ewentualne pózniejsze dokładanie styropianu nie jest takie proste i tanie, a wzrost kosztu nośników energii może być wiekszy niż się prognozuje Edytowane 3 Czerwca 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 03.06.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Powiem tak, spośród domów które liczyłem najmniejsze wartości zapotrzebowania na ciepło miały te które ocieplone były 30 cm styro 0,031, te które miały 5 czy 10 cm mniej nie zbliżaly się do tych wyników, mysle ze to nie przypadek. Ciekaw jestem tylko, czy wzięte pod uwagę było to, że jak się da styropian 30cm to słońce powoduje zyski ciepła w zasadzie tylko wtedy, kiedy wali prostopadle w okno, które jest zagłębione w "styropianowej norze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 O tym samym pomyślałem. Takiego styro 25-300cm bez kołkowania też już nie przymocujesz. Podany wykres jest dla grzania prądem. Wyniki nie są rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 a to ciekawe z jednej strony z tabelek bittera widać że to śą kwoty 50zła asolt pisze dopiero 30 cm to przełom w ociepleniu domua może kazdy szczegół w domu dopieszczony na zasadzie 30 cm daje efektasolt ja wiem że powinienem do ciebie się zgłosić prywatnie ale ile mi podpowiadASZ celulozy na stropie 40cm czy 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Słońce daje zyski ciepła nie tylko wtedy kiedy pada prostopadle w okno, przy obliczeniach uwzględniane jest usytuowanie wzgledem stron świata, rodzaj okien itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 a to ciekawe ile mi podpowiadASZ celulozy na stropie 40cm czy 50 cm To zalezy jaki efekt chcesz osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.06.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) taki zeby przy swoich 123m2 zmiescić się w 4000 kwh w sezonie na grzanie paweł założył mi glikolowcaustawienie okien 60 % południe 30% wsch-zach10% północrolety zewnętrzne [skrzynki oddzielone 30 cm izolacji od domu-to była walka ztym:rolleyes: Edytowane 3 Czerwca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.06.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ekstra 5 cm grubiej to w moim przypadku było 1300zł drożej (grafit) i stwierdziłem, że 20 mi starczy ale bardziej ze względów estetycznych. Pamiętajmy żeby nie popaść w paranoję bo jak już niejeden raz ktoś wspomniał, na imprezie czasem wydamy 200 stówy bezmyślnie i mamy radochę a tu o stówę będziemy bić pianę. Dla mnie osobiście 20cm było dobrym kompromisem pomiędzy estetyką (czyli nie bunkrowatym wyglądem) a zyskami z ocieplenia. Zakładając, że będę jeszcze przepalał w kominku suchym sezonowanym drewnem gdzie energia cieplna ze spalania jest (wliczając sprawność kominka) ok dwukrotnie tańsza od prądu w II taryfie to naprawdę nikt by mnie nie namówił na 30cm. Pamiętajcie tylko, że to jest wykres MOJEGO domu. Każdy dom jest inny i polecam zlecić albo wykonać samemu obliczenia w OZC bo to właśnie ten program umożliwił mi świadome podejmowanie decyzji co do ocieplenia i systemu grzewczego. Jak ktoś tego nie zrobi to wali na ślepo. Tym, którym się nie chce liczyć ja radzę (choć ekspertem nie jestem) 20cm ale GRAFITU to już dobrze więcej niekoniecznie, mniej bym też nie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 04.06.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) mpoplawZ tym 100 lat styro na ścianie to trochę cię poniosło, 20 cm ocieplenia (grafit) to w najbliższej perspektywie max, później to już tylko przerost formy nad treścią i rzeczywiste oszczędności na ogrzewaniu sprowadzają się do akademickich rozważań i przeliczeń. Na stronie pewnego producenta styropianu również jest wzmianka że 15 cm jest wartością powyżej której oszczędności robą się niewielkie, a jeśli już ktoś grzeje węglem/miałem to niemal symboliczne. Pomijam już fakt estetyki takiego budynku, chyba ze montaż w warstwie ocieplenia a to już kolejne spore koszty które trzeba wziąć pod uwagę przy zwrocie inwestycji, za tym idą kolejne koszty chcąc mieć kompleksowe rozwiązania bo same pół metra styropianu na ścianie to nie wszystko. Jeśli kogoś stać to proszę bardzo, ale wielu nasłucha się, naczyta a później "zarzyna" kredytem na 35 lat którego odsetek już nie liczy pisząc o oszczędnościach za wszystkie hiper rozwiązania. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez slawekk1980` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 04.06.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Bądzmy realistami 100 lat??? za 10-15 lat juz będą materialy ery kosmicznej do ocieplen o grubosci 10cm o wspolczynniku 2x lepszym od dzisiejszych 25cm,zresztą oplacalnosc tej inwestycji rozpatrujmy w czasie 20-30 lat a nie w mitycznych 100reasumując 20 lat - oszczędnosc 2 tys moze ciut wiecej wyzsze ceny energi ,koszt styro ok 1.5 tys ....czytając caly wątek nasuwają sie takie wnioski 15cm jak najbardziej wystarczy(optymalnie) 20cm mozna się pokusic dla wlasnej satysfakcji i dla małych oszczędnosci, 25cm lub wyzej przerost tresci nad formą Edytowane 4 Czerwca 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts