emka79 24.10.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Remontujemy 20 letni dom, ktory ma stara instalacje elektryczna. Wszystko chodzi dobrze, ale zastanawiam sie, czy nie warto przy tej okazji troszke jej unowoczesnic. Generalnie chodzi mi o to, zeby zamiast starych wlacznikow swiatla uzyc troche ladniejszych - dotykowych lub dzwonkowych z kilkoma przyciskami [ 4-6] np. gira, berker, jung. Wiem, ze to juz podchodzi pod instalacje inteligentna. Niestety w tym momencie taka instalacja wychodzi poza budzet. Na chwile obecna mam mozliwosc zrobienia instalacji na przekaznikach bistabilnych - pytanie tylko czy taka instalacja pozwoli potem na wdrozenie instalacji inteligentnej i użycie przyciskow ww. firm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.10.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 ...Generalnie chodzi mi o to, zeby zamiast starych wlacznikow swiatla uzyc troche ladniejszych - dotykowych lub dzwonkowych z kilkoma przyciskami [ 4-6] np. gira, berker, jung. Wiem, ze to juz podchodzi pod instalacje inteligentna. Niestety w tym momencie taka instalacja wychodzi poza budzet. Na chwile obecna mam mozliwosc zrobienia instalacji na przekaznikach bistabilnych - pytanie tylko czy taka instalacja pozwoli potem na wdrozenie instalacji inteligentnej i użycie przyciskow ww. firm... Jeżeli nie masz zamiaru dodawać przewodów sygnałowych /sterujących do każdego potencjalnego elementu instalacji automatyki domowej to niestety jesteś skazany tylko na rozwiązania "instalacji zamkniętych" typu Legrand "In One" lub Eaton'a X-comfort a nie tak jak planowałeś KNX'a. Co do wyboru ładniejszego designu łączników, gniazd itd bez automatyki to możesz jak najbardziej sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka79 24.10.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 W tej chwili mam cos takiego, ze mam laczenia w puszkach przy suficie i rozdzielnia raczej bardzo uboga. Z tego co wiem, przy bistabilnych trzeba ciagnac kazdy obwod swietlny osobno do rozdzielni [chyba to sie gwiazda nazywa?]. Zalezy mi na tym, zeby ta instalacja byla w miare nowoczesna, poniewaz kolejnego remontu juz nie bedzie. Przewod magistralny tez mozna przy okazji puscic. Pytanie tylko, czy jak zrobie ta strukture pod bistabilne i puszcze jakis kabel sterujacy, to czy potem to sie nada na instalacje inteligentna bez integracji w okablowanie? No chyba ze ta stara instalacja + kabel magistralny wystarcza? Ale z tego co mowil elektryk to raczej nie. Jaki jest teraz w ogole trend w elektryce? Warto przerabiać moja stara puszkowa instalacje? PS. Nie chodzilo tylko o ladny design, ale tez zeby np. miec jakis ladny wlacznik na 6 przyciskow. Taki na zwyklej instalacji chyba nie da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.10.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Zacznij od prawdziwego przeglądu instalacji z pomiarami.Być może, a wiele na to wskazuje, instalacja nie spełnia wymogów bezpieczeństwa.A od tego należałoby zacząć modernizację. Kwestia górnych puszek to rzecz gustu.Jeśli Ci nie przeszkadzają to je pozostaw.Przy okazji remontu warto byłoby zajrzeć do puszek i rzucić okiem na stan połączeń. Jeśli chcesz tylko kilka bajerów to najtaniej może wyjść "system zamknięty" np. radiowy. Prostą i tanią inteligencję budynku uzyskasz stosując niektóre rozwiązania z oferty ZAMEL lub F&F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 26.10.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 zgodze się z kolegami. Ale jak masz instalacje w rurkach to nie powinno być problemu z wymianą bądź dołożeniem przewodów (w miarę możliwości) ale jeśli jest twz. "dytem" to zastanów się nad legrandem IN ONE jest to stosunkowo nie drogie jeśli chodzi o te klasy bo nie ma co porównywać z EiB albo innymi... do legranda potzrebujesz pełnego zasilania(faza zero) we wyłączniku no i przewody do lampy. ja osobiście przerobił bym instalacje na standart (przewody bym łączył pod wyłącznikiem) a jak by mi się zachciało i miałbym gotówkę to założył bym legranda....a jak nie to standardowa instalacja nie musi być taka zwykła troche wyobraźni i jest Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.10.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 ... zastanów się nad legrandem IN ONE jest to stosunkowo nie drogie jeśli chodzi o te klasy bo nie ma co porównywać z EiB albo innymi... do legranda potzrebujesz pełnego zasilania(faza zero) we wyłączniku no i przewody do lampy. ja osobiście przerobił bym instalacje na standart (przewody bym łączył pod wyłącznikiem) a jak by mi się zachciało i miałbym gotówkę to założył bym legranda... To nie tak do końca bo w rozdzielnicy troszkę podstawowych elementów by brakowało jak np. modułowy filtr wejściowy czy przekaźnik fazowy. Niestety są obowiązkowe. Osobiście zastanowiłbym bym się co ten remont ma obejmować. Czy tylko malowanie czy wymianę instalacji elektrycznej. Jeżeli wymiana to lepij pomyśleć nad czymś konkretnym tak by to dostosować do własnych potrzeb a nie "łatać" i "a może coś z tego wyjdzie". Przecież by zrobić jakieś konkretne sceny świetlne to i tak trzeba będzie dołożyć tu i ówdzie przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 30.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Myślę, że bardzo ważne będzie na tym etapie ewentualnie dołożenie obwodów do różnych pomieszczeń, szczególnie do kuchni itp. Żeby po remoncie nie okazało się, że nie ma gdzie podłączyć zmywarki, piekarnika czy płyty indukcyjnej, bo nie ma dla nich obwodów. W 20-letniej instalacji taki stan rzeczy to właściwie pewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts