Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Których roślin nie wolno przesadzać?

e-mól

Recommended Posts

Wszystko zależy od terminu przesadzania, wieku rośliny, jej wcześniejszej "historii" itd.

Moim zdaniem prościej jest zrobić listę tych roślin, które jest stosunkowo łatwo przesadzać. Jak np cisy, bukszpany, azalie, różaneczniki, żywotniki. Bez problemu przesadzałam 30 letnie żywotniki - ale podnoszone i przewożone na nowe miejsce były za pomocą koparki. Moja azalia przez 4 lata w jednym miejscu dwu-trzykrotnie zwiekszyła masę gałęzi, a korzeni ledwo co.

Zdarzało mi się przesadzać kilkuletnie brzozy z pola - jesienią, z przycinaniem ok 1/3 masy gałęzi. Pierwszy sezon zawsze miały trudny, ale wszystkie przeżywały. Jednak gdyby były rok czy dwa lata starsze nie miałyby szans.

Z tym przesadzaniem, to zresztą różnie bywa. Uważa się, i słusznie, że jałowce nie lubią przesadzania. Kiedyś na prośbe i odpowiedzialność znajomych 1 maja przesadzałam jałowiec pośredni 'Pfitzeriana Aurea' o srednicy ok 3 m. Po wycięciu około 1/3 gałęzi wyglądało, że nawet nie zauważył tej operacji, a przewożony był na odległość 70km.

Trudnym drzewkiem do przesadzenia jest orzech. Orzech ma rozległy system korzenny. Jego korzenie rosną poziomo. Mój orzech niestety nie przeżył wędrówki zaledwie o kilka metrów:( jestem ciekaw czy brzoza dzika, czy brzoza polna faktycznie po przesadzeniach bez problemów adaptuje się do nowych warunków? Jestem ciekaw czy ktoś ma doświadczenie w przesadzaniu brzozy i może się wypowiedzieć w tym temacie?

Wszystko zależy od terminu przesadzania, wieku rośliny, jej wcześniejszej "historii" itd.

Moim zdaniem prościej jest zrobić listę tych roślin, które jest stosunkowo łatwo przesadzać. Jak np cisy, bukszpany, azalie, różaneczniki, żywotniki. Bez problemu przesadzałam 30 letnie żywotniki - ale podnoszone i przewożone na nowe miejsce były za pomocą koparki. Moja azalia przez 4 lata w jednym miejscu dwu-trzykrotnie zwiekszyła masę gałęzi, a korzeni ledwo co.

Zdarzało mi się przesadzać kilkuletnie brzozy z pola - jesienią, z przycinaniem ok 1/3 masy gałęzi. Pierwszy sezon zawsze miały trudny, ale wszystkie przeżywały. Jednak gdyby były rok czy dwa lata starsze nie miałyby szans.

Z tym przesadzaniem, to zresztą różnie bywa. Uważa się, i słusznie, że jałowce nie lubią przesadzania. Kiedyś na prośbe i odpowiedzialność znajomych 1 maja przesadzałam jałowiec pośredni 'Pfitzeriana Aurea' o srednicy ok 3 m. Po wycięciu około 1/3 gałęzi wyglądało, że nawet nie zauważył tej operacji, a przewożony był na odległość 70km.

A propos jałowców.

Starszy Pan ze wschodniej Polski podał mi sposób na przesadzanie jałowców.

Aby jałowiec się przyjął na nowym miejscu trzeba go przesadzać z kompasem i wsadzić dokładnie tak jak był na starym miejscu.

Przed wykopaniem zaznaczamy sobie południe i tak samo wsadzamy.

Przesadziłem tak dwa swoje jałowce i jak na razie żyją. Stary przesąd ale może działa.

Czekam na chętnych do sprawdzenia

jestem ciekaw czy brzoza dzika, czy brzoza polna faktycznie po przesadzeniach bez problemów adaptuje się do nowych warunków? Jestem ciekaw czy ktoś ma doświadczenie w przesadzaniu brzozy i może się wypowiedzieć w tym temacie?

Pisałam o tym wyżej. Przesadzałam 8 sztuk poźną jesienią z pola: wysokie na około 3m, szeroko obkopane, aby jak najmniej uszkodzić korzenie, wyciagniete praktycznie bez bryły, od razu zredukowalam im o co najmniej 1/3 koronę, po posadzeniu byly dokładnie zalane wodą - wszystkie przeżyły. W pierwszym roku miały drobne liście i słabszy przyrost, później z tego co pamietam chyba rosły normalnie.

A propos jałowców.

Starszy Pan ze wschodniej Polski podał mi sposób na przesadzanie jałowców.

Aby jałowiec się przyjął na nowym miejscu trzeba go przesadzać z kompasem i wsadzić dokładnie tak jak był na starym miejscu.

Ten tak właśnie był przesadzany. Jednak myślę, że o jego przyjęciu zadecydowało raczej zredukowanie rozmiarów części nadziemnej.