Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulusy w moim domu

sadm1

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 219
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Dawno nie zaglądałem na forum. Walka z wykończeniem domu trwa. Jedną ekipę od wykończeniówki musiałem pogonić na następną musiałem czekać. Warto było praca wre. Instalacja co czeka na rozpoczęcie eksploatacji. Przed uruchomieniem chcę jeszcze przepłukać wszystko, zalać wodą, odpowietrzyć. Woda w moim mieście jest dosyć mocno napowietrzona więc to będzie dłuższy proces. Kocioł został uruchomiony przez autoryzowanego serwisanta na gazie ziemnym. Zabawne jest to, że gaz i prąd załatwiane były w tym samym czasie o podłączeniu gazu już dawno zapomniałem. Prąd jest sprawą w toku. Dyrekcja rejonu zapewnia, że sprawa powinna być załatwiona do końca sierpnia. Zobaczymy. 20 sierpnia minął rok od podpisania umowy z Energą na budowę przyłącza w praktyce nie więcej niż 20 m kabla YKY 4x25:) Niestety nie spieszą się z wykonaniem ustaleń umowy. Zabezpieczyli się ładnym zapisem, że przyłącze zostanie wykonane w ciągu 9 miesięcy od daty otrzymania dokumentacji od projektanta:) Z moich informacji wynika, że nie odebrano dokumentacji projektantowi przez okres 2 miesięcy... Polska rzeczywistość...

• 1 month później...
Witam. Zbliżamy się do chwili kiedy system co i cwu będzie musiał pokazać co potrafi. Na dzień dzisiejszy prądu w budynku dalej nie mam. Przyłącze zostało wybudowane jakiś miesiąc temu. Na licznik niestety muszę jeszcze czekać. Energa przechodzi jakąś reorganizację co wpływa na brak decyzyjności w tej firmie. Powiem więcej nie można się tam dodzwonić!! Elektrycy wykonujący różne zlecenia dla Energi mówią, że na różne rzeczy czekają po 2-3 miesiące!! Mają wygrane przetargi na roboty i nie mogą ruszyć z pracami bo ktoś tam w tej firmie spowalnia cały proces!! Jestem za całkowitym uwolnieniem rynku!! Chciałbym aby budowa przyłącza wyglądała podobnie jak w przypadku wodociągów. Inwestor wykonuje całość inwestycji i nieodpłatnie przekazuje wykonane przyłącze dostawcy wody i kanalizy. Gdyby tak było moje przyłącze zostałoby wykonane w jeden dzień. Drugi dzień to ewentualnie przyłączenie do sieci.

Plan dotyczący uruchomienia co i cwu wygląda następująco. Instalacja zostanie wypłukana, zalana wodą, odpowietrzona. Regulacja hydrauliczna wg mojego planu będzie następująca: Wszystkie nastawy na grzejnikach zostaną otwarte na max. (kryzy). Wstępnie na przepływomierzach ustawię podobny przepływ dla każdego grzejnika na każdej kondygnacji (inny w piwnicy od tych na parterze i piętrze). Ustawienie właściwego przepływu odbędzie po przez pomiar temperatury każdego grzejnika w tym samym miejscu i skorygowanie przepływu na + lub -. Termometr bezdotykowy na podczerwień. Ustawienia podłogówki na pierwszy rzut wg parametrów obliczeniowych. Później będę korygował o wskazania termometru. Edytowane przez sadm2

mpoplaw nie musisz mi niczego przypominać:) Wiem co należy zrobić:) Nie mam zamiaru toczyć sporu co lepsze podłogówka czy grzejnik. Jaki grzejnik lepszy zobaczę w ruchu:) Stawiam na regulusy:) Mam nadzieję, że się nie zawiodę:) Co do 1kw w takim czy innym grzejniku... Tona piór i tona piachu to też to samo:) Niby...;) Spokojnie. Prace wykończeniowe się kończą. Pozostały do zamontowania drzwi wewnątrz, granitowe schody właśnie zostały ukończone więc będzie można zamontować barierkę:) Spokojnie:) Jeszcze nie zamieszkałem w domu:) Spokojnie:)

a dasz się namówić na eksperyment ??

zakręcasz na głucho podłogówkę, cały sezon grzewczy grzeją tylko i wyłącznie regulusy, w następonym roku odkręcasz podłogówkę i piszesz na forum o ile się polepszył komfort cieplny

Witaj sadm.. Nie wtrącałem się do Twojej instalacji i nie będę..

Tak zresztą obiecałem i taki był mój warunek uczestniczenia w Twoim eksperymencie.

To wyżej od mpoplawa brzmi jak scenariusz, lub jak kto woli, jak instrukcja co masz napisać.. i kiedy.

