מרכבה 13.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 350 litrów w 10 godzin wody nagrzeje:) o 50st:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 350 litrów w 10 godzin wody nagrzeje:) o 50st:) Łee, no to faktycznie nie ma problemu z CWU, tylko kiedy grzać CO? W drogiej za drogo, w taniej grzeje CWU. Może nad kominkiem trzeba się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 No właśnie że w takim domu tj nie potrzeba C.O na uboczy podgrzewani wody do CWU. plus założenie max 10W mocy na metr do ogrzania, co czyni zbytecznym instalowanie kakofyferow Tak że źródło ciepła o mocy 2kW wystarczy, jak mało to świeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Max tą ilością prądu co Ty zużyjesz na PC bez tego ocieplenia. Ale jakim systemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 http://www.timberhome.com.pl/?188,pompa-ciepla-hpw-do-c-w-u- takie coś to ja rozumie a nie jakieś pompy ciepła o kolosalnych mocach. teraz pytanie jak wielki żwirak musiał by być aby zawsze mieć powietrze do takiej pompy na +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 http://www.timberhome.com.pl/?188,pompa-ciepla-hpw-do-c-w-u- takie coś to ja rozumie a nie jakieś pompy ciepła o kolosalnych mocach. teraz pytanie jak wielki żwirak musiał by być aby zawsze mieć powietrze do takiej pompy na +. Taki za 20tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 http://www.eis.pl/vtx1800/fewe_pl.pdf na 10^3m^3 209 kubików żwiru co daje 20,9 tyś a mi będzie trzeba 10x mniejszy pod PCP jak już a że zrobię dwa to będzie pełny luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 http://www.timberhome.com.pl/?188,pompa-ciepla-hpw-do-c-w-u- takie coś to ja rozumie a nie jakieś pompy ciepła o kolosalnych mocach. teraz pytanie jak wielki żwirak musiał by być aby zawsze mieć powietrze do takiej pompy na +. rurowiec wystarczy ok. 100mb rury 200" w obiegu zamkniętym za 5k z kopaniem da sie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Na pewno pod samą pompę ciepła wykorzystam odwodnienie: dwie studnie pojemność powietrza łącznie 2,5m^3 plus 20mb rury fi160 PCV po 1000 otw fi 4 na metr.Tak że pół przeponowy system, ale całość rur będzie jeszcze dodatkowo zwiększona tak drugie tyle, raz że odwodnienie a plus tego będzie właśnie powietrze na o plusowej temperaturze. Zresztą wykonując odwodnienie od razu przygotowałem je do wentylacji: pomysł był pół na pół tj nie byłem przekonany do późniejszej jakości powietrza wentylowanego, ale pod PCP nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) .... Świadomi są raczej tego, że będą więcej płacić za ogrzewanie, ale komfort mieszkania w domu jaki sobie wymarzyli jest dla nich najważniejszy! Czy to są idioci, którzy nie budowali 100m2, tylko dlatego by zużył jak najmniej kWh??? to nie świadomość płacenia więcej i posiadania komfortu , wykusz czy balkon to nie komfort to jak napisałeś pierdoły i proszę zmieńcie nastawienie do domów pasywnych - mój dom jest chyba największym na FM który wg OZC w zasadzie zbliżył się do magicznych 15 kWh tak więc mit, że tylko mały 80-110m2 dom nadaje się na dom pasywny, przemija Lenistwo? Nie każdy ma czas by bywać codziennie na budowie. Wielu ludzi pracuje całymi dniami. Są też tacy, którzy budują na odległość. Brak podstawowej wiedzy? Nie każdy ma czas by taką wiedzę posiąść, nie każdy ma zwyczajnie do tego głowę. Jeżeli ktoś mieszka całe życie w bloku, często nie zdaje sobie sprawy czym może być budowa domu i jakie wyzwania przed nim staną. Brak wcześniejszych obliczeń w OZC? A w czym przeszkadzają wcześniejsze obliczenia OZC by wstawić PC? nie trzeba być codziennie na budowie owszem gdy buduje się na odległość i pracuje dniami i nocami lepiej zatrudnić ekipę - albo pracuję i zarabiam na dom, albo go sam buduję - prosta sprawa inaczej nie ma co porywać się z motyką na księżyc Konkretnie u Ciebie zapewne tak wychodzi, ale niech każdy sam sobie policzy. Np. załóżmy parterówkę 300 m2, która ma zużywać 45 kWh/m2, a chciałbyś płacić 3-krotnie niższe rachunki. Ile będzie kosztowała adaptacja do 15 kWh / m2? Pewnie z 60-80 KPLN za same materiały. A ile trzeba spędzić czasu na pilnowanie, żeby rzeczywiście tak wyszło - to najlepiej wie autor wątku. U j-j bezdyskusyjnie inne przemyślenia nie miały sensu, ale on ma 95 użytkowej i poświęcił pewnie z rok życia na budowę. A ja wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego jeśli pompa, to musi być z górnej półki. Czy wy wszyscy jeździcie wyłącznie mercedesami i chodzicie tylko w koszulach Bossa? nie każdy dom nadaje się na pasywniaka - 100 m2 parterówka OK, 150 m2 dom z poddaszem OK , ale nie 300m2 parterówka już nie bardzo - liczy się przecież stosunek energii potrzebnej do ogrzania danej powierzchni w stosunku do pow zewnętrznej przez którą energia uchodzi + oczywiście odpowiednia izolacja Edytowane 13 Stycznia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 tak więc mit, że tylko mały 80-110m2 dom nadaje się na dom pasywny, Wydawało mi się że im większy tym łatwiej. Tzn. taniej/m2 wyjdzie "pasywna superjednostka" niż kurnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Też coś podobnego użytkuję tj klimatyzator plus pompa ciepa, działa i do -10 tylko dłużej się odmraża.I teraz dostarczyć takiemu ze żwiraka powietrze i sprawa zamknięta.Tylko że to działa pewnie tak: Powietrze Woda powietrze bo nadmuchem ogrzewa, na pilocik w lecie funkcja klimy bajerza dobre pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Panowie - wątek o PC jest gdzie indziej !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Piec na wszystko... Budujesz oszczędny dom i chcesz smrodzić sobie i sąsiadom? Tutaj z tym pomysłem przyklasku nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Piec na wszystko... Budujesz oszczędny dom i chcesz smrodzić sobie i sąsiadom? Tutaj z tym pomysłem przyklasku nie znajdziesz. ja robię tak u ojca... piec na wszystko i bufor... jego na żadne wynalazki typu PC nie namówię, musi sie palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ja robię tak u ojca... piec na wszystko i bufor... jego na żadne wynalazki typu PC nie namówię, musi sie palić No tak. Dzisiaj rozmawiałem z jednym człowiekiem, który chciał nieco ulżyć starszej osobie w sterowaniu kotłem. Chciał mu to za darmo zmodyfikować. Nie było szans by się dał przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W sensie na każdy rodzaj biopaliwa więc teoretycznie "0gr CO2 do atmosfery":) Tyle, że bardziej się skłaniam ku sterowanemu pelleciakowi i bez bufora. W życiu żadnego ekogroszku! He, he. Czyli robisz instalację wodną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Kocioł (nie piec), komin, bufor... Zaczyna się robić ciekawie. Ja bym do tego jeszcze dorzucił kominek z płaszczem i butle LPG. No może jeszcze jakiś solar i będzie cacy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.01.2012 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Klasyka, którą przerobiłem - 10.900 netto za samą pompę 16kW... a ja potrzebuję bez "pasywnego" ocieplenia więcej. Nie znalazłem sensownej samej pompy za mniej niż moje dodatkowe ocieplenie, do tego dolne źródło, podłogówka itp itd - najniżej w sumie 40kpln. A i tak przy COP=3 potrzebowałbym zużyć do PC mniej więcej tyle energii co do elektrycznej podłogówki w pasywniaku. Dojście do pasywniaka to mniej niż 20kpln więc nie miałem nad czym się zastanawiać. Ręce opadają jak się czyta te wyliczenia, wychodzi na to, że istnieje wiele alternatywnych matematyk na uzasadnienie wszelkich gustów i preferencji. Dla przypomnienia, rzuciłem głupi przykład domu 300 m2, który zużywa odpowiednio 45 i 15 kWh / m2 / rok. Czyli: 300 m2 * 45 kWh = 13 500 kWh rocznie (PCi), 300 m2 * 15 kWh = 4 500 kWh rocznie (pasywny). Przy uwzględnieniu CWU, ze średniorocznym COP = 3 (tylko dla CWU), w wysokości 1 500 kWh rocznie, wygląda to następująco: pasywny = 4 500 + 1 500 = 6 000 kWh, PCi = (13 500 / COP X) + (1 500 / COP 3) = 6 000 kWh. X = ca. 2,45 (średnioroczny) 13 500 kWh na CO rocznie = 7-8 kW mocy grzewczej obliczeniowej. Pompa o mocy 16 kW przy A7/W35 kosztuje kilkanaście tysięcy. Z mądrości forumowych: 1. powietrzne pompy z czynnikiem R410 i na sprężarkach Copelanda pracują do 0*C; poniżej prawdopodobnie wybuchają, 2. gruntówki nie wybuchają, ale kosztują co najmniej 40 KPLN, 3. zmniejszenie zapotrzebowania z 45 kWh / m2 / rok na 15 kWh / m2 / rok dla domu parterowego 300 m2 kosztuje 20 KPLN (co daje 67 PLN / m2). 4. jak złapie w listopadzie -25*, to z pewnością nie odpuści do końca marca; wszakże żyjemy na biegunie południowym, a w najlepszym przypadku gdzieś pomiędzy Syberią a Kamczatką, 5. ocieplenie robi się na co najmniej 100 lat, tak więc na taki dystans powinny być rozkładane koszty. Z mądrości forumowych: opłaca się jedynie budowanie pasywniaków z kablami grzejnymi. Reszta to jedno wielkie oszustwo. Szkoda, ale co zrobić. Wniosek osobisty dla mnie - kurde, weź się za zarabianie pieniędzy, a nie polemikę na forum. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PACEK78 14.01.2012 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Czy ktoś buduje lub wybudował Dom w bluszczu 2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts