Smakor 11.05.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A ja dla przykładu zakupiłem testowo po jednej lampce Skoffa (tango do puszki zimne i ciepłe) i po jednej z BriTop (Cristal, Live i Milky). Pierwsze co sie rzuca w oczy to to, że BriTop są solidniejsze w sensie mechanicznym, grubsze itp. Po drugie ich ciepła barwa jest dużo cieplejsza niż Skoffa. Dużo mniej zaburzaja naturalną ciepłą barwe np drewna. Z minusów BriTop podałbym niesymetryczne mocowanie 3 diod w lampkach, sa lekko przesunięte w jedna stronę, we wszystkich 3 egzemplarzach, może to kwestia technologiczna, ale w Skoffie sa równo (4 sztuki(. BriTop mają mniejszą moc (mniej diód). Rozdzielacz britop jest zwykłą "złodziejką" bez elektroniki w środku (gdzieś na necie pisza o nim "transformator rozdzielający"). Mozna sobie go darować choć nie jest drogi. Skoff daje gołe kable a BriTop posiada mikrozłączki, ale to i tak raczej do obcięcia przy instalacji. Zwłaszcza, że jakośc ich połączenia jest raczej wątpliwa... To na tyle. Jakby ktoś miał pytanka to chetnie mogę pomóc. Nie mam ich zamontowanych - kupiłem testowo aby dobrac ustawienie (wysokość i gęstość). Aha, subiektywnie BriTop świeci mocniej. Źle, wydaje się, że świeci słabej ale jakby mocniej oświetlało (mniej razi, lepiej oświetla), wynika to pewnie z tego, że światło jest kierunkowane. Skoff bardziej je rozprasza w kazdym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Ja rezygnuję z takiego oświetlania stopni. Jak będę chciała wejść na piętro to zapale ogólną lampę, która mi oświetli zarówno schody jak i korytarzyk na piętrze. Nocą nie mam po co schodzić na dół, więc oświetlenie nocne schodów uważam za niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 11.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Racja, ale ja planuje tak, że ledy (dolny holl 2 sztuki, schody łącznie 12 sztuk, górny holl 6 sztuk) będą palic się wtedy kiedy na dworze będzie dość ciemno. Żeby bez sensu nie paliły się całą noc dodatkowy zegar wykluczy strefę ścisle nocną (np 1-5 rano, choć tak niskie zuzycie prądu i całą noc mogłoby się palić, ale bądxmy eco). Włączanie ich reczne byłoby bez sensu bo to raczej dekoracja (może ktoś sobie nazywac to kiczem, ale mój dom nie jest szykowany do folderów, raczej dla mojej radości) niz podstawowe oświetlenie i włączanie ich wyłącznikiem schodowym byłoby bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts