Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Secesja w moim mieszkaniu

---JC---

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Będę podglądać i 3-mam kciuki za remont.Widzę,że masa pracy i kasy przed wami :)Ale póżniej jaka satysfakcja:).Moim zdaniem salon troszkę za mały-ale to tylko m,oje skromne zdanie.Myślę,że fajnie gdyby funkcje salonu pełnił pokój z wykuszem.

Pozdrawiam!

JC, tak mi się rzuciło w oczy, że Twój korytarz jest gęsto obsadzony drzwiami i nawet nie masz miejsca na garderobę na płaszcze i buty. Może teraz, na etapie demolki wartoby bylo cofnąć trochę sypialnie i tam zrobić szafę/garderobę? A nawet zamurować wejście do sypialni z korytarzu i zostawić przejście przez pracownię?

Witam :)

Może wyjaśnię dlaczego taki, a nie inny układ....Sypialnia, pracownia i salon to pokoje od południa. Druga strona mieszkania to północ. Jest pierwszy czynnik decydujący o tym, że salon i pracownia będą po stronie południowej. Decydując się na takie rozwiązanie w ciągu dnia będę przebywać w słonecznych pomieszczeniach :) Dużą pracownia jest mi potrzebna ze względu na moje pasje, które z czasem stały się moim zawodem. Ciężko jest mi nazwać ten zawód bo tak naprawdę nigdy nie próbowałam tego zrobić. Od zawsze malowałam i zawsze będę. Od siódmego roku życia szyję na maszynie. Początkowo dla lalek, później dla siebie, teraz próbuję robić to zarobkowo. Z wykształcenia jestem technikiem odzieżowym, a aktualnie studiuję wzornictwo przemysłowe. Jako dziecko polubiłam też majsterkowanie i z nieukrywaną radością tworzę przysłowiowe "coś z niczego". Projektuję i w miarę możliwości staram się sama te projekty wykonywać...Kim jestem z zawodu? Nie wiem i ciągle nie chcę wiedzieć. Po co mam się szufladkować. Ważne dla mnie jest to, że robię to co lubię :)

Drugim czynnikiem decydującym o układzie pomieszczeń jest fakt, że media są po północnej stronie i są nie do ruszenia. Przeniesienie ich na drugą stronę wymagałoby zgody miasta, bo ono jest właścicielem mieszkań znajdujących się poniżej. Pojawia się też problem finansowy i chyba każdy wie o jaki chodzi. Kuchnia zostaje tam gdzie była. Plusem jest to, że można ją powiększyć :) Jeżeli chodzi o salon, to moim marzeniem było i jest mieć salon z balkonem i kominkiem. Oba moje marzenia się spełnią. Na to drugie muszę trochę poczekać, ale jest do zrealizowania :) Ważne też dla mnie było połączenie kuchni z salonem. Drzwi pomiędzy tymi dwoma pomieszczeniami będą poszerzone aby przestrzeń robiła wrażenie bardziej połączonej.

Decyzji do podjęcia mam jeszcze cały worek :0 Dna nie widać. Cieszę się jednak tym, że to moje decyzje :)

Teraz rozumiem.Przekonała mnie również możliwość zrobienia kominka :)

Pozdrawiam Cię serdecznie!

będę kibicowała.Sądząc po Twojej pasji :)masz zdolności ,więc nie boje sie o kamienicę w stylu wenge i halogenów.

Wg mnie salon ok.Przecież podstawą jest duża kuchnia ze stołem i pewnie tam będzie się życie skupiało i imprezki.Natomiast w salonie kanapy i połki z książkami wystarcza,tv,stolik kawowy.

Witam, jestem bardzo ciekawa postępów. Zapowiada się ciekawie. Przeraża mnie ilość pracy (tak, wiem że to Twoja praca :) ) jednakowoż efekty na pewno będą zdumiewające. Ogromny potencjał, fajna otwarta przestrzeń i sporo możliwości. W jakim stylu będą wnętrza?

I ja będę zaglądała i kibicowała.

Jestem bardzo ciekawa zmian jakie będą zachodziły w waszym mieszkaniu. Mieszkanko piękne i ma wielki potencjał.

Gratuluję udanego zakupu!

A co do pokoju gościnnego to dla mnie 10m2 jest OK. Teraz mieszkam wraz z mężem i synkiem na pokoju 12m2 i dajemy radę :)

yokasta - przecież autorka wątku wyraźnie napisała w jakim stylu urządzi wnętrza. Nawet tytuł wątku do tego nawiązuje....

Nie przeczę :) A gdzie jest powiedziane, że nie będzie tam elementów innego stylu ;p. No nic, nieważne :D. W każdym razie kibicuję i pozdrawiam.

Weszłam przypadkiem ale teraz wiem, że będę regularnie zaglądać. Mieszkanie cudo. Wymaga co prawda wiele pracy ale sobie poradzicie. Natomiast ciągle nurtuje mnie pytanie po co były w nim dwie kuchnie obok siebie? Najpierw myślałam, że może to dwa mieszkania były, ale układ pomieszczeń na to nie wskazuje (no chyba, że podział był bardzo dziwaczny).

Dorfi - to było pierwotnie jedno mieszkanie, które po II WŚ zostało przez kwaterunek podzielone na dwa odrębne. JC po prostu przywraca dawny układ.

Też miałam takie mieszkania w administracji kiedyś - poszatkowane ściankami na małe klitki, bez łazienek.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...