Gość eciver 30.10.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 (edytowane) --- Edytowane 12 Października 2015 przez eciver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 30.10.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Po co robić tak rozbudowaną instalację LAN w domu? Ja bym zrobił max 2-4 gniazda łącznie do komputera stacjonarnego plus podłączenie 1-2 accesspoint-ów do radiówki (zależnie od uzyskanych zasięgów). Wcześniej trzeba zrobić pomiary zasięgu aby określić lokalizację accesspoitów, by pokryć polem cały dom + taras. To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 30.10.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 (edytowane) Generalnie koncept masz bardzo dobry. Jeśli chodzi o antenę satelitarną - ona musi być od południa, bo orbita geostacjonarna jest w płaszczyźnie równika i tego nie zmienisz Gdzieś w środku domu, może przy jakiejś szafce w przedpokoju możesz umieścić gniazdo LAN do podłączenia ewentualnego AP WiFi żeby móc korzystać z Internetu na laptopie czy smartphonie. Sygnał z garderoby na poddaszu niekoniecznie musi dotrzeć w każdy zakamarek i okolice domu. Tam gdzie TV powinno być też gniazdo LAN bo większość telewizorów można podłączyć do Internetu. A za pare lat spopularyzuje się znacznie ipTV, wtedy skrętka będzie jak znalazł. Od anteny SAT przy dwóch konwerterach Quattro musisz wyjść 8 koncentrykami. Zadbaj o to, żeby przewody na zewnątrz (mające kontakt ze słońcem, deszczem, temperaturą) były żelowane, unikniesz ich wymiany za parę lat. W ściany też nie pchać byle koncentryka z marketu za 30 gr/mb bo będzie za pare lat kucie ścian. Pomyśl o np. Triset-113. To praktycznie najlepszy przewód w tym przedziale cenowym. Jeśli chodzi o dobór anten naziemnych, to zależy od poziomów sygnałów i kierunków, a to od lokalizacji i mocy nadajników. Chodzi głównie o TV. Zorientuj się z jakich nadajników będziesz odbierał TV (najpewniej po ustawieniu anten sąsiadów) i sprawdź odbiór, tzn. mały telewizorek, jakaś Yaga do tego i poskakać po dachu oceniając odbiór. Daleko od nadajnika ściana to może być zbyt nisko. Jeśli też TVP1 w twojej okolicy nie nadaje na VHF, to możliwe, że nie będziesz potrzebował tej anteny w ogóle. No i to nieszczęsne DVB-T. Za 3-4 lata zniknie naziemny analog, już powoli zastępuje go DVB-T. Jeśli już możesz odbierać 2 i 3 multipleks, to nie myśl o analogowej TV, bo nie ma sensu. Sprawdź na stronie emitela no i koniecznie samemu, bo teoria teorię a praktyka praktyką. Prawdopodobnie DVB-T bardzo uprości instalację (tzn. tylko antena UHF i FM, przeważnie niekonieczny wzmacniacz ani zwrotnice kanałowe, antena mniejsza). Jeśli chodzi o kamerę, domofon... Jakiekolwiek przewody w ziemi muszą być kablami (tzn. do układania w ziemi), inaczej się rozlecą. Domofony z kamerą z reguły nie potrzebują koncentryka, obraz idzie przewodem domofonowym. Także może być problem z podłączeniem domofonu do TV, chyba, że znajdziesz domofon, który ma taką opcję. Zadbać też trzeba o inną stronę instalacji. Do "centralki" doprowadź przewód uziemienia z szyny wyrównawczej, kable staraj się układać w miarę blisko siebie, bez rozwalania ich z dala od siebie ile się da. Inaczej po każdej burzy będzie trzeba wymieniać sprzęt. Edytowane 30 Października 2010 przez michcio0711 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 30.10.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 (edytowane) Ze środka domu też niekoniecznie. Warto sprawdzić wcześniej. Poza tym do AP nie trzeba gniazda, wystarczy wystający ze ściany kawalek skrętki zakończony RJ-tem + gniazdo zasilania. Edytowane 30 Października 2010 przez TomekBudujeDomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość eciver 30.10.2010 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 (edytowane) --- Edytowane 12 Października 2015 przez eciver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 31.10.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Czy internet w pokoju w gniazdku będę mógł rozdzielić za pomocą huba, switcha? Gdybym chciał np. podłączyć telewizor i PC kablem do internetu, a drugi RJ miałbym zajęty przez splitter? Oczywiście. Switcha zawsze możesz dać. Switcha - nie huba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość eciver 31.10.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) --- Edytowane 12 Października 2015 przez eciver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 31.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Dokładnie. Antena najlepiej kierunkowa, coś z jakichś Yagi, albo ATX. Tu masz duży wybór: http://www.dipol.com.pl . Antena satelitarna - ustawiona jest właściwie idealnie na południe (z kilkunastostopniowym odchyłem na zachód). Popatrz jak mają sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość eciver 31.10.2010 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) --- Edytowane 12 Października 2015 przez eciver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 02.11.