EZS 12.10.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Elfir, ale co z klonami palmowymi?Mam w nocy -4Klon ma liście, ale wiem, że jest delikatny. Zupełnie nie wiem, co z nim zrobić. Już go owinąć? Zakryć słomą? Poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.10.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 nie. To roślina naszego klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.10.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 oooo?Jak to naszego, przecież to jakaś chińszczyzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 EZS - to nie była odpowiedz dla ciebie tylko dla tosi w kwestii dypatmu klon palmowy jest wrażliwy. ale daj mu wejść w stan spoczynku najpierw. Jeszcze mamy jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.10.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 jaka jesieńMINUS 4 !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no ale nie cały czas. To tylko przymrozki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 13.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 O dzięki Elfir, nie mogłam znaleźć na necie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciborka 14.10.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Wg. mnie jeszcze nie okrywamy- w ciagu dnia jest jeszcze bardzo ciepło- za ciepło na okrycie. Te jesienne przymrozki nie są niczym strasznym dla roslin, tylko sygnałem że maja iść spać. Blechert w dużej mierze się z Tobą zgadzam, ale jak komuś zależy bo ma np. wielką hortensję , czy własnie róże na pniu, to dlaczego nie. Co do wrzosów, lawend i tego typu rzeczy mam wątpliwości czy warto, bo można też spowodować gnicie tych roślin okrywaniem. Lepiej chyba szukać im zacisznych miejsc w ogrodzie. Ciborka ta irga u Ciebie teotetycznie powinna dać radę, bo masz dość ciepło o Ciebie, ale też ta irga jest z delikatnych. Może kup taką matę słomianą i owiń cała roslinę. Nie musi być bardzo szczelnie i nic nie będzie jak od góry będzie jej wpadać śnieg. Tylko przywiąż cały chochoł do palika żeby nie szarpał nią wiatr.. Chociaż ja osobiśćie nie okrywałabym jej wcale. Posadziałbym ją w gdzieś gdzie nie ma przeciągów i tyle. Ale zawsze to jest jakieś niewielkie ryzyko. dziękuję magnolia na razie jej nie okrywam, poczekam na większe mrozy. A czy mogę okryć ją agrowłóknina białą, grubszą? Dostałam taka od mamy i nie wiem czy ją uzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 14.10.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 A co z różami pnącymi?Nie mam pojęcia, które są delikatne i mogą przemarznąć - dopiero w tym roku je posadziłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 najlepiej okopczykować nasady a pędy okryć słomianką. Nawet jak przemarznie góra, krzewy powinny odbić z pąków schowanych w kopczyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 23.10.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Posadziłam dzisiaj kilka krzewów, które mają tworzyć nieformowany żywopłot.Dereń ( chyba rozłogowy, bo ma ciemno-czerwone gałązki), Krzewuszki 2 o liściachciemno czerwonych i zółto-pomarańczowych. Pomiędzy wsadziłam 2 Thuje Smaragd. Potem doczytałam w internecie, że Krzewuszkę należy okryć na zimę, zwłaszcza jak jest młoda.Roślina jest na stoku niczym nie osłonięta i narażona na wiatry zachodnie, ale już teraz ma ok 1 mwysokości. Jak fachowo zabezpieczyć ją przed mrozem? Mam też drugie pytanie, czy krzew migdałka okrywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.10.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 krzewuszkę okrywać? W jakiej strefie klimatycznej mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 25.10.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 na północ od Krakowa, gleba gliniasta.Obłożę tą krzewuszkę siankiem i zawinę włókniną białą, ale czubka to czyba nie dam rady, czy jednak mam zrobić takiego chochoła i okryć całą roślinkę?Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Nie przesadzaj, krzewuszka jest wytrzymała w naszym klimacie na mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 25.10.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Mam krzewuszkę. Nigdy nie okrywam. Ale jak ktoś lubi chochoły w ogrodzie, niech je robi.Nie wiem czemu "oświecona" forumowiczka miałaby zabronić okrywania Bełatce. Bełatka nie daj się. To Twój ogród, rób co chcesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 26.10.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Ciborka może być tez ta biała włóknina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciborka 26.10.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 dziękuję magnolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorobal 26.10.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 O! Super temat!Czytałam w necie, ale nie mogłam za chiny skumać kiedy jest dobry moment na okrywanie. Teraz? poźniej? Czyli jak temp będzie w dzień -5 a w nocy pewnie niżej to okrywamy. Jak stopniowo będzie coraz niższa temp to spokojnie. Ale jak za kilka dni nagle będzie -10 w nocy to kaplica - dobrze rozumiem? Bo o rhododendrony się tak nie boję, ale jakoś nie umiem sobie poradzić z hortensją. Zmarzła mi na wiosnę po jednej nocy lekkiego przymrozku (na koniec kwietnia). Ale to dlatego, że dostałam ją i wsadziłam za wcześnie... I teraz wystraszona jestem, ze ją stracę... Na szczeście odbiła ale ma teraz ledwie 10cm (a miała prawie 40 i kwiaty)... Uczę się... Obym się nauczyła zanim stracę hortensję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.10.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Powtarzam po raz kolejny - niebezpieczeństwem dla ogromnej większości roślin nie są mrozy, tylko wahania temperatur na przedwiośniu. Dlatego okrywać stosunkowo póżno, gdy niskie temperatury się ustabilizują. Jak jesienią w dzień jest +6 a w nocy - 4 stopnie, to okrycie wywoła więcej szkody niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.11.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Proszę poradżcie, moja róża pienna ma jeszcze pąki i kwiaty, czy okryć ją razem z nimi?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts