Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, jakby nie liczyć zawsze wyjdzie, że aby uzyskać założone U ściany ekonomicznie bardziej się opłaca położyć grubiej tańszego styropianu, niż cieniej droższego, o lepszej lambdzie. Przy większych grubościach dochodzi jedynie kwestia nadmiernedo pogrubienia ściany. I tu się można zastanawiać, ale IMO powyżej 20 cm ocieplenia ma to sens...

[Edit] ma sens się zastanowić :-D

Podaje link do arkusza excella, gdzie można sobie policzyć o ile wzrośnie cena.

Podane lambdy i ceny styropianu można zmienić (są z allegro). Inne - m2 ścian, grubość albo oczekiwane u też można zmieniać.

Jeśli gdzieś jest błąd - proszę o korektę :)

http://www.speedyshare.com/files/25285882/obliczenie.xls

Zaraz sobie skorzystam z arkusika. Miałam właśnie zadać pytanie w stylu "co z tym fantem zrobic?" W projekcie mamy 20cm styro i tak miało być, tyle, że panowie dekarze wypuścili nam dach na 23 cm, ściana zew jest dość nierówna, tak, że zmieści się 18cm. Miałam pytać właśnie czy jest sens walczyć o te 2cm i położyć np szary styro 18cm lambda 0,031 czy jakoś tak.

Ale biorąc pod uwagę zysk energetyczny i ekonomikę- chyba sobie daruję.

hihi, my to jesteśmy jacyś dziwni :D

Pojechałem dzis kontrolnie do dużego i szanującego się składu z farbami, tynkami i styropianami w mojej mieścinie.

Na pytanie o styropian grubości 25 cm, facet popatrzył na mnie jak na niegroźnego świra...

W kwestii 20 cm - "zamawialiśmy taki jednemu klientowi w zeszłym rozku, więc zamówić pewnie się da"

Na pytanie o lepszą lambde usłyszałem "jest taki 036, ale to jest na podłogi tylko".

Więc poczułem się jakoś dziwnie... ech... chyba zamówię przez internet - przynajmniej nie będę musiał się sprzedawcy tłumaczyć po co mi to...

Hehe Morhot święte słowa, spora część z forumowiczów jest po prostu inna niż reszta. Ja spotkałem się z podobnymi odpowiedziami a chciałem tylko 15 cm tylko o lepszej lambdzie, to się za głowę łapali po co 10 cm wystarczy itp. Również proponowali mi podłogowy 0,36 skończyło się na PLATINUM PLUS fasada. To świadczy tylko o tym że mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę z tego czym buduje. Co do 25 cm to bym u siebie tyle nie dał no chyba ze miałbym okna inaczej montowane ale nad 20 myślałem.

Liczyłem z grubsza dla siebie (dla ścian z silikatów), porównywałem Silver i Platinum. Wyszło mi że np. zamieniając 20cm Silvera na 15cm Platinum dopłacam 10% ceny i poświęcam 10% U (okolice 0,2) ale zyskuję ścianę 5cm węższą, i chyba się na to zdecyduję. Ewentualna dopłata do Platinum 20cm powinna wrócić w rachunkach za grzanie gazem przez około 15 lat.

Ja chyba postawię na Swisspora, i to komplet do domu, czyli:

48m3 Swisspor Lambda 031 gr 20 cm po 169zł

20m3 Swisspor podłoga 038 gr 10 cm po 135zł (dwie warstwy)

5m3 Swisspor T (akustyczny) gr 5 cm po 115zł (na poddasze)

W takich ilościach kazdy mi to gratis przywiezie z pocałowaniem ręki :-)

Edytowane przez MORHOT

Na pytanie o lepszą lambde usłyszałem "jest taki 036, ale to jest na podłogi tylko".

Więc poczułem się jakoś dziwnie... ech... chyba zamówię przez internet - przynajmniej nie będę musiał się sprzedawcy tłumaczyć po co mi to...

Jakbym widział i słyszał swoje rozmowy w składach bud. Tam wszyscy mi mówią, że 12 cm styro na ścianę wystarczy no jak się pan upiera to 15 cm to już max. Jak mówię że chcę dać 18-20 cm i to tego z lambdą 0,31 to się jakoś dziwnie patrzą. Tylko, że to nie oni będą mieszkać i płacić rachunki za ogrzewanie. U siebie (parterówka, 24 bk na P+W) zamierzam dac min 18 cm styro o lepszej lambdzie. Zastanawiam się nad Swisspor lambda i organika platinium. Możecie podrzucić swoje spostrzeżenia co do tych dwóch styropianów. Dzięki.

Ja najbardziej nie lubię ekip, które próbują uszczęśliwić inwestora na siłę... Jak mówimy, że chcemy 20 cm styro, zaraz patrzą na nas, co najmniej, jak byśmy byli zielonymi ludkami z innej planety. I zaczyna się wykład, że max to 15, ludzie zazwyczaj 10-12 cm dają, itp, itd. To co ja mam dalej z taką ekipą gadać o mostkach, żeby mi styro na ościeżnice okien wjechali, żeby mi attykę dookoła ocieplili- wtedy to na mnie psychiatrę na bank naślą... A buduję niby w wielkim mieście.

Najgorsze są argumenty, bo rozumiem, poruszane ztresztą i w tym wątku dywagacje na temat opłacalności i rachunku ekonomicznego zastosowania np. 18 cm lambda 031, a zwykłego styro gr 20cm- to ma sens. Ale jak się do tego ma argument, bo ludzie dają 10cm ?!

Fakt, że jestem "babą" dodaje tylko pikanetrii w moich rozmowach z fachoffcami...:D