grzeniu666 13.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) kangaxx, temat już się tu chyba pojawiał, oczywiście bilans temp będzie stały, ale zakładając (cholewka, o tym nie napisałem, sory) schładzanie GWC latem lepiej chyba bieżąco dostarczać możliwie chłodne powietrze za dnia, zamiast przekazywać część temp w beton (co zwiększy bezwładność tego schładzania - rozciągnie go na porę nocną gdy taka potrzeba jest mniejsza/żadna). Nie jest tak? pzdr EDIT: jeszcze ktoś zgłaszał obniżenie skuteczności ogrzewania takiej "izolowanej-niecałkiem" podłogówki, jak pamiętam rozmiar tego efektu był dziwnie duży, ale może i tu coś na rzeczy...? Edytowane 13 Marca 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ogrzeję kotleta na dzisiejszą kolację... dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, poddasze nieocieplone, strop monolityczny, kanały PE w warstwie 10cm EPS pod posadzką stropu - na posadzce 18cm wełny, reku na poddaszu w dodatkowej ciepłej obudowie,kanał od reku do wyrzutni to 2mb dobrze ocieplonej (10cm wełny) rury spiro fi 160, a następnie kanał wentylacji grawitacyjnej z ceramiki fi 150 o długości 2mb (jest to część komina z 6cioma kanałami wentylacji grawitacyjnej) pytanie moje brzmi: czy szczelny robić wkład do tej ceramiki (zmniejszy się niestety przekrój) - boję się dużej ilości wody w wydalanym, oziębionym powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Rozumiem, że wyrzutnia będzie przez kanał od grawitacyjnej. Jeżeli reku ma faktycznie dużą sprawność ( nie tylko na papierze) i nie ma gwc, to na wyiwiewie wody będzie pomijalna ilość. Edytowane 16 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.09.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tak, mowa o kanale wentylacji grawitacyjnej.Celuję w reku 400-sta, może dospel, może onyx - szerzej się jeszcze nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Tak, mowa o kanale wentylacji grawitacyjnej. Celuję w reku 400-sta, może dospel, może onyx - szerzej się jeszcze nie zastanawiałem. Airpack... To duża różnica. 20-30% na sprawności to znacznie więcej wody na wyrzutni. GWC również zwiększa ilość wody na wyrzutni. Onyx 400 nie nadaje się na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.09.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Planowałem dorobić ciepłą obudowę do reku na zimnym strychu. Co wyróżnia airpack względem onyxa poza tym, że sporo droższy? automatyka? wymiennik i wentylatory te same, inna moc nagrzewnicy wstępnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.09.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Droższy nie jest. Automatyka lepsza i ma wyjścia na boki. Frapol ma bardzo dobre 200-tkę i 550... 400 ba strych się nie nadaje Ile Pan planuje na wszystko wszystko z kanałami wydać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.09.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Kanały PE już są, zresztą od Pana brane.Cenowo Onyx 400 mi pasuje - więcej nad tematem nie myślałem, ponieważ zakup dopiero po Nowym Roku planuję. Drugie rozwiązanie mojej maszynowni to ocieplić tylko to jedno pomieszczenie na strychu i dać tam mały grzejniczek ustawiony na termostacie na f. przeciwzamrożeniową. Albo jak pisałem wcześniej, dodatkowa docieplona obudowa reku z płyt i wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 25.04.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Czy może ktoś wyrazić opinię na temat ocieplenia kanałów pe-flex. Chodzi mi o to czym najlepiej je ocieplić. Wełna mineralna czy poliuretan, kauczuk, ... a może termoflex? Kanały maja iść na nieocieplonym poddaszu (zimno jak na zewnątrz tylko nie wieje). Najbardziej interesuje mnie ten kauczuk. Co to jest? Jaką to tworzy faktyczną izolację?Które kanały będą bardziej ciche: pe-flexy czy termoflexy? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez mybox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.04.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Czy może ktoś wyrazić opinię na temat ocieplenia kanałów pe-flex. Chodzi mi o to czym najlepiej je ocieplić. Wełna mineralna czy poliuretan, kauczuk, ... a może termoflex? Kanały maja iść na nieocieplonym poddaszu (zimno jak na zewnątrz tylko nie wieje). Najbardziej interesuje mnie ten kauczuk. Co to jest? Jaką to tworzy faktyczną izolację? Które kanały będą bardziej ciche: pe-flexy czy termoflexy? Termofelx będzie cichszy. Pe-flex trwalszy. Izolacja kauczukowa to taka spieniona pianka (gąbka o zamkniętej strukturze) Jest droga i zalecana do izolacji przewodów zimnych. Jako, że kauczuk nie przepuszcza powietrza to na powierzchni zimnej rury biegnącej w ciepłym pomieszczeniu nie skrapla się woda. W Twoim przypadku wystarczająca będzie w zupełności wełna. Im grubiej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mybox 26.04.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Problem tego typu, że nie mogę znaleźć termofleksów mniejszych niż 80mm a obawiam się że te będą za duże. Wiadomo, że im grubsza izolacja tym lepiej ale jaka jest wystarczająca w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts