Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród wokół dworu, dworku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mimo wszystko chodziło mi bardziej o styl naturalistyczny jak o dworkowy, nie jestem stworzona do przycinania bukszpanów od linijki ani nic z tych rzeczy. chodzi mi raczej o wiejski klimat nieładu, bogactwa kolorów, drzew i krzwów polskich, może kawałek zagajnika...sad z drzew wysokorosnących, tradycyjnych starych odmian, ogród-na ile bede potrafiła go prowadzić etc.

Jednak wydaje mi sie ze do projektu w stylu dworkowym taki nieład ogrodowy, z bzami,kaliną, głogiem, brzozami na trawniku w kępach też pasuje...?

No, to 300 mb będzie...

Żywopłotu nie musisz mieć jednolitego. Bliżej domu i wjazdu namawiałabym Cię na grab strzyżony (wiem, nudzę, ale dla mnie świetne rozwiązanie architektoniczno-przyrodnicze :) ) na reszcie - ze względów logistycznych - raczej "coś" rosnącego swobodnie, liściastego - skomponowane jedno- bądź wielogatunkowo z roślin podanych wyżej.

kompozycja ogrodu powinna komponować się z wnętrzem, jeżeli wnętrze jest urządzone tradycyjnie wokoło można sobie pozwolić na "wiejski bałagan", natomiast, jeżeli wnętrze jest bardziej nowoczesne, to warto w tym kierunku pójść w ogrodzie i wprowadzić większe jednorodne (jednogatunkowe) połacie roślin i bardziej geometryczne formy.

Ale wszystko oczywiście zależy od gustu właścicieli :)

Żywopłotu nie musisz mieć jednolitego. Bliżej domu i wjazdu namawiałabym Cię na grab strzyżony (wiem, nudzę, ale dla mnie świetne rozwiązanie architektoniczno-przyrodnicze ) na reszcie - ze względów logistycznych - raczej "coś" rosnącego swobodnie, liściastego - skomponowane jedno- bądź wielogatunkowo z roślin podanych wyżej.

http://foto3.m.onet.pl/_m/4bee3fabc134c0ec309d0f1fec3bedf7,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/da2df2f31943bff78d19bf6b0f7c7989,10,19,0.jpg

Kilka lat temu posadziłem żywopłot z dzikiej róży, super oprócz tego że rośnie bardzo ekspansywnie. Ze względu na sąsiada zmuszony jestem co roku przycinać. Pomyślałem co by wymienić na grab pospolity co Wy na to dużo przy tym pracy ale może będzie mniej w następnych latach.

Edytowane przez pepi

• 2 weeks później...
Ciekawa sprawa, myślałem o ułożeniu kamieni polnych na całym podjeździe, tylko trochę obawiam się obłości kształtu kamienia. A tu proszę, już łupią kamień, może robią to od lat tylko do mnie to nie dotarło. Tomciooo podaj kontakt, cene.

pepi informacje wysłałem na priva.

Kamień łupali od "zawsze", ale nie każdy chce, może i potrafi połupać na kostkę.

pepi informacje wysłałem na priva.

Kamień łupali od "zawsze", ale nie każdy chce, może i potrafi połupać na kostkę.

Widziałem jak łupią granit ale kamienia jeszcze nie widziałem pewnie sporo odpadów, granit łupią z bloków a kamienną z okrąglaków.

Tomciooo propos cenny podrzuć mi na PW jak cenowo wychodzi taka kostka.