marzena999 29.10.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 szukam ziemi ogrodowej, torfu odkwaszonego do założenia ogrodu pod kwiaty i trawnik, okolice otwocka, działka 900 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 torf odkwaszony nie jest najlepszym rozwiązaniem. W czystej postaci bardziej zaszkodzi niż pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.10.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 torf odkwaszony nie jest najlepszym rozwiązaniem. W czystej postaci bardziej zaszkodzi niż pomoże. Wręcz przeciwnie będzie dobry jeśli będzie wiedziała co znim zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 blechert - nie wprowadzaj ludzi w błąd. Pal licho twoich klientów - najwyżej zapłacą podwójnie za twoje podstawowe braki w wykształceniu ogrodniczym, ale daj sobie spokój z bzdurnymi radami dla forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.10.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Wręcz przeciwnie będzie dobry jeśli będzie wiedziała co znim zrobić. pod trawnik czy kwiatki, bo chyba nie pod ..... kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 dla wyjaśnienia - czysty torf odkwaszony (substrat torfowy) ma zwyczaj po wyschnięciu pękać rozrywając korzonki roślin, które się w nim ukorzeniają. Po wyschnięciu traci swoje właściwości absorbowania wody. I na dodatek pozbawiony jest niemal całkowicie składników pokarmowych.Dlatego, jeśli kupować to dobrą próchniczną ziemię "ogrodową", "czarnoziem", ewentualnie mieszaninę torfu odkwaszonego z piaskiem i glebą rodzimą gliniasto-piaszczystą, gliniastą, iłową, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 04.11.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 szanowni Państwo.mieszkam na terenie piaskowym, na działce kilka sosen, nawiozłam gliny, teraz szukam torfu, piasek już mam.wymyśliłam sobie, że najtaniej będzie jeśli sama zrobię mieszankę (wynajmę talerzówkę i brony i razem to wymieszam) pod trawę i dlatego szukałam torfu. szukam również namiaru na ziemię ogrodową pod kwiatki oraz kwaśną do iglaków (mam ich ok. 30 szt.) w okolicach józefów/otwock mam nadzieję, że uzyskam tu pomoc.pozdrawiami życzę spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Nie każdy iglak lubi kwaśną ziemię. Taką naprawdę kwaśną to bardzo mało gatunków znosi. W przypadku drzew nawiezienie 30 cm żyznej gleby będzie dla nich praktycznie niezauważalne Jeśli masz piaski to zwykle one są z natury kwaśne. Substrat torfowy (czyli zobojętniony torf) z czasem się rozkłada na piaszczystych działkach, więc prostszym i tańszym rozwiązaniem jest dostosować rośliny do warunków na działce niż na odwrót. Trawnik, jeśli jest nawadniany i nawożony rośnie nawet na żwirze i 3 cm warstwie żyznej, próchnicznej gleby (jak na stadionach czy zielonych dachach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 04.11.2010 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 jestem amatorem, może mój pomysł nie jest najlepszy, ale niestety glinę mam już na działce, i teraz muszę coś zrobicw tym roku trawy nie posieję, ale kupiłam sporo iglaków i roślin ogrodowych i muszę je wsadzić. planowałam równiez przygotować podłoże pod trawę.podjazdy zrobiłam, rozprowadziłam rury pod automatyczne podlewanie, stanęłam nad problemem podłoża, oczywiście można kupić ziemię w workach (do iglaków i kwiatów), ale kosztuje ona więcej niż iglaki, które kupiłam na 50-80% wyprzedaży w LM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 04.11.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 musiałam podnieść teren działki i mam teraz ok. 20 cm gliny, pod nią piasek.co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) Nie mieszałaś tej gliny z piaskiem podczas nawożenia ziemi? To spory błąd :/ Zakłóca prawidłową gospodarkę wodną. Ziemię ogrodową kupuje się też na ciężarówki Ale jak masz czas się bawić w mieszanie torfu, piasku i gliny w mieszankę ziemi to ok. Z tego co obserwuję na forum ludzie czasem przesadzają. I z nadmiaru entuzjazmu bardziej szkodzą niż pomagają roślinom. Przykład sadzenia żywotników w torfie jest już legendarny. Żywotniki w naturze rosną na glebach zwięzłych a nie na torfowiskach. Podobnie świerki - rosną nieźle na iłach i glinach. Sosny lubią piaski, gleby przepuszczalne. Tak naprawę starczy pod większość krzewów zaprawić dołek żyzną, próchniczna ziemią w czasie sadzenia. Nie ma sensu rozsypywać żyznej ziemi cienką warstwą po całym ogrodzie, bo to tylko zdopinguje chwasty do kiełkowania. Jedynie pod trawnik daje się od 3-5 do 10 cm żyznego, luźnego podłoża. Ale martwi mnie ta niewymieszana glina. Trawy nie lubią stagnującej wody w pobliżu korzeni a glina wodę opadową zatrzymuje. Edytowane 4 Listopada 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 04.11.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Jakie to są iglaki to podstawowe pytanie. Może jałowce i sosny ; im słaba gleba służy. 30 iglaków to nie jest dużo - przygotuj miejscowo glebę (tzw. zaprawianie dołów do sadzenia krzewów czy drzew). Radzę ci wejdź na allegro i znajdź kto sprzedaje ziemię ogrodową lub torf (dowożą i jest w workach lub luzem), na pewno jest tańsza niż w LM. A co do kosztów to może się zdarzyć, że ziemia będzie droższa niż rośliny.Ale zastanów się czy te rośliny nie utrudnią potem przygotowania gleby (talerzówka - ciągnik?). A co z rurami do nawadniania!Rośliny można zadołować (zakopać z doniczkami) i poczekać z sadzeniem, aż gleba zostanie uprawiona.http://niewczas.pl/szymczak/ - to namiary na pana od którym kiedyś rozmawiałam o kupnie ziemi, wydawał się kompetentny. W rezultacie nie kupiłam, bo znalazłam bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 04.11.2010 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 iglaki to głównie tuje szmaragdowe i żywotniki brabant (te wsadziłam bo były bez doniczek), kilka rododendronów, borówki i sporo pnączny (clematisy) , sporo różnych niedużych roślin - kupowałam jak leci bo były po -80% ceny wyjściowejmam świadomość, że glina to nie był najlepszy pomysł, ale tu już zawinił mój małż, a ja teraz muszę to odkręcić. myślę o nawiezieniu 3-4 cm piachu i jakiegoś lepszego podłoża (ten torf!) i wymieszaniu razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Ale z wymienionych roślin glina przeszkadza tylko borówkom i różanecznikom. Dla roślin wrzosowatych gleba musi być przepuszczalna i kwaśna. Woda stagnująca przy korzeniach może powodować ich gnicie. Ale skoro nawiezione jest tylko 20 cm gliny, starczy po prostu przy sadzeniu tych roślin glinę usunąć z dołka i zasypać korzenie mieszaniną kwaśnego torfu i piasku. Ale kwaśnego torfu NIE stosować pod żywotniki albo trawnik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts