sadm2 27.02.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Prace trwają Kotłownia zaczyna nabierać kształtu. Poniżej kilka zdjęć armatury niezbędnej do funkcjonowania kotła i instalacji grzewczej. Na powrocie do kotła mamy dodatkowy magnetyzer i filtr siatkowy. Poniżej pompa ładująca zasobnik c.w.u. Wilo PICO 25/1-4. Podłączenie jest tak budowane abym mógł w przyszłości swobodnie podłączyć drugie źródło ciepła. Zasilanie instalacji i zasobnika c.w.u. jest zdublowane. Na zdjęciach można zauważyć konsekwentne stosowanie kształtek mosiężnych gwintowanych. Z tego faktu bardzo się cieszę Kieszeń bardziej cierpi ale w połączeniu z gradowanymi rurami instalacja jest wykonywana na bardzo dobrym poziomie:) Instalator mówi, że w firmie ma zabronione "udziwnianie" instalacji minimalizują ilość śrubunków, zaworów, filtrów, itp.itd. O gradowaniu rur to już dawno wszyscy zapomnieli:) Pytajcie o to swoich instalatorów drodzy inwestorzy:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 06.03.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Brawo Bardzo fajny dziennik. Sadm1 a w zasadzie Sadm2 czy instalacja grzewcza już ukończona całkowicie ? Ja mam nadal problem związany z wyborem grzejników Wałkowane wielokrotnie, byłem już niemal pewien, ale jak to mówią tylko krowa nie zmienia swych poglądów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 07.03.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Witam maestrod:) Instalacja powstaje cały czas. Instalację wykonuje mi mój zaufany instalator. Nie chciałem żadnej firmy tylko tego człowieka:) Ma bardzo dużą wiedzę praktyczną, teoretyczną i pracuje już ładnych parę lat w wykonawstwie:) Do tego wszystkiego wykonał projekt instalacji. W trakcie powstawania instalacji jestem odpowiedzialny za kucie, cięcie, wiercenie, sprzątanie, dostarczanie materiału, zakupy itp. Przez weekend pomagałem przy kotłowni i powiem, że jest w tej chwili na ukończeniu:) Mam taką nadzieję, że dzisiaj skończymy wszystkie prace związane z lutowaniem:) Chociaż ja mogę dołączyć dopiero po godzinie 16 tej... Zostaną do zamontowania i podłączenia grzejniki (kilka już wisi) oraz podłogówka do wykonania. Pewnie tym zajmiemy się dopiero w weekend. Instalacja powstaje bardzo powoli ale szczerze powiem, że jestem bardzo zadowolony z jakości jej wykonania. Zawsze można zrobić coś lepiej ale naprawdę ma to wszystko ręce i nogi. Miedź, mosiądz i pex. Kształtki ocynkowane to kilka sztuk:) Mosiądz ma jedną wadę czyści kieszeń do dna... Nowe zdjęcia już wkrótce:) Edytowane 7 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 07.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Właśnie widzę, że wszystko solidnie i precyzyjnie robione, przemyślany każdy najmniejszy element. U mnie narazie instalacja wodna ukończona - wszystko z Herza (na zacisk), z tej też firmy będzie zapewne podłogówka, natomiast co do grzejników nadal mam dylemat Sadm czy jest szansa, że jeszcze tej wiosny będziesz miał okazje przetestować Regulusy ? Bardzo jestem ciekaw ich funkcjonowania. Brugmany są niemal wszędzie w okolicach, szkoły, przychodnie, sklepy - trochę oklepane. Aluminiowe grzejniki Fondital mam teraz obecnie w rdzinnym domu, natomiast Regulusów nigdzie nie miałem okazji zobaczyć. Pozostaje mi ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 07.03.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Przed wylewkami zrobię rozruch na gorąco. Kocioł puścimy na 85-90 stopni. Sprawdzimy jak się zachowuje instalacja i czy nie ma przecieków. Czekam na gaz ziemny... Próbę ewentualnie przeprowadzę na butlach ale mam problem z dyszami... Zobaczymy:) Z pewnością wszystko zagra i zabuczy prawidłowo:) Moje luty znajdują się w łatwo dostępnych miejscach;) Jak uda mi się zrobić kilka fotek to zamieszczę na forum. Edytowane 7 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 09.03.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) W instalacji c.o. i c.w.u. mam obowiązkowe zawory bezpieczeństwa. Zastanawiałem się czym odprowadzić od nich wodę... i wpadłem na dobry pomysł złączki GEKA i wąż 3/4 cala. Całość połączona na mosiężnym trójniku i puszczona do kanalizacji:) Proste ale skuteczne. Zastosowałem przezroczysty wąż do opryskiwacza;) Wszystko kupione w GRENE:) Złączki mają najtańsze:)http://www.sklep-grene.pl/advanced_search_result.php?keywords=GEKA&x=0&y=0&inc_subcat=1&search_in_description=1&osCsid=48e66192d195c9b647f11d4ed9ef1674http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/21573http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/11263 Edytowane 9 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 09.03.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Znalazłem ciekawy kociołek stałopalny:) Ciekawy kopciuch:) http://www.ulrich.com.pl/Urzadzenia/Kociol-wielopaliwowy-Fest-,1,0,60,760.htm?parent=50&p_search_1=284 Nie wiem jaki tam jest sterownik ale nie ma to znaczenia (najwyżej zamontujemy właściwy;) ) najpierw muszę pogłówkować jak to cacko podłączyć do mojej instalacji tak aby spełniało moje oczekiwania... Najważniejsze, że producent dopuszcza pracę w układzie zamkniętym:) jesteśmy w domu... Niestety taki wynalazek ze względu na inne niezbędne koszty, które jeszcze muszę ponieść pozostanie jedynie w planach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Nareszcie. Nareszcie kotłownia jest poskładana do kupy. Jutro instalator jeszcze polutuje co trzeba i robimy próbę ciśnieniową. Walczę z gazownią ale niewiele mogę zdziałać. Gaz pojawi się nie prędzej niż w połowie kwietnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) Proszę poniżej zdjęcia kotłowni:) Cz 1. Edytowane 11 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 (edytowane) Cz 2. Edytowane 11 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 11.03.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Cz. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 20.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Mam akurat chwilę czasu więc przysiądę i napiszę co się w ostatnich dniach zmieniło w instalacji:) Chcieliśmy robić próbę ciśnieniową ale bez podłączenia grzejników trudna sprawa. Wymagane są obejścia pomiędzy zasilaniem a powrotem ze względu na potrzebę wyrównania ciśnienia w całej instalacji. Zalaliśmy instalację wodą i spotkała nas niemiła niespodzianka... Po kilku dniach okazało się, że pompa WILO STRATOS 25/1-6 cieknie!!!! Pierwsze przesiąki myśleliśmy na pakułach powyżej pompy więc myśleliśmy, że stąd mokre rury poniżej pompy. Po przewinięciu złączy okazało się, że woda dalej ucieka. Tym razem doszukaliśmy się popuszczania na uszczelnieniu pomiędzy silnikiem i korpusem pompy. Niestety było tylko gorzej... Obecnie podłączone są regulusy na piętrze:) Na żadnym skręcanym połączeniu nie mieliśmy przecieku:) Miła wiadomość Pompa w piątek pojechała do serwisu WILO. Zobaczymy co z nią będzie. Nie spodziewałem się takiej awarii. Instalator zrobił zdjęcia jak woda się z niej leje. Szok!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 24.03.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Otrzymałem nową pompę WILO STRATOS 25/1-6 okazało się, że fabrycznie została źle złożona. Oring uszczelniający podczas składania zawinął się i nie uszczelnił pompy. Nastąpiło zalanie całego urządzenia. Z tego widać, że nawet mercedesy się psuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 24.03.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Piętro i parter mają podłączone grzejniki. Wszystko jest odpowietrzone i zalane wodą. Ciśnienie utrzymywane w instalacji 4,6 bara. Odpowietrzenie muszę szczerze powiedzieć poszło całkiem szybko i sprawnie. Po kilku dniach okazało się, ze powietrze zebrało się głównie w drabince łazienkowej, która jest najwyższym punktem na piętrze. Na parterze zobaczymy za kilka dni:) W najbliższym czasie zawisną jeszcze grzejniki w piwnicy i zajmiemy się podłogówką. Potem już tylko próba, odpalenie na gorąco i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 29.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Wczoraj zakończyliśmy podłączanie wszystkich grzejników. Instalacja została ponownie odpowietrzona w pierwszej kolejności grzejniki podłączone jako ostatnie, następnie grzejniki na parterze i piętrze. Okazało się, że wystąpił mały przeciek:) Nie trzymał o-ring odpowietrznika w grzejniku... Krawędź gniazda jest jakaś ostra i nierówna. Założyliśmy grubszy o-ring i pomogło. Przeciek był tak mały, że ledwo widoczny:) Taka mała strużka doprowadziła do sporego spadku ciśnienia a ulała się może szklanka:) Zastanawiam się jednak jakie powinny być wahania ciśnienia wody w instalacji miedzianej... Z kotłowni przez parter i piętro biegnie jeden pion zasilający skrzynki na parterze i piętrze. Rozdzielacz piwnicy jest podłączony zaraz za pompą ma osobne odcięcie. Ewentualne wycieki na lutach byłyby widoczne. Sporo rzeczy jest skręcanych na pakułach... Przecieków nie widać ale spadki ciśnienia są widoczne. Od rozdzielaczy do grzejników mamy rurę pex. Wszystkie śrubunki przyłączeniowe są szczelne. Dzisiaj ponownie nastąpi odpowietrzenie i dobicie ciśnienia wody. Od kiedy w mieście mamy stację uzdatniania wody sporo tlenu się wytrąca... Niepokoją mnie jednak spadki ciśnienia... Będę dalej poszukiwał sączeń. Z tego co widzę najczęściej wycieki pojawiają się na uszczelnieniach typu o-ring:) Edytowane 29 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts