plusultra 23.12.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Gdzieś zasłyszałam wypowiedź architekta, że powyżej 20 cm zyskuje się już niewiele... natomiast ważniejsza jest równomierność izolacji, szczegóły detale, dokładność wykonania... czyli ja bym szła w to co generalnie jest za darmo - własna dokładność i dobra architektura. Ja dam 15 cm xps pod płytę, 15 cm grafitowego na ścianę i 30 cm wełny drzewnej na poddasze. Wełna drzewna izoluje pomimo wysokiego zawilgocenia i ma dużą pojemność cieplną co moim zdaniem ma większe znaczenie niż opór i grubość izolacji. Styropian dam na klej by uniknąć mostków przy kołkowaniu. Audyt energetyczny kosztował nas 700 zł. Dzięki niemu widać co się opłaca a co wcale oraz w co opłaca się zainwestować najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartens 19.09.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Witam Mam pytanie jak radzicie ocieplic dom który został wybudowany w systemie od wewnątrz patrząc pustak max 29cm, 6cm styro i na zewnatrz cegła? Czy można dać jeszcze 15cm styropianu? Czy lepiej ocieplic watą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 19.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Witam Mam pytanie jak radzicie ocieplic dom który został wybudowany w systemie od wewnątrz patrząc pustak max 29cm, 6cm styro i na zewnatrz cegła? Czy można dać jeszcze 15cm styropianu? Czy lepiej ocieplic watą? a kto Cię namówił na taką ścianę? czemu to 6 cm ma służyć ? (bo chyba nie izolacji termicznej) chyba musisz być bogaty skoro stać Cię na takie budowanie (czyt. wyrzucanie pieniędzy w błoto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 19.09.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 ewidentnie widać, że budynek powstał w XX wieku. Kiedyś tak stawiali i nie obwiniaj kogoś za to. Wełna oddycha, a styropian nie. U rodziców jest podobna technologia i położyli 8cm grafitu. Różnica jest spora do tego stopnia, że ojciec nie ma przygotowanego opału i całą zimę będzie opalał gazem.Zeszłej zimy jak palił jeszcze węglem oszczędność to ok. 700-800kg, mimo że zima była bardzo dluga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 19.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 jeżeli to stary dom to rzeczywiście nie jego wina...co do tego mitycznego oddychania to może darujmy sobie tą kwestię, ani styropian ani wełna nie jest od oddychania, jedyną ważną kwestią jest takie zbudowanie przegrody żeby nie występował w niej punkt rosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.09.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 masz absolutną rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartens 21.09.2013 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Dom juz od nastu lat juz stoi teraz po prostu pasowaloby go dobrze docieplic, niestety nie znam sie na tym dlatego pytam, czy moze mi ktos konkretnie doradzic jak to zrobic, co mam obliczyc? Lub ew. Przekierowanie mnie do jakiegos zaufanego specjalisty.Bede bardzo wdzieczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Dom juz od nastu lat juz stoi teraz po prostu pasowaloby go dobrze docieplic, niestety nie znam sie na tym dlatego pytam, czy moze mi ktos konkretnie doradzic jak to zrobic, co mam obliczyc? Lub ew. Przekierowanie mnie do jakiegos zaufanego specjalisty.Bede bardzo wdzieczny za pomoc Jak masz dylemat to rzuć 15cm wełny na ścianę i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 23.09.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 A jak sprawdzić/policzyć ten punkt rosy? Jest jakiś może program? I gdzie ten punkt rosy powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.09.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 A jak sprawdzić/policzyć ten punkt rosy? Jest jakiś może program? I gdzie ten punkt rosy powinien być? nigdzie go ma nie być . Przegroda ma być wolna od takich miejsc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartens 24.09.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 nigdzie go ma nie być . Przegroda ma być wolna od takich miejsc . A czy ten punkt rosy w moim przypadku sciana max,6cm styropianu, cegla i planowane ocieplenie (15cm styropianu lub welny) moze wypasc w cegle czy raczej po kilku latach moze sie z nia cos stac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 wilgotność wewnętrzną 40%, grzejesz się źródłem ciepłą co nie wprowadza do domku wilgoci, to bez względu na rodzaj ściany będzie zawsze idealnie tak 95% wilgotności jest tylko dla orłów temperatura ścian ! przy takiej wilgotności nie może schodzić poniżej ... 1 st w stosunku do powietrza ... w tedy będzie ok ... nawet i przy takiej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmw 13.03.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Ktoś wie, ile wynosi wartość U przy ścianie 24 cm z Silikatu + 20 cm styropianu grafitowego 031? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 13.03.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Ktoś wie, ile wynosi wartość U przy ścianie 24 cm z Silikatu + 20 cm styropianu grafitowego 031? Zapraszam na stronę http://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody Prosty i łatwy w obsłudze kalkulator współczynnika U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmw 22.03.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dzięki za link. Z tego wynika, że dla:- Silikat + 20 cm 031, U = 0,1438- Beton komórkowy 600 + 20cm 031, U = 0,1228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.03.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) poza współczynnikiem przenikania ciepła U ( a różnicy nie odczujesz między 0,12 - 0,14 ) warto jeszcze myśleć o izolacyjności akustycznej, a tu SILIKAT ( jako cięższy materiał ) jest lepszy od betonu komórkowego. Poza tym w każdej ścianie / przegrodzie budowlanej masz wieńce, belki żelbetowe, ... inne elementy konstrukcyjne i warto tym samym przeliczać U również dla betonu. A termoorganikę ( zwłaszcza Termonium ) stosuję, cenię i polecam Edytowane 22 Marca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasik 04.08.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 może odświeżę temat 15 czy 20 cm ? parterowy z ceramiki 30cm podłoga 15 grafitu 0.31 strop 29cm grafitu 0.31 ile sensownie dać na ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasik 04.08.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 strop 20 a nie 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 może odświeżę temat 15 czy 20 cm ? parterowy z ceramiki 30cm podłoga 15 grafitu 0.31 strop 29cm grafitu 0.31 ile sensownie dać na ściany? https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.08.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Lepiej 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts