edi1977 07.11.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie wykonania uziemienia w łazience i kuchni. W zasadach jego wykonywania znalazłem coś takiego: "W pomieszczeniach tych obowiązują następujące podstawowe zasady w zakresie ochrony przeciwporażeniowej oraz instalowania sprzętu, osprzętu, przewodów i odbiorników, a mianowicie:- wykonanie połączeń wyrównawczych dodatkowych (miejscowych), łączących wszystkie części przewodzące obce z sobą oraz z przewodami ochronnymi. Dotyczy to takich części przewodzących obcych jak: metalowe wanny, baseny natryskowe, wszelkiego rodzaju rury, baterie, krany, grzejniki wodne, podgrzewacze wody, armatura, konstrukcje i zbrojenia budowlane. W przypadku zastosowania w instalacjach wodociągowych zimnej i ciepłej wody oraz w instalacjach ogrzewczych wodnych, w miejsce rur metalowych, rur wykonanych z tworzyw sztucznych, połączeniami wyrównawczymi należy objąć wszelkiego rodzaju elementy metalowe mogące mieć styczność z wodą w tych rurach, jak na przykład armaturę i grzejniki." Czy "konstrukcje i zbrojenia budowlane" oznacza, że uziemione powinny być również siatki zbrojące posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 07.11.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 ... Czy "konstrukcje i zbrojenia budowlane" oznacza, że uziemione powinny być również siatki zbrojące posadzkę? W przypadku inwestycji kiedy jeszcze nie są wykonane żadne elementy konstrukcyjne a wiem, że to właśnie ja będę wykonywał wszelkie instalacje przewodowe, zlecam wykonanie uziemienia stropów, ław itp. by było wzorcowo. Krótko: ja tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.11.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Te wytyczne napisał idiota, a Ty próbujesz się w to wgryźć.... współczuje. Zapytaj idioty Jak masz objąć uziemieniem kranik przy pralce, jak przy umywalce, a jak klamkę w drzwiach?Spytaj też Jak uziemić metalową słuchawkę prysznica przy plastikowej rurze elastycznej.... Wg tych wytycznych elektryk na budowie musiałby być na budowie non stop. Siatkę w wylewce uziemia się gdy mamy elektryczne ogrzewanie podłogowe i tyle w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.11.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Te wytyczne napisał idiota, a Ty próbujesz się w to wgryźć.... współczuje.... Nie musisz. Gdybyś montował co nie co urządzeń bezprzewodowych w budynkach to miałbyś skalę porównawczą ale cóż może to nie ma znaczenia gdy wchodzisz do budynku a telefony, routery, splitery itp. tracą zasięg. ...Zapytaj idioty Jak masz objąć uziemieniem kranik przy pralce, .... Nie ma takiej potrzeby bo pralka posiada własne uziemienie. ... jak przy umywalce, ... Wszystko jest uzależnione od rodzaju zastosowanych wyprowadzeń hydraulicznych pod umywalkami. a jak klamkę w drzwiach? ... Nie popadajmy w absurdy. .... Wg tych wytycznych elektryk na budowie musiałby być na budowie non stop... Nie prawda. Wystarczy przekazać Inwestorowi wytyczne na kartce co i jak a sprawa będzie dopilnowana. Dla tych co nie wiedzą jak wyglądają takie opaski uziemiające pokazuję: http://www.sinema.com.pl/elektroinstalacyjny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 08.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Uziemianie armatury w łazience, gdzie instalacje wod-kan są z tworzywa sztucznego jest głupotą i zwiększaniem niebezpieczeństwa porażeniem. Wpychanie potencjału ziemi na każdy element w łazience jest niebezpieczne. Kran na plastikowym rurociągu nie stanowi zagrożenia porażeniowego, natomiast zacznie je stanowić, jak go na siłę uziemimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.11.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Nie prawda. Wystarczy przekazać Inwestorowi wytyczne na kartce co i jak a sprawa będzie dopilnowana. Taaaa, jasne jak słońce. Wszystko jest dopilnowane, samo się zrobi jak należy, a elektryk tylko będzie doglądał roboty i podpisywał papiery. Inwestor mówi później, że wszystko jest zrobione wg 13 przykazań, Ty tego nie widząc (zalany beton) łykasz te głodne kawałki jak karp na wigilię. Bywałem na różnych szkoleniach i seminariach za które słono płaciłem. Prelegenci (dr hab to minimum) pieprzyli trzy po trzy, pokazywali różne opaski i inne duperele z katalogów. Na pytanie/prośbe o zdjęcie realnego zastosowania takich urządzeń szybciutko zmieniali temat albo obiecali COŚ przesłać na email. Czym innym jest opowiadanie o teorii czym innym praktyka budowlana. Więc pytanie/prośba, pokaż jak robisz te uziemienia i ekrany na budowach. Najlepiej każde z tych o których wspomniał autor wątku. No i przede wszystkim spróbuj zainstalować opaskę uziemiającą na kranie zlewozmywaka w kuchni, Pani Domu przywali ci cygańską patelnią i szybko wybije takie pomysły Na zakończenie, nie jestem przeciwnikiem uziemień. Wręcz przeciwnie, robię lepsze niż konkurencja Jednak tylko tam gdzie producent urządzenia tego wymaga. Nie staram się być bardziej papieski od papieża w tej materii. A temat opasek i uziemień przewinął się już wielokrotnie w sieci. Wojny elektryków w tym temacie były i zapewne będą nierozstrzygnięte. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.11.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Nie musisz. Gdybyś montował co nie co urządzeń bezprzewodowych w budynkach to miałbyś skalę porównawczą ale cóż może to nie ma znaczenia gdy wchodzisz do budynku a telefony, routery, splitery itp. tracą zasięg. Wykonując uziemienia stropów, ław i innych konstrukcji metalowych tworzysz właśnie coś na kształt klatki Faradaya. Czyli tworzysz barierę dla sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.11.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Uziemianie armatury w łazience, gdzie instalacje wod-kan są z tworzywa sztucznego jest głupotą i zwiększaniem niebezpieczeństwa porażeniem. Wpychanie potencjału ziemi na każdy element w łazience jest niebezpieczne. Kran na plastikowym rurociągu nie stanowi zagrożenia porażeniowego, natomiast zacznie je stanowić, jak go na siłę uziemimy. Dokładnie!!! Instalacja z rur stanowiących izolację i metalowa armatura nie jest częścią przewodzącą obcą, a zatem nie wymaga obejmowania połączeniami wyrównawczymi miejscowymi!!! Są natomiast częściami przewodzącymi obcymi mogą być elementy przewodzące, które mogą do łazienki wprowadzić określony potencjał np. metalowa siatka w podłodze osłaniająca elektryczne przewody grzejne, metalowa obudowa szafki z instalacją elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Wykonując uziemienia stropów, ław i innych konstrukcji metalowych tworzysz właśnie coś na kształt klatki Faradaya. Czyli tworzysz barierę dla sygnału. Rozumiem, że znacie ciekawe pojęcia ale dokładnej zasady działania to chyba nie rozumiecie. Co do porównania z klatką Faradaya to nie bardzo się z tym zgadzam. Jej zasada działania jest całkiem inna. Czy ktoś z Was miał w ogóle do czynienia z praktycznym rozwiązaniem klatki Faradaya? Chyba nie. Ja na moje szczęście tak - bardzo często mam dostęp do komputerów tepmestowych, które to właśnie są jej miniaturą i dokładnie wiem do czego służy. Co do innych rozwiązań to również się spotkałem ale chyba nie o to chodzi by tutaj o nich wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.11.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Szanowny Kolego - bardzo ciężko się z Tobą dyskutuje bo ... popadasz w skrajności. Dlaczego? Chociażby takimi spostrzeżeniami: ... spróbuj zainstalować opaskę uziemiającą na kranie zlewozmywaka w kuchni, Pani Domu przywali ci cygańską patelnią i szybko wybije takie pomysły ... Ja jakoś na poniższym podejściu do baterii nie widzę problemu zamontowania opaski uziemiającej: http://tece.home.pl/galeria/63_flex_pdf.jpg ... Na zakończenie, nie jestem przeciwnikiem uziemień. Wręcz przeciwnie, robię lepsze niż konkurencja Jednak tylko tam gdzie producent urządzenia tego wymaga. Nie staram się być bardziej papieski od papieża w tej materii. A temat opasek i uziemień przewinął się już wielokrotnie w sieci. Wojny elektryków w tym temacie były i zapewne będą nierozstrzygnięte. Amen. A ja uważam, że w budownictwie jednorodzinnym ten temat jest jak najbardziej zaniedbany. Niestety dla budownictwa publicznego jest zdecydowanie inaczej i tutaj powinniśmy o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.11.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Napisał fenix2 Wykonując uziemienia stropów, ław i innych konstrukcji metalowych tworzysz właśnie coś na kształt klatki Faradaya. Czyli tworzysz barierę dla sygnału. Rozumiem, że znacie ciekawe pojęcia ale dokładnej zasady działania to chyba nie rozumiecie. Co do porównania z klatką Faradaya to nie bardzo się z tym zgadzam. Jej zasada działania jest całkiem inna. Nie napisałem ze jest to to samo. Podałem w dużym uproszczeniu. Również samolot czy samochód jest w pewnym stopniu klatką Faradaya. Klatka Faradaya (puszka Faradaya) – metalowy ekran mający chronić przed polem elektrostatycznym. Dla pola elektrostatycznego oraz o powolnych zmianach klatka może być wykonana z siatki z metalu. Więc jeżeli siatka zbrojeniowa będzie w ścianach podłodze i suficie a ty to połączysz do kupy i uziemisz to .... A im większa częstotliwość tym mniejsze oczka i na odwrót!! Więc wytłumacz jak siedzisz w tym na co dzień jaka to jaka jest zasada działanie tej klatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.11.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 ... Więc jeżeli siatka zbrojeniowa będzie w ścianach podłodze i suficie a ty to połączysz do kupy ... Ciekawe kto stosuje zbrojenie ścian, nie wspominając o szczelnym? Nawet hipermarkety czegoś podobnego nie stosują a bunkry wojskowe mają troszeczkę inna technologię zabezpieczania się przed "wyciekiem" informacji elektromagnetycznej. ... Więc wytłumacz jak siedzisz w tym na co dzień jaka to jaka jest zasada działanie tej klatki ? Po co mam robić "kopiuj" i "wklej" jak ktoś kto będzie chciał zgłębic temat to w necie publicznym, jawnym jest o tym całe mnóstwo. Jeżeli ktoś jest zainteresowany jak wygląda współczesne rozwiązanie klatki Faradaya to proszę bardzo: http://www.iniejawna.pl/images/artykuly/kabina3.jpg a jakieś tam niby klatki pokazywane w filmach szpiegowskich dla "podniesienia zainteresowania" nie do końca są prawdziwe. One mają się podobać w filmie a nie być skuteczne a chyba każdy wie, że "prawie jak ..." czyni różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Ciekawe kto stosuje zbrojenie ścian, nie wspominając o szczelnym? Przecież są ściany z żelbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts