Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

48m3 Swisspor Lambda 031 gr 20 cm po 196zł

Liczyłeś, czy Ci się to kiedykolwiek zwróci ? Bo zapłacisz jakieś 4 tys więcej za sam styropian.

Ja podchodzę do energooszczędności tak - tam gdzie dodatkowa inwestycja da także większy komfort (np. WM, albo nawet 15cm dobrego styro, a 20 słabego), może mi się nie zwrócić, ale w przypadku styropianu to jedyne kryterium. Tym bardziej, że na dom biorę kredyt, więc każdy tysiąc powiększam o odsetki na 30 lat :)

Jak popadam w hurraoptymizm, co tu jeszcze można fajnego zastosować, czasem nachodzi mnie refleksja - 'no tak, ale to 5 (czy tam ile) miesięcy spłacania kredytu' :-)

Dlatego też nie zakładam solarów i pompy ciepła, choć idea jest super

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można sobie pomóc w procesie decyzyjnym o zastosowaniu rozwiązań energooszczędnych (np. pogrubienie styro), wybierając jako źródła ciepła najdroższy nośnik energii, czyli prąd.

Ja tak mam.

I nie miałem kłopotów przy wyborach, zdecydowana większość rozwiązań mi się opłacała. Przynajmniej mentalnie.

pzdr

Hm... to ja sobie nie pomogę - ma być kominek z płaszczem a w dalszych planach do tego pompa ciepła...

Się zobaczy...

Ja najbardziej nie lubię ekip, które próbują uszczęśliwić inwestora na siłę... Jak mówimy, że chcemy 20 cm styro, zaraz patrzą na nas, co najmniej, jak byśmy byli zielonymi ludkami z innej planety. I zaczyna się wykład, że max to 15, ludzie zazwyczaj 10-12 cm dają, itp, itd. To co ja mam dalej z taką ekipą gadać o mostkach, żeby mi styro na ościeżnice okien wjechali, żeby mi attykę dookoła ocieplili- wtedy to na mnie psychiatrę na bank naślą... A buduję niby w wielkim mieście.

Najgorsze są argumenty, bo rozumiem, poruszane ztresztą i w tym wątku dywagacje na temat opłacalności i rachunku ekonomicznego zastosowania np. 18 cm lambda 031, a zwykłego styro gr 20cm- to ma sens. Ale jak się do tego ma argument, bo ludzie dają 10cm ?!

Fakt, że jestem "babą" dodaje tylko pikanetrii w moich rozmowach z fachoffcami...:D

Trzeba powiedzieć, że tak być musi, bo to dom energooszczędny - gorzej, że mogą nie znać tego pojęcia... :roll:

ja bralem 038 po 97 zl/m3 (grubosc 25 cm)

ale to bylo 02.2010 cykliczny dolek cenowy.

i teraz moja opinia nt ocieplenia: lepiej kupic grubszy tanszy + okna w warstwie ocieplenia, niz cienszy drozszy a okna normalnie.

Właśnie się zastanawiam nad tym cyklicznym dołkiem, czy w związku z podwyżką vatu wystąpi...

A co do okien - na pewno lepiej w warstwie ocieplenia, tylko kto zagwarantuje, że będzie to wykonane tak jak powinno?

Ja się boję, że mi mogą to spierniczyć...

U mnie, po mimo ogolnego zadziwienia, poszlo 18cm styropianu, a sciany mam trzywarstwowe z czerwonej palonej cegly okolo 45cm, wiec w tej chwili mur ma az 60cm. Niestety rowniez sporo sie nasluchalem (na co? po co? a inni to...?), ale postawilem na swoim i jest jestem bardzo zadowolony. Estetyka domu nie stracila na uroku, a wrecz przeciwnie. Na dodatek, wiekszosc, ktora starala sie mi doradzac, teraz przychodzi do mnie po porady, albo wysyla innych.

Liczyłeś, czy Ci się to kiedykolwiek zwróci ? Bo zapłacisz jakieś 4 tys więcej za sam styropian.

Ja podchodzę do energooszczędności tak - tam gdzie dodatkowa inwestycja da także większy komfort (np. WM, albo nawet 15cm dobrego styro, a 20 słabego), może mi się nie zwrócić, ale w przypadku styropianu to jederium. Tym bardziej, że na dom biorę kredyt, więc każdy tyyne krytsiąc powiększam o odsetki na 30 lat :)

Jak popadam w hurraoptymizm, co tu jeszcze można fajnego zastosować, czasem nachodzi mnie refleksja - 'no tak, ale to 5 (czy tam ile) miesięcy spłacania kredytu' :-)

Przepraszam, oczywiście popełniłem czeski bląd w cenie styropianu Swisspor! Faktycznie kosztuje on 169 zł/m3, co oznacza, że zapłacę tylko 2300 zł wiecej za styropian. TAK, TO SIĘ ZWRÓCI I TO SZYBCIEJ NIŻ SIE WYDAJE!! Liczyłem to w tym wątku!

Poza tym jak pisałem wcześniej w tym wątku, w gre wchodzi jedynie 25 cm "zwykłego" lun 20 cm "ciepłego" styro. Ponieważ 25 będzie gorzej wyglądac i sa problemy z dostaniem kołków, to zadecydowałem, że będzie 20 ciepłego.

Co do daleszej części Twojej wypowiedzi - mam dokładnie tak samo, i dlatego coraz częściej zastanawiam się po cholerę mi ten kominek, który w sumie wyjdzie minimum 15000 (komin+wkład+obudowa).

To 1szy sezon, wiec jeszcze duzo wilgoci, dlatego spalanie w okolicach 6m3/doba do ataku zimy , a teraz nawet 16m3/ doba przy -20°C. Dom okolo 170m2/ 380m3 na razie stoi pusty, bo trwaja prace wykonczeniowe.Ogrzewanie: piec kondensacyjny jedno funkcyjny o mocy 14Kw / obieg - same grzejniki. aktualnie max temp zasilania to 55°C. temp. grzania w ciagu dnia 19°C noc 17°C. Edytowane przez Barthelemy

Założenia:

Grzanie gazem z rurki + piec kondensacyjny.

Wzrost ceny gazu: 10% rocznie

Powierzchnia ścian zewnętrznych: 245 m2

Konstrukcja ścian: porotherm + 10, 15, 20, 25, 30 cm

Powierzchnia ściany x Uściany x różnica temp. wewnętrznej i średniomiesięcznej temperatury zewnętrznej w sezonie grzewczym x ilość dni w poszczególnych miesiącach x 24h x koszt 1 kWh

Tamte obliczenia pokazują, że warto ocieplać grubiej.

Aaa, zważywszy na uwzględnienie wzrostu ceny gazy (choć dobrze uwzględniać też koszt kredytu lub zysk z zainwestowania pieniędzy przy niedocieplaniu), faktycznie wychodzi chyba blisko (ja stosuję akurat uproszczoną regułę U*10*pow[m]=m3 gazu, ale rozumiem Twój wzór się do tego z grubsza sprowadza). BTW, coś mi wczoraj chyba liczenie nie szło ;) Pozdrawiam

owp: ja jak liczyłem różne warianty dla siebie w arkuszu kalkulacyjnym stosowałem bardziej rozbudowany wzór, ale potem znalazłem ten prosty który sprowadzał się do tego samego, więc już tylko ten pamiętam ;) Np. rozważasz tak: zwiększenie ocieplenia z 10cm do 20cm styro zmniejsza U o 0,13 (z 0,30 do 0,17, dokładne dane czytasz choćby z takiego kalkulatora ). Przyjmując powierzchnie ocieplanych ścian np. 200 m2 masz 0,13*10*200=240 m3 gazu oszczędzonych rocznie, licząc po cenie 1,7zł/m3 daje to 408 zł oszczędności rocznej. Chyba ;)

grzeniu666 - dzięki, teraz zajarzyłem, że chodzi o wyliczenie oszczędności między różnymi przegrodami, dzięki :-)

PS wg tego wzoru wyszło mi, ze zastosowanie lepszego styropianu (u=0,037) zamiast najtańszego (u=0,04) zwracało by mi się 28 lat...

Edytowane przez owp

Co do daleszej części Twojej wypowiedzi - mam dokładnie tak samo, i dlatego coraz częściej zastanawiam się po cholerę mi ten kominek, który w sumie wyjdzie minimum 15000 (komin+wkład+obudowa).

Ja już "na dzień dobry" wyrzuciłem kominek.

Zaryzykuję odważną tezę: albo chata energooszczędna, albo z kominkiem.

Jak już zastanawiamy się nad czasem zwrotu inwestycji - zamiast stawiać kominek za 15 tysięcy (szacunki zgodne z moimi) lepiej wpakować tą kasę w "pasywne" (niewymagające energii) formy oszczędzania (czyli styropian, okna w ociepleniu, pakiety trójwarstwowe). Znacznie sensowniej.

Palę teraz w piecu węglowym i nikt nie przekona mnie, że piec na (jakiekolwiek) paliwo stałe jest cool.

Poza tym jak pisałem wcześniej w tym wątku, w gre wchodzi jedynie 25 cm "zwykłego" lun 20 cm "ciepłego" styro. Ponieważ 25 będzie gorzej wyglądac i sa problemy z dostaniem kołków, to zadecydowałem, że będzie 20 ciepłego.

Pamiętaj, że człowiek ma tendencję do udowadniania samemu sobie, że jego wybór jest słuszny. Lepiej to przemyśl nie kierując się emocjami. Gorszy wygląd i problemy z kołkami to raczej problematyczne argumenty.

Jak będziesz mocował styropian do ściany? Ja planuję zastosować sposób, jaki podpatrzyłem tu na forum - zagłębić mocowanie w styropian i zakołkować je styropianem. Wówczas przy styropianie 25cm i zagłębieniu 10cm stosujesz kołki do styropianu 15cm (tak na mój rozum, ale ja (jeszcze) teoretyk jestem).

Tyle że ja planuję tylko 20cm zwykłego.

ProStaś, jak kasy starczy, będzie pewnie 25cm. Na razie, ze względu na wielką niewiadomą co do kasy, zakładam że będzie 20cm.

Kołki chcę zagłębić ze względu na ewentualne powstawanie punktu rosy w ścianie (choć przyznam, że jeszcze tego specjalnie nie przemyślałem).

Jeśli mam poświęcić jeden dzień (dwa, tydzień) na budowie a być zadowolonym z poprawnego rozwiązania (przynajmniej poprawnego w moim mniemaniu), to tak uczynię.

Na boku:

ProStaś, namawiasz do stropu betonowego. Pewnie z doświadczenia, bo sam masz drewniany. U mnie będzie strop drewniany. I to rozłożysty, o rozpiętości 10m. Przy użytkowym poddaszu.

Czy mógłbyś wysłać mi na PW uwagi na temat problemów ze stropem drewnianym i przemyślenia z tym związane?

coraz częściej zastanawiam się po cholerę mi ten kominek, który w sumie wyjdzie minimum 15000 (komin+wkład+obudowa).

Ja już "na dzień dobry" wyrzuciłem kominek.

Zaryzykuję odważną tezę: albo chata energooszczędna, albo z kominkiem.

A ja nie wyobrażam sobie domu bez kominka. Będę dążyć do jak największej energooszczędności przy zastosowanych rozwiązaniach (np chcę go dobrze ocieplić), ale nie mam bzika na tym punkcie. Chcę mieć w domu rzeczy i rozwiązania które lubię (jak kominek), nie chcę takich których nie lubię lub nie akceptuję (jak wentylacja mechaniczna). I pewnie nie będzie to dom energooszczędny w myśl przyjętych wymogów, ale może zbliżony - i to mi wystarczy ;)

A ja nie wyobrażam sobie domu bez kominka. Będę dążyć do jak największej energooszczędności przy zastosowanych rozwiązaniach (np chcę go dobrze ocieplić), ale nie mam bzika na tym punkcie. Chcę mieć w domu rzeczy i rozwiązania które lubię (jak kominek), nie chcę takich których nie lubię lub nie akceptuję (jak wentylacja mechaniczna). I pewnie nie będzie to dom energooszczędny w myśl przyjętych wymogów, ale może zbliżony - i to mi wystarczy ;)

A co gryzie??? Bez tego ciężko jest załapać się na energooszczędny.