hulio 25.10.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam Jak w temacie co zaradzić by rurki z zimnej wody się nie pociły przechodzą przez jedne pomieszczenie w piwnicy i dopiero później do kotłowni . I właśnie w tym jednym pomieszczeniu rurki ostro się pocą co za tym idzie woda kapie wzdłuż tej instalacji. Czy założenie izolacji na rurki rozwiąże ten problem. chciałem w tym pomieszczeniu zrobić sobie warsztat ale jak tam jest taka wilgotność to chyba to odpada. Macie może też jakiś pomysł na obniżenie wilgotności w pomieszczeniu(wentylowanie to wiem ,kratki wentylacyjne , wentylatory )ale czy mogę coś jeszcze oprócz tego zastosować. Z góry dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Możesz. Pompa ciepła do CWU skutecznie temu zaradzi. Nie dość że będziesz miał tanią i bezobsługową CWU to jeszcze zniknie problem z wilgocią. Można taką już kupić od 5tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 25.10.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Osłoń rurkę i zmniejsz wilgoć w pomieszczeniu.Powinno pomócZmnijeszyć wilgoć to najlepiej wentylacją.Możesz spróbować też jakiś pochłaniaczy ale to raczej na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.10.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Izolacja na rurach na pewno pomoże na wkraplanie się wilgoci na nich, ale nie wyeliminuje samego problemu, jakim jest zbyt wysoki poziom wilgotności w pomieszczeniu. Tu już jest potrzebna po pierwsze wentylacja, po drugie zadbanie o dokładne wysuszenie pomieszczenia (jeśli nowowybudowane, to może to być jeszcze wilgoć z tynków, wylewek itp), inaczej rosa będzie się pojawiać na innych zimnych elementach, choćby na szybach okien zimą, a nie daj Bóg, jesli się okaże, że jakiś narożnik ściany delikatnie się przechładza, prawdziwki ze ściany będziesz kosą kosił... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunter 25.10.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 A w jaki sposób najlepiej przeprowadzić wentylację? Tak, kratka wentylacyjna na pewno, pochłaniacze raczej faktycznie na chwilę. A macie jakieś inne sprawdzone metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Wentylacja niewiele tu da. Mam mechaniczną i też się pocą. Występuje u ciebie tzw. punkt rosy i dlatego na zimnych rurach masz wodę. To rozwiązanie które podałem wyeliminowało by ten problem. Niestety nie jest najtańsze ale przy okazji będzie kilka plusów. Jak latem ogrzewasz wodę? Masz gorąco w domu w upały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hulio 25.10.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Powiem tak rurki już ociepliłem trochę wcześniej ale efekt słaby ponieważ dalej jakieś 1-2 metry za licznikiem zimnej wody dalej woda się skrapla na ociepleniu(tzn pod ociepleniem i w miejscach nieszczelnych padała) ,chyba że źle założyłem ocieplenie rurki. Przeciąłem po prostu izolacje i nałożyłem na rurkę zamykając klamrami , nie wiem czy ta izolacja powinna być całkiem szczelna czyli miejsca łączenia izolacji zakleić jeszcze taśma . Trochę pomogło bo jak mówię na całym odcinku się nie poci , spr jak się będzie to miało z absolutnie szczelnym ociepleniem. A co do ogrzewania wody to albo bojler i elektrycznie albo raz w tyg załączę centralne, a w upały gorąco bym raczej nie nazwał (cały dom ocieplony) temperatura znośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Czyli skoro masz drogą CWU (prąd) to inwestycja w taką pompę ma sens a przy okazji będziesz mógł latem nieco obniżyć temperaturę w domu. Popytaj w wątku na temat pomp ciepła ludzi którzy mają takie rozwiązanie (piec+ pompę ciepła do CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.10.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 (edytowane) Wiesz co liwek, ja rozumiem że ty masz żonę i dzieci... ale raz chyba wystarczy zareklamować swoją pompę, powtarzanie tego 3 raz jest już - nudne? A na temat: 1. Zrób ogrzewanie i wentylację w piwnicyalbo2. Nałóż na rurki otulinę... Edytowane 25 Października 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 (edytowane) Niczego nie reklamuję ale wiem że to jest po prostu dobry sposób na pozbycie się wilgoci a przy okazji na tanią CWU. Co w tym złego? Za jednym zamachem dwie pieczenie przy jednym ogniu. Facet pyta więc podpowiadam. Jeżeli zrobi inaczej to jego sprawa. Najważniejsze by temat definitywnie rozwiązać. Edytowane 25 Października 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 25.10.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Nic trudnego nic nowego otulina w twoim przypadku czyni cuda. Proste prawa fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 25.10.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 musisz uzyc izolacji kauczukowej - to podstawa przy takim problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 26.10.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 musisz uzyc izolacji kauczukowej - to podstawa przy takim problemie Czy te otuliny są rozcięte, jak je założyć na rury ? Też mi się skrapla woda na rurze z wodomierzem ( jak go zaizolować ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.06.2020 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 musisz uzyc izolacji kauczukowej - to podstawa przy takim problemie Masz na myśli AF/ARMAFLEX? Dlaczego musi być kauczukowa? Ja mam taki problem w piwnicy, na razie na rurze kanalizacyjnej, ale na wodnej też pewnie będzie, jeśli tylko puszcze wodę do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts