Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulusy w moim domu

sadm1

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prace trwają. Nowe zdjęcia już wkrótce. Kompletując materiał instalacyjny musiałem pójść na pewne kompromisy. Pierwszy rury mam polskie kształtki VIEGA. Nikt w mojej okolicy nie handluje innymi rurami... Mam również masę problemów z zakupem dobrych zaworów kulowych, filtrów skośnych paranoja jakaś... Dominuje chińszczyzna... Nie wymienię nazw marek bo zaraz mnie jakiś przedstawiciel tego badziewia poda o bann... Zawory kupuję ferro oraz KFA. Trochę tego potrzeba do rozdzielaczy 10 sztuk, szafka z wodą i filtrami 9 zaworów itd. W hurtowniach już mnie znają i wiedzą, że chcę droższy i lepszy jakościowo towar (Pani była zdziwiona kiedy pokazywałem jej różnice w wykonaniu, powiedziała, że jestem jedynym klientem, który interesuje się jakością kupowanego towaru!!! HELLLO!!!). Niestety inni hurtownicy wzruszają ramionami i mówią, że mają to co biorą instalatorzy!!!! Czyli większość instalatorów w moim mieście bierze badziew... Ktoś powie, że nie ma różnicy...:) Proponuję porównać wagę, grubość ścianek, jakość wykonania:) Logo firmy z pewnością kosztuje ale myślę, że warto. Niedaleko miejsca zamieszkania mam przyjazną hurtownię i Pani na moją prośbę coś tam lepszego ściąga. Dobrze, że półki mają duże i jak zanurkuję gdzieś głębiej zawsze wyłowię jakiś towar "lepszej jakości", który instalatorzy omijają(!!!) na rzecz chińskiego badziewia. Nie jest łatwo... Edytowane przez sadm2

Instalator jest człowiekiem bardzo uporządkowanym, przemyślanym, dokładnym i precyzyjnym. Poświęca sporo czasu na detale. Przykład: likwidacja po cięciu rury miedzianej kołnierza który powstaje.Sprawdził wiele możliwości, gradowniki, pilniki, frezy. Najlepszy efekt daje cięcie rury cienką tarczą do metalu. Powstaje najmniejszy zadzior, który nie jest już taki ciężki do usunięcia.

• 2 weeks później...
Prace trwają. Pompy WILO na miejscu:) Wszystko zaczyna nabierać właściwego kształtu. Kocioł stoi już na swoim miejscu. Jestem bardzo zadowolony z tego, że w całej instalacji wyeliminowaliśmy do minimum kształtki ocynkowane. Trójniki, nyple, filtry, zawory są mosiężne!!! W mojej miejscowości jestem w stanie kupić mosiężne kształtki do średnicy 1", powyżej posiłkuję się elementami ocynkowanymi z redukcją na 1" - przejście na elementy mosiężne. Reszta to miedź za wyjątkiem odcinków łączących rozdzielacze i grzejniki (rura pex). Z instalatorem bardzo dobrze się rozumiemy. W jego pracy widać zaangażowanie, staranność i co dla mnie najważniejsze... wszystko jest przemyślane od A do Z. Świeże zdjęcia zamieszczę już wkrótce. Większość kształtek to VIEGA (98 %) obecnie z rozmiarów, które się skończyły posiłkujemy się kształtkami ENDEX (kolana mufowe łukowe 18 i 22, mufki 18 ).

We wszystkich sklepach, które dysponowały armaturą FERRO, KFA, CALEFFI, WATTS lub innych polskich producentów np. RUMET powybierałem już większość tego typu towaru. Sporo czasu zajmuje mi gromadzenie takich drobiazgów. Trudno... walczę jak mogę z chińskim badziewiem. Sprzedawcy się już ze mnie śmieją jak o coś pytam:) Ten towar to pewnie chińszczyzna:) - mówią. Na szczęście internet daje możliwość rozeznania się w producentach armatury. Oczywiście dopuszczam mentalnie, że towar znanej marki pochodzi z kraju kwitnącej wiśni ale... jeżeli pojawia się na nim uznany znak handlowy możemy być pewni jego dobrej jakości.