Eksperyment jeszcze się nie zaczął a on już wydał swój doradczy wyrok i zakwestionuje wszystko co napiszesz pozytywnego o moim produkcie a nagłośni szeroko wszystkie uwagi będące po jego myśli..

A może by go tak grzecznie poprosić, by swój komentarz, jaki by nie był, pan doradca odłożył na zakończenie sezonu grzewczego?

Nie podsumowuje się na starcie.

Nie tworzy się wniosków na starcie.

Chyba, że chce się po raz kolejny podważyć swoją wiarygodność doradcy oraz intencje...

Pozdrawiam

Bogusław

mpoplaw proponowany przez ciebie eksperyment nie wchodzi w grę. Podłogówka jest bardzo ważnym źródłem ciepła na parterze. Grzejniki są tam uzupełniająco. Jak już opisywałem we wcześniejszych postach układ jest mieszany. Piwnica ogrzewana w 100% przez grzejniki. Pokoje mieszkalne w 100% ogrzewane przez grzejniki. Salon z kuchnią, wiatrołap, korytarze, łazienki mają podłogówkę (dodatkowo po drabince do suszenia ręczników i trzy niewielkie grzejniki regulusa). W pokojach komfort z pewnością zostałby utrzymany ale w pomieszczeniach gdzie posadzki są gresowe zdecydowanie - nie. Edytowane przez sadm2

Witaj Bogusławie nie obawiam się doradców i fachowców. Kilku miałem na budowie i nawet z nimi ciekawe dyskusje przeprowadziłem. Konkluzja z mojej instalacji jest jedna dobrze wykonana instalacja, ciekawa. Kierownik budowy nawet przyprowadził sporo osób aby zobaczyć inwestycję. Oznacza to jedno, że instalacja jest warta uwagi. Serwisant kotła, który przyjechał na uruchomienie (który wg mojego hydraulika zawsze uśmiechnięty jajcarz) z powagą oglądał wszystkie elementy. Bogusławie będę trzymał się tego co padło w naszych ustaleniach. Jak się urządzę zapraszam ciebie i akademię regulusa oraz mpoplaw-a na wizję lokalną i wnioski na żywo:)

• 2 weeks później...
Pierwsze ustawienia instalacji dokonane. Zobaczymy jak to się sprawdzi za kilka dni jak już na stałe się wprowadzimy z rodziną. Ja już pomieszkuję co bardzo mnie cieszy. Pracy mam sporo nie wszystko mogą zrobić wykonawcy. Pierwsze ogólne wrażenie z pracy instalacji jest dobre. Wczoraj została wprowadzona jedna zmiana w układzie zasilającym podłogówkę. Przed zaworem mieszającym musiał zostać zamontowany zawór zwrotny ponieważ pompa napędzająca grzejniki zasysała przez zasilanie wodę z powrotu podłogówki:) Sytuacja opanowana i układ pracuje poprawnie.

Stało się:) Wprowadziłem się z rodziną do domu:) Ogrzewanie miało okazję popracować kilka dni przed przeprowadzką. Właśnie eksperymentuję z nastawami kotła. Szukam jakiegoś optymalnego ustawienia pasującego do mojego budynku. Pierwsze dni eksploatacji grzejników pokazują coś zaskakującego są chłodne a w pomieszczeniach jest ciepło. Podczas regulacji przepływów w obiegach grzejnikowych temperatura mierzona w połowie grzejnika przy atrapie wahała się pomiędzy 29 a 32 stopniami. Różnica 4 stopni może się wydawać spora ale pewne pokoje mają na wyczucie troszkę większy przepływ inne mniejszy. Myślę, że dokładniejszą regulację przeprowadzę jak temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 0. Zakupiłem ostatnio masę termometrów i mam zamiar powiesić je we wszystkich ogrzewanych pomieszczeniach.

Proszę wszystkich zainteresowanych moim dziennikiem o cierpliwość. Będę przytaczał różne parametry pracy instalacji, jej regulacji, pracy kotła. Mam obecnie masę rzeczy do zrobienia i z doskoku koryguję pracę instalacji, która też od każdej korekty potrzebuje jakiegoś czasu na sprawdzenie efektu.

Pozdrawiam sadm2

Gratuluję mpoplaw takich temperatur zewnętrznych. U mnie czujnik zewnętrzny zainstalowany od północy w zacienionym miejscu osłoniętym od wiatru wskazuje w granicach do 11 stopni (wyższej temperatury nie miałem okazji odczytać w ciągu dnia w nocy spadała do 5). Dążę do tego aby moje wypowiedzi były precyzyjne:) Proszę o cierpliwość tyle wszyscy czekali to poczekają jeszcze trochę. Dzisiaj w końcu podłaczono mi prąd. Tak, tak walczyłem o to rok i 60 dni:) Jeżeli chodzi o uzysk ciepła z innych źródeł w grę obecnie wchodzi słońce od godziny 11 do maksymalnie 15-16. Świeczek nie mam, oświetlenie jest skromne tylko tam gdzie sięgały przedłużacze:) Ewentualnie czajnik elektryczny... Jeżeli chodzi o uzysk ciepła z promieniowania słonecznego przeliczać tego nie będę ani pomiaru natężenia robić nie będę. Nie o to w tym chodzi. Posiadacze domów pasywnych raczej w te tematy powinni wchodzić. Edytowane przez sadm2

Zacznę od mózgu całego systemu grzewczego. Kocioł gazowy BUDERUS G144 ECO ze sterownikiem Logamatic 2107M. Nadal eksperymentuję z optymalnym ustawieniem systemu myślę, że dopiero ujemne temperatury zweryfikują konfigurację.

Zacznę od ustawień kotła, które wynikają częściowo z obliczeń zapotrzebowania na ciepło, przyjętych temperatur projektowych oraz doświadczenia instalatora i projektanta (kontakt mailowy z Panem Andrzejem K. spod Elbląga - [email protected]).

Kocioł jest wyposażony w 1-stopniowy palnik, próg załączenia pomp to 35oC, maksymalna temperatura wyłączenia kotła to 80oC. Sterownik ma możliwość obsłużyć dwa niezależne obiegi grzewcze:

1 - GRZEJNIKI

Dla grzejników została wprowadzona temperatura projektowa 55oC co ma bezpośredni wpływ na krzywą grzewczą (później podam dla jakiej temperatury zewnętrznej jaka będzie temperatura podana na zasilanie). Obieg nr 1 jest wyposażony w moduł zdalnej obsługi BFU, który steruje procesem pracy pierwszego obiegu dla zadanej temperatury wewnętrznej dziennej oraz obniżonej o 4oC w nocy. Przygotowanie ciepłej wody odbywa się tylko w trakcie pracy w trybie dziennym.

Ważnym elementem jest pompa WILO STRATOS 25 1-6 ( http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/1018.htm ). W chwili obecnej pracuje z ustawieniem dla zmiennej różnicy ciśnienia. ( http://wilo-select.com/L2006/inner.asp?AW__MAKE=WILO&P__MAKE=WILO&TP__INETAPPL=WILO&IS__NEXTPAGE=winPumpDetailFromArtnr&TP__CHRS=*&L__LGG=POLISH&TP__ARTNR=STRATOS25106CANPN16 ). Ustawiona wysokość podnoszenia 4m.

2 - PODŁOGÓWKA

Ogrzewanie podłogowe ma nastawioną temperaturę projektową na 40oC a maksymalną temperaturę pracy na 50oC. Parametr temperatury projektowanej ma bezpośredni wpływ na nachylenie krzywej grzewczej. W przypadku podłogówki pozostałem przy włączonej funkcji wpływu temperatury pomieszczenia na temperaturę wody grzewczej korekta o 3oC. Obieg nr 2 również został wyposażony w moduł zdalnej obsługi BFU, który steruje procesem pracy drugiego obiegu dla zadanej temperatury wewnętrznej dziennej oraz obniżonej o 3oC w nocy.

Pompa WILO STRATOS 25 1-6 w chwili obecnej pracuje z ustawieniem dla stałej różnicy ciśnienia. ( http://wilo-select.com/L2006/inner.asp?AW__MAKE=WILO&P__MAKE=WILO&TP__INETAPPL=WILO&IS__NEXTPAGE=winPumpDetailFromArtnr&TP__CHRS=*&L__LGG=POLISH&TP__ARTNR=2090447 ). Ustawiona wysokość podnoszenia 4,5m.

W menu proszę wybrać - Instrukcja obsługi - strona 4 rysunki 8 i 9 pokazują pracę pomp dla określonej różnicy stałej i zmiennej ciśnień ( http://wilo-select.com/L2006/inner.asp?AW__MAKE=WILO&P__MAKE=WILO&TP__INETAPPL=WILO&IS__NEXTPAGE=winPumpDetailFromArtnr&TP__CHRS=*&L__LGG=POLISH&TP__ARTNR=2090447 ).

Sterownik kotła ma jeszcze jedną ważną funkcję ma możliwość uwzględnienia zdolności akumulacyjnych ciepła przez masę budynku. Im mniejsza zdolność magazynowania tym sterownik szybciej reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej. Producent przyjął 3 klasy budynków:

lekkie - mała zdolność do akumulacji (domy o konstrukcji szkieletowej)

średnie - średnia zdolność do akumulacji (domy z pustaków)

ciężkie - wysoka zdolność do akumulacji (domy z cegły)

Dla mojego systemu grzewczego ustawiłem klasę na poziomie średnim (gazobeton).

Edytowane przez sadm2

Przygotowanie ciepłej wody użytkowej.

Ciepłą wodę przygotowuję w zasobniku leżącym o pojemności 135 litrów. Przygotowanie ciepłej wody jest zadaniem priorytetowym dla kotła. Nastawiona temperatura wody to 40oC. Temperatura pracy kotła podczas przygotowania cwu jest dobierana automatycznie. Użytkownik nie ma wpływu na ten parametr pracy kotła. Do ładowania zasobnika użyłem pompy WILO STRATOS PICO 25 1-4 ( http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/2316.htm ), która jest ustawiona na 1,3 (11 W !!!!). Instalacja została wyposażona w cyrkulację ciepłej wody. Pompa cyrkulacji WILO ( http://www.wilo.pl/cps/rde/xchg/pl-pl/layout.xsl/2313.htm ) uruchamia się 2 razy w ciągu godziny za każdym razem na 3 minuty.

Edytowane przez sadm2

Po kilku dniach pracy ogrzewania widzę, że będę musiał wprowadzić pewne zmiany w regulacji przepływów w obiegach. Decyzja zapadnie po zamontowaniu brakujących trzech sztuk drzwi. Pokoje są otwarte i trudno ocenić czy są niedogrzane lub też przegrzane. Cały czas jednak słychać jak automaty odpowietrzające upuszczają nagromadzony gaz. Woda jest bardzo napowietrzana w stacji uzdatniania i całkiem sporo tego się zebrało. Początkowo grzejniki hałasowały z powodu gazu znajdującego się w rurkach. Słychać wówczas było takie przelewanie z garnka do garnka. Dobre odpowietrzenie i ciągła praca instalacji rozwiązały jednak ten problem. Przed uruchomieniem instalacji dokonałem płukania całości grzejnik po grzejniku, pętla po pętli. Użytkowane grzejniki pracują na niskich parametrach zasilania a mimo wszystko czasami słyszalne jest cykanie grzejnika (kurczenie elementów podejrzewam). Słyszę to najczęściej kiedy kładę się skonany do łóżka i zasypiam. Kilka delikatnych trzasków jest słyszalnych. Zastanawiałem się czy ma to coś może wspólnego ze złym montażem ale wydaje mi się, że nie. Nie przeszkadza mi to jednak. Jestem przewrażliwiony na wszelkie odgłosy nowego domu. Edytowane przez sadm2

Podczas pracy grzejnika odczuwalna jest konwekcja powietrza. Co ciekawe po przyłożeniu ręki nad maskownicę nie jest to prawie zauważalne. Zauważyłem to zjawisko jako cień na ścianie:) Powietrze leniwie falujące i unoszące się do góry... Miłym doświadczeniem jest odczuwalna radiacja ciepła a po dotknięciu powierzchni grzejnika okazuje się, że jest chłodny. Są to moje subiektywne odczucia. Kolejne spostrzeżenia będę opisywał w trakcie.

W weekend dokonałem małej korekty przepływów w obiegu grzejnikowym. Zmieniłem nastawę pompy z ustawienia zmiennej różnicy ciśnienia na stałą różnicę ciśnienia. Zmiany nastaw są konieczne ze względu na grzejniki znajdujące się na półpiętrach, które stanowią najwyższy punkt w każdym obiegu. Różnica pomiędzy belką rozdzielacza a górą grzejnika to 2 metry. Do tego dochodzi długi odcinek zasilający grzejniki ponad 12 metrów.

W piątek zostały zamontowane ostatnie 3 pary drzwi, podłogi w całym domu są już gotowe. Meble kuchenne gotowe w 95%. Nie wszystkie blaty granitowe zostały wykonane. Schody granitowe do domu są ułożone czekają na odpowiednią temperaturę zewnętrzną i zostaną wklejone. Osprzęt elektryczny zawitał niestety dopiero w połowie domu. Każdą wolną chwilę poświęcam na połączenie kolejnych obwodów. Kuchnia wymaga jeszcze mojej pracy ale ostatnio nie miałem do niej serca. Sporo czasu poświęciłem na montaż wszystkiego. Tu coś nie pasuje tam coś przeszkadza. Do zmywarki musiałem zrobić trzy podejścia zanim udało mi się to cacko tak podłączyć aby nie wystawała. Ciasn ciasno każdy centymetr był na wagę złota:)

Wracając do parametrów pracy instalacji przy zadanej temperaturze projektowej.

- 55oC obieg grzejnikowy krzywa grzewcza dla +10oC temperatury zewnętrznej - temperatura zasilania 28oC, 0oC temp. zew. - temp. zasil. 39oC, -10oC temp. zew. - temp. zasil. 49oC.

- 40oC obieg podłogówki krzywa grzewcza dla +10oC temperatury zewnętrznej - temperatura zasilania 23oC, 0oC temp. zew. - temp. zasil. 29oC, -10oC temp. zew. - temp. zasil. 36oC.

Edytowane przez sadm2