Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV w domu

marcin_cinas

Recommended Posts

Wiem ze troche tu o tym bylo ale nie znalazlem czegocsco by mnie interesowalo wiec opisze co i jak. Jestem na etapie robienia okablowania TV, LAN itp. W 5 pomieszczeniach chce miec TV tak zeby mozna bylo ogladac na kazdym TV programy z 2 roznych satelit + TV naziemna + obraz z monitoringu kamer na posesji. Pytanie brzmi ile przewodow potrzebuje do kazdego pomieszczenia i jakich. Dodam ze centralka TV bedzie na poddaszu a rejestrator monitoringu na parterze tak samo jak router. Znalazlem schemat http://www.dipol.com.pl/schemat_domowej_instalacji_tv-sat_lan-wlan_cctv_schemat150.htm ale nie dokonca wiem jak to jest z mozliwoscia ogladania roznych kanalów. I jak sie ma sprawa np przy Cyfrze+ czy innych tego typu. Gdzies znalazlem ze konieczny jest dodatkowy przewod skretka pod kazdym z odbiornikow TV ale nie wiem po co. Prosze oodpowiedz bo niedlugo tynki beda robione.

Po skrętce idzie sygnał zwrotny do splitera.

Sygnał ten może iść również bezprzewodowo, lepsza i pewniejsza jest jednak skrętka.

Jeśli nie planujesz nagrywania to do każdego pomieszczenie dochodzi 1 koncentryk i 1 skrętka.

Jeśli planujesz nagrywanie to do pomieszczenia idą 2 koncentryki i 1 skrętka.

Skrętka jest tania więc połóż od razu dodatkowy przewód, będzie jak znalazł do internetu, telefonu, domofonu, monitoringu, alarmu....

Wszystkie kable wyprowadzasz w miejscu gdzie planujesz zrobić centrum sterowania i dowodzenia.

Z praktyki, kup i zastosuj najdroższy kabel koncentryczny na jaki cię stać.

Kabel koncentryczny prowadź jak najkrótszymi trasami przy jak najmniejszej liczbie załamań.

Staraj się nie prowadzić koncentryka i skrętki równolegle z przewodami elektrycznymi, jeśli musisz to w odległości 10-20cm.

Krzyżowanie tych kabli nie ma znaczenia, chodzi o równoległe prowadzenie tras - staraj się tego unikać.

To powiem co juz jest wykonane. Do wszystkich pomieszczen ida po dwa koncentryki, do salonu i do glownego pomieszczenia na gorze mam poprowadzone 4 koncentryki. Co do skretek to sa w kazdym pomieszczeniu ale nie we wszystkich znajduja sie przy koncentrykach i niewiem czy dorzucac jeszcze przy koncentrykach tam gdzie ich nie ma czy nie. Po 2 skretki na pomieszczenie leci. Na strychu wychodzi14 koncentrykow z pokoj + 1 od monitoringu. Kabel mam najlepszy jaki mieli w hurtowni drogi nie byl troche ponad 1 zł za metr. Jednak odleglosci nie sa duze bo srednio kazdy z koncentrykow ma jakies 15m wiec to jest niewiele. Co do prowadzenie z dala od elektrycznych to niestety nie wszedzie sie dalo tego uniknac ale mam nadzieje ze jakos to bedzie smigac.

• 2 weeks później...