niktspecjalny 02.02.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam. Proszę powiedzieć co z ludźmi którzy handlują węglem ? Firmami, spedycjami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 02.02.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 No dobra ale w ustawie antysmogowej dla Krakowa jest też ponoć informacja o zakazie palenia węglem oraz drewnem. Czyli co? Mam kominek w którym palę wieczorem do lampki z winem i wydałem na niego oraz instalacje grubą kasę i teraz nie będę mógł w nim zapalić?Czy może zakaz ma się tyczyć tylko nowo budowanych domów którym nie będą wydawane PnB gdy jako źródło ogrzewania będzie kominek czy piec na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 No dobra ale w ustawie antysmogowej dla Krakowa jest też ponoć informacja o zakazie palenia węglem oraz drewnem. Czyli co? Mam kominek w którym palę wieczorem do lampki z winem i wydałem na niego oraz instalacje grubą kasę i teraz nie będę mógł w nim zapalić? Czy może zakaz ma się tyczyć tylko nowo budowanych domów którym nie będą wydawane PnB gdy jako źródło ogrzewania będzie kominek czy piec na węgiel? Nie zagłębiając się daleko w ustawę dochodzę do wniosku ,że skoro ja mogę palić suchym sezonowanym drewnem , a mój sąsiad hajcuje węglem a czarny dym widać z kilometra jestem za zakazem ale szkoda mi tez tych co węglem do tej pory palą , a nie mogą w myśl wprowadzonej ustawy.Gdzie w ustawie odnajdujesz ,że drewnem także niewolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Przecież ustawa dla Krakowa podpisana została 15.01! Śledziłem w tym dniu relację z sejmiku na bieżąco z wielką nadzieją. Okazało się, że przeważyła mądrość. Za Krakowem pójdą inni. P.S. Sam mieszkam na Pomorzu i nie mam żadnego komina w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Przecież ustawa dla Krakowa podpisana została 15.01! Śledziłem w tym dniu relację z sejmiku na bieżąco z wielką nadzieją. Okazało się, że przeważyła mądrość. Za Krakowem pójdą inni. P.S. Sam mieszkam na Pomorzu i nie mam żadnego komina w domu. Nie masz komina ???. To jak ten dom wygląda ??? .Wszystko na prąd??? . a w pozwoleniu na budowę, jakie podałeś alternatywne źródło pozyskiwania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 02.02.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie masz komina ???. To jak ten dom wygląda ??? .Wszystko na prąd??? . a w pozwoleniu na budowę, jakie podałeś alternatywne źródło pozyskiwania energii. Też mam dom bez komina. Nikt ode mnie nie żądał podania alternatywnego źródła przy PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Też mam dom bez komina. Nikt ode mnie nie żądał podania alternatywnego źródła przy PnB. Rozumiem czyli jak zabraknie w zimie prądu bo linię zerwie wichura nie ogrzejesz się z innego źródła. No chyba ,że agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 02.02.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Rozumiem czyli jak zabraknie w zimie prądu bo linię zerwie wichura nie ogrzejesz się z innego źródła. No chyba ,że agregat. Mieszkam tam 15 lat i tylko raz w 2001 r. nie było prądu dwa dni. Żebym zaczęła marznąć musiałoby nie być prądu tydzień. Jest to możliwe, jak milion innych kataklizmów, które mogą się przydarzyć Nie przewiduję agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam. Proszę powiedzieć co z ludźmi którzy handlują węglem ? Firmami, spedycjami itp. A co z rymarzem, bednarzem, kapelusznikiem - są zawody, które naturalnie wymierają. Mogą się przerzucić na handel innymi źródłami energii. Nie masz komina ???. To jak ten dom wygląda ??? .Wszystko na prąd??? . a w pozwoleniu na budowę, jakie podałeś alternatywne źródło pozyskiwania energii. Ja też nie mam kominów. I ogrzewanie mam na gaz - spaliny wypuszczone przewodem koncentryczno-spalinowym przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 02.02.