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Kabel koncentryczny do TV/radio ma impedancję dokładnie 75 Ohm. Klasa to raczej wewnętrzne nazewnictwo producenta, podkreśla sobie tym jakość swojego kabla Nie ma żadnych przeciwwskazań co do układania przewodów w peszlu. To nawet lepiej. Technologie teleinformatyczne zmieniają się co kilka lat i warto jest mieć możliwość zmiany okablowania (przynajmniej w pewnym stopniu). Co do wzmacniacza - zależy od tego, jaki poziom sygnału uzyska się na antenie. To można ocenić dopiero po zmontowaniu instalacji. Możesz jeszcze ułożyć przewody głośnikowe w salonie i zakończyć gniazdami. Chodzi o tylne kolumny kina domowego. Wtedy nie plączą się od nich kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Trochę nie w temacie ale myślę że się może przydać. Jeżeli mamy w domu ścianę na której możemy wyświetlić projektor to warto w tym miejscu ukryć jakąś rynienkę na kable. Może się kiedyś przydać bo efekt powalający i ceny projektorów są na poziomie telewizorów. Ja o tym nie pomyślałem a kupiłem i teraz wyglada to "trochę" fajansiarsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 02.11.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ja mam zrobione rozprowadzenie kina domowego, w rogi salonu, po podłodze, i zakończone będzie właśnie gniazdkiem. Tak samo ściana na TV. Wstawiony mam taki kanał prostokątny (chyba z wentylacji ). Świetna sprawa. Wtyczka się mieści. Chyba jest zdjęcie w dzienniku. niestety już jest za późno do wstawienia skrętki. Bo raczej nie puszcza się go razem w peszlu z prądowymi. Mam jeden TV i jedną skrętkę do każdego pokoju, może wystarczy. Jak będzie TV to może nie będzie internetu, jak nie to Wi-fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Chodziło mi o miejsce na suficie gdzie jest podwieszony projektor. Nawet jak na razie go nie ma to warto taką rynienkę od tego miejsca do odbiornika poprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekBudujeDomek 02.11.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Może się przyda: http://plc-home.pl/realizacja-systemu/okablowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość eciver 04.11.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) --- Edytowane 12 Października 2015 przez eciver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 09.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ja bym zrobił max 2-4 gniazda łącznie do komputera stacjonarnego plus podłączenie 1-2 accesspoint-ów do radiówki (zależnie od uzyskanych zasięgów) Oglądałeś kiedyś coś po G w jakości FullHD? Jak nie to spróbuj. Czasami nawet N-ka nie wyrabia, kiedy więcej klientów i robi się ruch 'w eterze'. Do tego Wifi daje jednak czasami odczuwalnie większe opóźnienia choćby w graniu online. Ja też jestem zwolennikiem Wifi, bo to brak pałętających się kabli ale nie przesadzajmy że ta technologia jest na tyle dobra żeby w ogóle wyprzeć kable... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 25.01.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Myślę, że jak na etapie budowy remontu pociągnie się skrętkę gdzie trzeba to nie będzie kłopotu. Koszt skrętki to około 1,20zł/mb..koszt sprzętu WiFi spełniającego wymagania przesyłu MBit to tysiące zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 08.02.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam, jestem w przede dniu wykonywania instalacji więc mam do Was kilka pytań i prośbę o poradę: 1/ instalacja internetowa - planuję pociągnąć skrętkę UTP kat5 od miejsca planowanego montażu anteny internetu bezprzewodowego do garderoby na poddaszu - skrętka pójdzie następnie z garderoby do pokoi na poddaszu (3) i na parterze (2); dodatkowo z garderoby jeden przewód pójdzie do holu na ew. podpięcie AP WiFi - w garderobie tej rozmieszcze router (czy switch?) ro rozdzielenia sygnału - podłączenie ew. internetu z tpsa - rozumiem że przewód trzeba podciągnąć z miejsca planowanego montażu telefonu (?) również do garderoby? również skrętka czy kabel telefoniczny ytksy? 2/ Instalacja tv - antena zamontowana na stronie południowej domu; planuję wyposażyć talerz w konwerter quattro i pociągnąć od niej 4x koncentryk do garderoby - w garderobie zlokalizować multiswitch: 4 wejścia od anteny; wyjścia następnie koncentrykiem do pokoi na poddaszu (2) i parterze (2) - w garderobie zlokalizowany będzie również splitter do rozbicia sygnału C+/CP na owe 4 telewizory; w spliterze karta abonencka; przy tv dekodery z kartami od splitera Czy prawidłowo to rozplanowałem? Będzie działać? Czy połączenie multiswitcha i splitera w jednym systemie jest prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 08.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 jak na mój gust wszystko wydaje się ok, ale jak chcesz rozdzielać program z c+ pamiętaj, żeby skrętkę dać blisko koncentryka w pokojach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 08.02.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 zerknąłem jeszcze na poniższy schemat: generalnie chcę zrobić coś podobnego, tyle że bez anten naziemnych, może kamera... na schemacie Dipola jest info o 2talerzach, 2 konwerterach quattro i 8 x koncentryk do multiswitcha * czy w moim przypadku jest to konieczne czy wystarczy 1xtalerz, 1xquattro, 4xkoncentryk żel. do multiswitcha? bo u nich chyba mowa o 8 odbiornikach tv* czy od multiswitcha do gniazdek w pokojach prowadzić 1xprzewód czy 2xprzewód (na pokój) witu102,a po co skrętka w tym przypadku, możesz rozjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts