Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulusy w moim domu

sadm1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Sadm2 ;) Widzę że praca wre - wylewki gotowe :)

Ze zdjęć widać, że dokładnie zrobione wszystko, wylewki ładne, tylko pogratulować :)

Ile warstw hydroizolacji kładłeś pod wylewkę? Czy dobrze widzę: papa termozgrzewalna + folia + styropian

Mógłbyś podać grubość warstwy styrpianu oraz samych wylewek ?

Gdzieś czytałem, że warstwę betonu można dodatkowo zdystansować po obwodzie ścian paskiem styropianu grubości ok. 1cm. Ostatnio zaczynam powoli myśleć o wylewkach, na razie wstawione parapety, w toku instalacja ogrzewania, a następnie w niedalekiej przyszłości tynki i kilka poprawek typu dobudowanie ścianek, zabudowa jednych drzwi (człowiek zmiennym jest i z biegiem czasu pierwotny plan przekształcił się w nieco inną koncepcję ;) , choć niektóre zmiany w projekcie nastąpiły z wielkiem bólem, jak np. rezygnacja z jednej dodatkowej łazienki połącznej ze sypialnią.

Teraz wiem, że nie ma idealnych rozwiązań. Odpuściłem trochę, nie spinam się już w takich tematach jak przykładowo "grzejniki czy podłogówka" wszystko ma swoje zalety i wady. Po prostu nie ma idealnych rozwiązań ;)

To samo dotyczy kominka - czy z płaszczem wodnym czy też nie. Sadm2 czy w Twoim domu jest zaplanowany kominek ?

Edytowane przez maestrod

Witam Cię maestrod:) Praca wre:) Wylewki powyżej to tylko ich część:) Obecnie ślęczę w piwnicy nad styropianem (8cm).

W łazienkach mam papę termozgrzewalną (w postach opisałem jaką) na to folia 0,2 mm w celach ochronnych styropianu. Na piętrze mam styropian 6 cm. Na rurach do grzejników akurat mieścił się 3 cm. Sporo wycinania i dopasowywania... Jeden pokój na półpiętrze ma 16 cm styropianu ponieważ cieśla, który robił schody tak wyszedł z ich wysokością, że miałem stopień w dół do pokoju:) Pokój i tak jest wysoki 2,6m. Nad nim facjatka. W facjatce dużo, dużo wełny... i trochę styropianu pod tynk zewnętrzny:) Pokój na półpiętrze między piwnicą i parterem ma 12 cm styropianu pod nim dwie warstwy folii 0,2 mm. Posadzka pierwotna była zazbrojona siatkami z drutu fi 8mm. Polecam każdemu układanie styropianu w warstwach na mijankę. Więcej pracy ale efekt o wiele lepszy. Ogrzewanie uważam za skończone. Pozostała do wykonania podłogówka na parterze - salon, kuchnia, korytarz, łazienka, wiatrołap. Około 57m2. W pomieszczeniach w, których mam podłogówkę jako dylatację zastosowałem piankę o grubości 8mm i wysokości 15 cm. W pokojach piankę dylatacyjną 5mm grubości i 10 cm wysokości rozkłada wykonawca posadzek (wliczone w cenę posadzki). Po mojej stronie jest zbrojenie - siatki oczko 15x15 niby drut 3mm chociaż na moje oko to drut ma najwyżej 2,5mm oraz folia pod beton na styropianie. Posadzki mają grubość do 7 cm. Różnie to wygląda w różnych pomieszczeniach zależy jaka krzywizna była na stropie:) Rury podłogówki są przykryte minimalnie betonem o grubości 3-3,5 cm.

Jeżeli chodzi o kominek - nie posiadam:) i nie planowałem:) Kotłownię mam w piwnicy;)

W kotłowni mam dwa kominy. Pod jeden podłączony jest mój ulubiony kociołek gazowy:):):) Drugi stoi wolny i czeka na ewentualne alternatywne źródło ciepła.

Edytowane przez sadm2

• 4 weeks później...

Z powodu braku czasu zaniedbałem forum:) Nadrabiam zaległości:) Poniżej zdjęcia podłogówki na parterze (salon, kuchnia, łazienka, korytarz, wiatrołap). W międzyczasie powstało przyłącze gazu w budynku i przed budynkiem. Jeszcze tylko energetyka jak łaskawie mnie odwiedzi to będę miał przyłącze prądu. Sporo się dzieje.

Miłego oglądania:)

• 2 weeks później...
Poniżej ostatnie zdjęcia posadzek. Na tym kończę wpisy na temat powstawania instalacji c.o. Wrócę za jakiś czas jak rozpocznie się eksploatacja. W najbliższym czasie rozpoczną się prace wykończeniowe. Gorąco pozdrawiam wszystkich zainteresowanych moją instalacją i jej eksploatacją. Do sezonu grzewczego.