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie masz komina ???. To jak ten dom wygląda ??? .Wszystko na prąd??? . a w pozwoleniu na budowę, jakie podałeś alternatywne źródło pozyskiwania energii. A który system, dziś montowany, z kotłem na paliwo stałe gwarantuje prawidłowe działanie bez prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) A który system, dziś montowany, z kotłem na paliwo stałe gwarantuje prawidłowe działanie bez prądu? Obecnie , każdy.Jeśli rozmawiamy o paliwach stałych typu : - węgiel kamienny - węgiel brunatny - torf - drewno Te paliwa spalą się bezpiecznie w kotle przy zaniku prądu.Długotrwałym. Edytowane 2 Lutego 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A co z rymarzem, bednarzem, kapelusznikiem - są zawody, które naturalnie wymierają. Mogą się przerzucić na handel innymi źródłami energii. Ja też nie mam kominów. I ogrzewanie mam na gaz - spaliny wypuszczone przewodem koncentryczno-spalinowym przez ścianę. Elfir masz racje muszą się przekwalifikować. http://vaillant-partner.pl/wp-content/uploads/sites/46/wyprowadzanie_spalin_przez_sciane.jpg Rysunek 1. Wyprowadzenie spalin wraz z zasysaniem powietrza do spalania, bezpośrednio przez ścianę budynku jest możliwe dla kotłów z zamkniętą komorą spalania, zarówno kondensacyjnych, jak i niskotemperaturowych. Masz coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Rozumiem czyli jak zabraknie w zimie prądu bo linię zerwie wichura nie ogrzejesz się z innego źródła. No chyba ,że agregat. Nie wiem ile dni musiałoby nie być prądu i jak duży musiałby być mróz, bym poczuł, że jest nam zimno (niestety nie dotyczy to zdanie "durszlaków"). Zawsze można odpalić biokominek w sytuacji awaryjnej. Mam taki, ok. 700W, dla klimatu palimy nieraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiem ile dni musiałoby nie być prądu i jak duży musiałby być mróz, bym poczuł, że jest nam zimno (niestety nie dotyczy to zdanie "durszlaków"). Zawsze można odpalić biokominek w sytuacji awaryjnej. Mam taki, ok. 700W, dla klimatu palimy nieraz. Jak temperatury wewnętrzne w domach energooszczędnych? Zapewne niektórzy, którzy budują domy 0-20-litrowe z ogrzewaniem na suficie, jadą już na klimie. Ja mam niestety dom nieizolowany (powyżej 3-litrów) i jestem ciepłownikiem z centralnym CO: wewnątrz mam 23,5*C. Zapomniałem ,że masz pasywniaka.5 litrowego. bez izolacji.Ciekawe.Pogratulować takiej oszczędności i takich temperatur.Gdybyś jeszcze mógł podać definicje 20 litrowego domu i jego zalety ponieważ przyznam się ,że takiej opinii jeszcze nie słyszałem. Edytowane 2 Lutego 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 02.02.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 "Nieizolowany" to był przytyk do nazewnictwa TB.A 20-litrowy, to moja omyłka, którą zaraz sprostuję. Miało być 2-litrowy. Nie wiem czy to wystarczy? Jeśli nie, podaj adres pocztowy, to wyślę przeprosiny listem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Masz coś takiego? Tak Każdy nowoczesny piec na paliwo stałe ma wentylatory (dmuchawa), podajniki, sterowniki i pompy obiegu - wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 "Nieizolowany" to był przytyk do nazewnictwa TB. A 20-litrowy, to moja omyłka, którą zaraz sprostuję. Miało być 2-litrowy. Nie wiem czy to wystarczy? Jeśli nie, podaj adres pocztowy, to wyślę przeprosiny listem. Ale ja się nie gniewam.Każdemu może się zdarzyć.Duża pomyłka dlatego zapytałem i poprosiłem o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Tak Każdy nowoczesny piec na paliwo stałe ma wentylatory (dmuchawa), podajniki, sterowniki i pompy obiegu - wszystko na prąd. Wiem wiem .Tylko chodziło mi o to co na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.03.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Cholercia, jestem wnerwiony. Trzeba odreagować. Może tak ; Kto nie zrobił pełnego deskowania dachu jest głupolem , bezmyślnym stworzeniem, sknerą. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 21.03.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 http://pl.memgenerator.pl/mem-image/fajnie-ale-zeby-mi-bylo-po-bozemu-pl-ffffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts