_FIX_ 17.11.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Podałeś tylko ceny, nawiązując do tematu napisz co Ty o tym sądzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 17.11.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Panowie, jakby nie liczyć zawsze wyjdzie, że aby uzyskać założone U ściany ekonomicznie bardziej się opłaca położyć grubiej tańszego styropianu, niż cieniej droższego, o lepszej lambdzie. Przy większych grubościach dochodzi jedynie kwestia nadmiernedo pogrubienia ściany. I tu się można zastanawiać, ale IMO powyżej 20 cm ocieplenia ma to sens... [Edit] ma sens się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sentralix 18.11.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ja ociepliłem 20 cm styro Termoorganiki gold (w kropki) na zakładkę. Przyklejony na klej piankowy, bez kołków. Uważam, że różnica w ogólnych kosztach jest tak niewielka, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jak policzyłem to około 1500zł drożej wyjdzie 20cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 20.11.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Podaje link do arkusza excella, gdzie można sobie policzyć o ile wzrośnie cena. Podane lambdy i ceny styropianu można zmienić (są z allegro). Inne - m2 ścian, grubość albo oczekiwane u też można zmieniać. Jeśli gdzieś jest błąd - proszę o korektę http://www.speedyshare.com/files/25285882/obliczenie.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.11.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Zaraz sobie skorzystam z arkusika. Miałam właśnie zadać pytanie w stylu "co z tym fantem zrobic?" W projekcie mamy 20cm styro i tak miało być, tyle, że panowie dekarze wypuścili nam dach na 23 cm, ściana zew jest dość nierówna, tak, że zmieści się 18cm. Miałam pytać właśnie czy jest sens walczyć o te 2cm i położyć np szary styro 18cm lambda 0,031 czy jakoś tak.Ale biorąc pod uwagę zysk energetyczny i ekonomikę- chyba sobie daruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.11.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 O, widzę Olguś że masz podobne dylematy co ja... A ścian jeszcze nie ma, więc nie wiadomo jak mocno się jeszcze te moje dylematy pogłębią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 22.11.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 O, widzę Olguś że masz podobne dylematy co ja... A ścian jeszcze nie ma, więc nie wiadomo jak mocno się jeszcze te moje dylematy pogłębią no nie no, you can run but you can't hide ano, ano, liczymy, przeliczamy i kasę i współczynniki i wszystkie za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 no nie no, you can run but you can't hide Taa, ja też się cieszę, że Cię widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 22.11.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 cena ekofiber mędzy 150-250 zl za m3 z plikacja w sciany poprzez wdmuchniecie.zapraszam do mnie w sobote- beda dmuchac 90m3;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 26.11.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 ja dalem 15 cm. tylko teraz mam pytanie.... czy znajde gdzies rysunek jak powinno wyglądac obrobienie okien styropianem ... i parapetów.Mam wrażenie ze mi wieje koło okna.. a widze ze styropian jest dolepiony do okna... nie zachodzi mi nic na element zewnętrzny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.11.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Styropian powinien wchodzić około 4cm na ościeżnicę okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 30.11.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 hihi, my to jesteśmy jacyś dziwni Pojechałem dzis kontrolnie do dużego i szanującego się składu z farbami, tynkami i styropianami w mojej mieścinie. Na pytanie o styropian grubości 25 cm, facet popatrzył na mnie jak na niegroźnego świra... W kwestii 20 cm - "zamawialiśmy taki jednemu klientowi w zeszłym rozku, więc zamówić pewnie się da" Na pytanie o lepszą lambde usłyszałem "jest taki 036, ale to jest na podłogi tylko". Więc poczułem się jakoś dziwnie... ech... chyba zamówię przez internet - przynajmniej nie będę musiał się sprzedawcy tłumaczyć po co mi to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 30.11.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Hehe Morhot święte słowa, spora część z forumowiczów jest po prostu inna niż reszta. Ja spotkałem się z podobnymi odpowiedziami a chciałem tylko 15 cm tylko o lepszej lambdzie, to się za głowę łapali po co 10 cm wystarczy itp. Również proponowali mi podłogowy 0,36 skończyło się na PLATINUM PLUS fasada. To świadczy tylko o tym że mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę z tego czym buduje. Co do 25 cm to bym u siebie tyle nie dał no chyba ze miałbym okna inaczej montowane ale nad 20 myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.11.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Liczyłem z grubsza dla siebie (dla ścian z silikatów), porównywałem Silver i Platinum. Wyszło mi że np. zamieniając 20cm Silvera na 15cm Platinum dopłacam 10% ceny i poświęcam 10% U (okolice 0,2) ale zyskuję ścianę 5cm węższą, i chyba się na to zdecyduję. Ewentualna dopłata do Platinum 20cm powinna wrócić w rachunkach za grzanie gazem przez około 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 30.11.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Ja chyba postawię na Swisspora, i to komplet do domu, czyli: 48m3 Swisspor Lambda 031 gr 20 cm po 169zł 20m3 Swisspor podłoga 038 gr 10 cm po 135zł (dwie warstwy) 5m3 Swisspor T (akustyczny) gr 5 cm po 115zł (na poddasze) W takich ilościach kazdy mi to gratis przywiezie z pocałowaniem ręki Edytowane 2 Grudnia 2010 przez MORHOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babcuk 30.11.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 a jaka cena tej ORGANIKA PLATINUM PLUS fasadabo ja znalazłem za 190zł m.sześnie jest to duża różnica między Swisspor Lambda 031 a parametry ma lepsze ORGANIKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik2005 30.11.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Na pytanie o lepszą lambde usłyszałem "jest taki 036, ale to jest na podłogi tylko".Więc poczułem się jakoś dziwnie... ech... chyba zamówię przez internet - przynajmniej nie będę musiał się sprzedawcy tłumaczyć po co mi to... Jakbym widział i słyszał swoje rozmowy w składach bud. Tam wszyscy mi mówią, że 12 cm styro na ścianę wystarczy no jak się pan upiera to 15 cm to już max. Jak mówię że chcę dać 18-20 cm i to tego z lambdą 0,31 to się jakoś dziwnie patrzą. Tylko, że to nie oni będą mieszkać i płacić rachunki za ogrzewanie. U siebie (parterówka, 24 bk na P+W) zamierzam dac min 18 cm styro o lepszej lambdzie. Zastanawiam się nad Swisspor lambda i organika platinium. Możecie podrzucić swoje spostrzeżenia co do tych dwóch styropianów. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.12.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A wiecie że gorzej kładzie się styropian o grubości 20cm niż 10. Jak ja bym był firmą to za grubszy styropian pewnie brał bym dopłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 01.12.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Ja najbardziej nie lubię ekip, które próbują uszczęśliwić inwestora na siłę... Jak mówimy, że chcemy 20 cm styro, zaraz patrzą na nas, co najmniej, jak byśmy byli zielonymi ludkami z innej planety. I zaczyna się wykład, że max to 15, ludzie zazwyczaj 10-12 cm dają, itp, itd. To co ja mam dalej z taką ekipą gadać o mostkach, żeby mi styro na ościeżnice okien wjechali, żeby mi attykę dookoła ocieplili- wtedy to na mnie psychiatrę na bank naślą... A buduję niby w wielkim mieście. Najgorsze są argumenty, bo rozumiem, poruszane ztresztą i w tym wątku dywagacje na temat opłacalności i rachunku ekonomicznego zastosowania np. 18 cm lambda 031, a zwykłego styro gr 20cm- to ma sens. Ale jak się do tego ma argument, bo ludzie dają 10cm ?! Fakt, że jestem "babą" dodaje tylko pikanetrii w moich rozmowach z fachoffcami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts