Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wkrótce zamierzam rozpocząć budowę domu. Będzie to nieduży dom parterowy o powierzchni około 90 m^2. Jako materiał na ściany zewnętrzne i wewnętrzne wybrałem pustaki silikatowe , odpowiednio 24 cm na ściany zewnętrzne i nośne oraz 12 cm na ściany działowe. Oczywiście zamierzam dać grubą warstwę ocieplenia etc , ale nie w tym rzecz.

Chcę zastosować pustaki cokołowe Novomur albo Isomur i tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Taka 24 cm ściana z silikatów sporo waży. Czy taki Isomur albo Novomur jest przewidziany pod tak ciężki materiał ? Wiem , że lepsze byłoby szkło piankowe , ale koszty wychodzą dwukrotnie wyższe.

Czy ktoś stosował cokołowe pustaki pod silikaty ?

Wiem , że część osób doradzi mi , aby odchudzić ściany i dać silikaty 18 cm , ale ja mieszkam w dość hałaśliwej okolicy , a cenię sobie ciszę i stąd wybór grubszej ściany.

https://forum.murator.pl/topic/149609-%C5%9Bciana-z-silikat%C3%B3w-24-cm-a-pustaki-coko%C5%82owe-isomur-novomur/

Materiał ciężki, ale chyba nie przesadnie. m2 muru to dla 24cm 310kg, dla 18cm 250kg, dla porównania MAX 25 to 210kg, PTH 30cm 240kg (BK faktycznie dużo lżejsze). No chyba że coś źle liczę :) . Odczuwanie hałasu rzecz względna, w sumie i dla mnie trudna do przewidzenia (też planuję zostać silikatowcem, i też mam zagwozdkę akustyczną, nieco inną). A może pełna 18cm (coś między N24 a N18 )?

Pozdrawiam,

Grzegorz

Mam zastosowane pustaki cokołowe isomur na ścianie fundamentowej. Na nich stoją ściany nośne z pustaków silikatowych drążonych o grubości 24cm. Dom parterowy z uzytkowym poddaszem. Pozdrawiam
  • 3 months później...
Mam zastosowane pustaki cokołowe isomur na ścianie fundamentowej. Na nich stoją ściany nośne z pustaków silikatowych drążonych o grubości 24cm. Dom parterowy z uzytkowym poddaszem. Pozdrawiam

Witam!

Jaka cena za te pustaki? Isomur stoi na scianie fundamentowej z bloczków betonowych czy z bloczków z keramzytobetonu?

Ogólna ocena tego produktu wg Pan to? Pozytywna, neutralna czy negatywna?