Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylko dla Panów - czyli durne pomysły Waszych Pań na urządzenie mieszkania

Piotr_Bodnar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam went. mechaniczną i płytę gazową z okapem podłączonym do komina. Pierwsze słyszę, że przy gazie nie można mieć went. mech.

A ten komin to jak działa? Grawitacyjnie. Włączenie okapu wymusza obieg powietrza, co zakłóca działanie wentylacji mechanicznej, która ma stały wywiew. Bo w kuchni sa anemostaty wywiewne. A skąd powietrze do spalania gazu? Albo z nieszczelnych okien albo z sąsiednich pomieszczeń. Czyli wytwarza się podciśnienie.

Wszystko się da jako zrobić. Tylko nie wszystko ma sens.

Ideą robienia wentylacji mechanicznej jest zatrzymanie ciepła w domu. Dlatego wymogiem jest robienie maksymalnie szczelnego domu z kontrolowana wentylacją. Tym samym robienie nagle grawitacyjnego komina - czyli dziury w dachu/ścianie jest zaprzeczeniem szczelności.

Edytowane przez Elfir

W kwestii tarasu wylewanego - jestem kobietą i projektantem ogrodów. I powiem jedno - taras wylewany to w większości przypadków duży błąd.

Jeśli możecie, róbcie tarasy na gruncie (kostka) lub drewniane. Żadnych betonowych płyt. Tego nie da się już zmienić!

Piotr Bodnar - płyta grzewcza ceramiczna to nie jest indukcja.

Najtańszy jest gaz, ale wiąże się z nim konieczność wykonania np. wentylacji grawitacyjnej w kuchni i co za tym idzie, komina. Ja zrezygnowałam z gazu na rzecz indukcji, bo mam mieć wentylację mechaniczną, która nie działa z grawitacyjną.

Za gazem jest indukcja, a na szarym końcu wleką się płyty ceramiczne elektryczne.

Oj wiem, ze indukcja i ceramika to nie to samo. Mam na mysli po prostu koszty używania elektrycznego podgrzewania. Indukcja nagrzewa garnki od razu na ceramike trzeba poczekac, ale podsumowujac koszty zakupu urzadzenia, jego amortyzacji uznaje jednak, ze gaz bedzie lepszy. Wentylacje grawitacyjna da sie polaczyc z mechaniczna ( wyciag) przez zastosowanie membrany uniemozliwiajacej wplyniecie powietrza z powrotem do kuchni przy wlaczonym wentylatorze. Jednakoz komin niezbedny, to prawda. Szczesliwie u siebie taki postawilem:)

Popełniacie popełniacie. Tylko, My mężczyźni nie wytykamy ich wam tak jak Wy nam...

Kiedyś klient powiedział mi tak: " ja przepraszam, że się uniosłem. Ale jest tak, że klient ma zawsze rację. I jak ja mówie, że ta rysa tam była, to była. Nawet jak jej Pani nie widziała" Ja powime tak - kobieta ma zawsze racje i jak mówi... :D

a tak w ogóle to miał być męski atek o babskich fanaberiach, a zrobiła się z tego babska dyskusja o płytach, garnkach i wentylacji :)

Rowniez zapraszam - dyskusja jest otwarta a temat - nieco prowokujący - Panie jak najbardziej mile widziane - może same się przyznają na co chciały namówić partnerów i z perspektywy czasu uważają, że dobrze, ze sie oni nie zgodzili?

to jest chyba straszne ale jak na coś się uprę to mąż sie zgadza :eek:

nie moge sobie przypomnieć na co się nie zgodził mój mąż w sprawie urzadzania mieszkania

jak na coś się nie zgadzał to głownie ze względu na cenę ale mam na to sposób więc konczy się to tym że się zgadza tyle że po czasie

nie zgodził sie ostatnio na zmianę mieszkania więc wyremontowalismy stare i okazało się tak jak mówiłam ze jest nam ciasno

więc kupujemy nowe tyle ze z półrocznym poślizgiem

Edytowane przez marinella879

W kwestii tarasu wylewanego - jestem kobietą i projektantem ogrodów. I powiem jedno - taras wylewany to w większości przypadków duży błąd.

Jeśli możecie, róbcie tarasy na gruncie (kostka) lub drewniane. Żadnych betonowych płyt. Tego nie da się już zmienić!

Eeee tam się nie da. Mój sąsiad trzy razy (w ciągu 8 lat) zmieniał na takim płytki, aż wreszcie dwa miesiące temu go rozebrał i kazał zrobiś taras z kostki.

u nas taras przeżyje drugą zimę ( betonowy ) i jak na razie też nie ma żadnych pęknięć ( gdzie trzeba dodać, że aura zimowa jest bardzo, ale to bardzo niesprzyjająca.... Podhale :D), a na wiosnę kładziemy na niego dechy ,( które moczyły się rok w jakiś antybakteryjnym specyfiku....) ma się rozumieć na legarach będą kładzione.....

Nie ... no .... niektóre płyty betonowe są ładne ... ;) :)

pozdrawiam, majki

majki - ty masz taras na gruncie z kostki, a mnie chodzi o taras wylewany w formie betonowej płyty. Chodzi o to, że nie można zmienić już jego kształtu.

Elfir, własnie mnie natchnełaś. mam taras wylany, musiał taki być bo za dużo resztek budowlanych zostało ;) Ale jest za mały. I wlaśnie sobie wyobraziłam, że połozymy nań drewno (lażą teraz panele drewniane, ale liczę, ze za niedługo spruchnieją, bo są takie tanie z LM) i jak to drewno połozymy, to wysuniemy legary, dostawimy słupy i bedzie hybryda. Dobrze, że mój mąż jeszcze nie wie :)

majki - ty masz taras na gruncie z kostki, a mnie chodzi o taras wylewany w formie betonowej płyty. Chodzi o to, że nie można zmienić już jego kształtu.

Aaaa no tak :) U mnie płyty betonowe na podsypce z piachu i cementu.

pozdrawiam, majki

PS. Tak żeby nie było OT, to Moja Pani nie ma durnych pomysłów. Jedynie czasem musi minąć chwila bym uszanował jej wizję.

Bo czasem mnie ta wizja przytłacza :cool: