Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnoforumowa pyskówka na tematy związane z domem - przyłączysz się?

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 699
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To spytaj się mpoplawa dlaczego nie wybudował pasywniaka;) Taki guru to powinien z łatwością sobie z tym poradzić:D

Mówi, że będzie budował, ale to będzie już trzeci jego dom, więc dwa poprzednie najwyraźniej sknocił.

Spójrzcie dookoła na swoje osiedla, które z tych projektów nadawały by się na domy pasywne? Żaden? A jednak ludzie wolą 200-400m2, do tego ogrody zimowe, wykusze, balkony i inne pierdoły. Świadomi są raczej tego, że będą więcej płacić za ogrzewanie, ale komfort mieszkania w domu jaki sobie wymarzyli jest dla nich najważniejszy! Czy to są idioci, którzy nie budowali 100m2, tylko dlatego by zużył jak najmniej kWh???

Generalnie jezeli chodzi o nowe domy to faktycznie malo ktory sie nadaje wiekszośc idzie w balkoniki do kwiatów.Ja stawiam prawie 200m2 dokładnie 191 Będzie taras 21 m2 ale na garazu odcietym od domu. Ale faktem jest ze dużo osób wg nie mysli o budowie puzniej tyle płacą. Ja sobie to zkalkulowałem tak. Na etapie fundamentu mogłem wybrac firme która wszystko zrobi za mnie lub byc codziennie rano lub wieczorem samemu kupic towar pokazac tym palcem jak maja robic itd. Pare dni urlopu nawet bezpłatnego to oszczedności rzedu 10 tys zł jak ktos tyle zarabia w tydzień to moze sie budowa nie przejmować

a skąd wiesz czy w środku nie ma perfidnego chipu który po 10 latach celowo ją zastopuje i wyświetli napis Kup Nową

lodówki są na pewno w gronie produktów celowo postarzanych, więc ??

albo kondensator albo jakis tranzystor wysiadzie po 1 do 2 lat po okresie gwarancyjnym. Koszt cześci nie bedzie przekraczał 1 zł lecz wiedza co wymienic moze byc warta nowa PC

Trochę nie na temat ale zaczynam się budować (pozwolenie dopiero załatwiam) i założyłem blog na temat budowy, kosztów i wszystkiego dookoła, zapraszam może komuś w czymś pomogę albo może ktoś mi coś poradzi:)

http://muratorc92powabny.blog.pl/

:lol2:

Pogrążasz się coraz bardziej "fachowcu"

Na TVN Turbo jest taki żenujący program (Nie ma Lipy?) gdzie taki wielki gość mówi "pompa musi być". To ty? :lol2: (PS. nie jestem anty-PCi, jakby nie ogień w kuchni to bym się zastanowił)

O: http://www.tvnturbo.pl/program/nie-ma-lipy-seria-1

http://gfx.tvn.pl/newsPhoto3/20319.0.jpg?l=1323512684000

:)

Edytowane przez grzeniu666

Z mądrości forumowych: opłaca się jedynie budowanie pasywniaków z kablami grzejnymi. Reszta to jedno wielkie oszustwo. Szkoda, ale co zrobić. Wniosek osobisty dla mnie - kurde, weź się za zarabianie pieniędzy, a nie polemikę na forum.

Czy to ironia ?

Bo ja chce ogrzewanie podłogowe wodne. Droższa instalacja o bufor. ale łatwiejszy ratunek w inne żrudło energii gdy te durnie na stołkach w rzadzie zechca podniesc akcyze na energie o kilka set procen, I raczej mnie by to nie smieszyło bo pamjetam jak tusk przed swoja kampania straszył ze jak wygra PIS to paliwo bedzie po 5 zł dzieki bogu nie doszło do tego i mamy po prawie 6 zł:mad:

• 1 month później...
Tusk również obiecywał in-vitro za darmo, obniżenie podatków (a VAT 23%) oraz dostatnie życie (czas pójścia na emeryturę się wydłuża i pewnie nie dożyję). Żeby nie było głosowałem na nieudacznika w poprzednich wyborach, w tych już nie (na PiS też nie). Zastanawia mnie na kogo zagłosuję za kilka lat. PO nie dotrzymało żadnej ze swoich obietnic (np. invtro było do zrealizowania bez uszczerbku dla Państwa ale było niepopularne w ciemnogrodzie więc się wycofali), PiS z ich teorią spiskową i krzyżami na ulicach przypomina mi średniowiecze i inkwizycję, Palikot mimo nadziei jakie w nim pokładałem wprowadził do Sejmu samych popaprańców i robi dalej z siebie pajaca zamiast zabrać się za pożyteczne rzeczy, SLD ... stara gwardia od koryta jakośm nie ufam, PSL - cóż jaki Pan taki kram, jak patrzę na Pawlaka to mnie skręca, choć czasem mądrze coś powie ale niestety rzadko. Cała reszta nie ma szans na rządzenie. Znów doszedłem jak co 4 lata do smutnego wniosku że chciałbym zobaczyć co zrobi Korwin Mikke ;-) ale on zszedł na margines marginesu

Tusk również obiecywał in-vitro za darmo, obniżenie podatków (a VAT 23%) oraz dostatnie życie (czas pójścia na emeryturę się wydłuża i pewnie nie dożyję). Żeby nie było głosowałem na nieudacznika w poprzednich wyborach, w tych już nie (na PiS też nie). Zastanawia mnie na kogo zagłosuję za kilka lat. PO nie dotrzymało żadnej ze swoich obietnic (np. invtro było do zrealizowania bez uszczerbku dla Państwa ale było niepopularne w ciemnogrodzie więc się wycofali), PiS z ich teorią spiskową i krzyżami na ulicach przypomina mi średniowiecze i inkwizycję, Palikot mimo nadziei jakie w nim pokładałem wprowadził do Sejmu samych popaprańców i robi dalej z siebie pajaca zamiast zabrać się za pożyteczne rzeczy, SLD ... stara gwardia od koryta jakośm nie ufam, PSL - cóż jaki Pan taki kram, jak patrzę na Pawlaka to mnie skręca, choć czasem mądrze coś powie ale niestety rzadko. Cała reszta nie ma szans na rządzenie. Znów doszedłem jak co 4 lata do smutnego wniosku że chciałbym zobaczyć co zrobi Korwin Mikke ;-) ale on zszedł na margines marginesu

Ja zawsze głosuje na Korwina i mam sumienie czyste. Przynajmiej on nigdy nie naklamał

• 3 weeks później...
ogolnie to byle eksstudent dzis moze byc politykiem, zero praktyki w budowaniu historii jak to bylo z dawnymi ikonami w prl, wiec teraz argumenty sa ponizej pasa, zero merytoryki, wytykanie klamst, nic do przodu ta polska polityka nie idzie... Edytowane przez Zygmunt Nater
poprawka

Cenzura panuje na tym forum...

Przez kilka lat opisywałem przeboje, jakie miałem z wykonawcą "Firma Remontowo-Budowlana GROM-MAR Marek Gromada" z Piekar Śląskich. Przypomnę tylko w skrócie, że wykonawca nie skończył budowy, a to, co zrobił, było pełne wad, których sukcesywne usuwanie zajęło mi dobrych parę lat. Nie rozliczył też przekazanych mu przeze mnie pieniędzy, za to porobił długi u dostawców materiałów budowlanych.

Opisując i dokumentując na forum sprawę trzymałem się wyłącznie faktów, a swoje teksty utrzymywałem w powszechnie przyjętych granicach norm kulturowych (czego nie można było powiedzieć o moim oponencie, który też tu dawał głos). Redakcji zdaje się była nie w smak krytykowanie wykonawcy budowlanego na forum budowlanym - pewnie taki wizerunek forum źle wpływał na ilość reklam. Dlatego też mimo nie naruszania przeze mnie żadnych norm ani regulaminu forum wcześniejsze wątki były parokrotnie usuwane, ja zaś na privie pomawiany o złą wolę. Redakcja raz nawet groziła mi prawnikiem. Dziś natomiast odebrałem od następującego maila, w którym informuje się mnie, że ostatni temat został ukryty na prośbę zainteresowanego, gdyż wątek rzekomo "służył do pogarszania życiowej sytuacji" wykonawcy. Usunięto także z mojego podpisu stopkę, w której przestrzegałem przed wykonawcą.

Cóż, Redakcja nie po raz pierwszy staje po stronie człowieka, z którym moja współpraca zakończyła się w sądach uznaniem jego winy (tak w sprawie karnej, jak i w sprawie z powództwa cywilnego). Fakt usunięcia niewygodnych informacji na wniosek osoby uznanej za winną prawomocnym wyrokiem sądu oraz twierdzenie Redakcji, że to wątek pogarsza sytuację, a nie same dokonane przez wykonawcę czyny, pozostawiam bez komentarza, bo tak naprawdę taki komentarz wydaje się oczywisty.

Pozdrawiam forumowiczów i jeszcze raz przestrzegam przed "Firmą Remontowo-Budowlaną GROM-MAR Marek Gromada" z Piekar Śląskich.

Edytowane przez Tomek_J