Zy 20.11.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ależ tu nikt się nie spiera Masz rację, że można dowolnie kształtować ogród, wszystko zależy od wielkości działki (''dworek wiejski'' pisze, że ma 5500 m2, czyli już całkiem sporo), od naszych możliwości finansowych i od tego co komu sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworek wiejski 21.11.2010 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 mimo wszystko chodziło mi bardziej o styl naturalistyczny jak o dworkowy, nie jestem stworzona do przycinania bukszpanów od linijki ani nic z tych rzeczy. chodzi mi raczej o wiejski klimat nieładu, bogactwa kolorów, drzew i krzwów polskich, może kawałek zagajnika...sad z drzew wysokorosnących, tradycyjnych starych odmian, ogród-na ile bede potrafiła go prowadzić etc.Jednak wydaje mi sie ze do projektu w stylu dworkowym taki nieład ogrodowy, z bzami,kaliną, głogiem, brzozami na trawniku w kępach też pasuje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 taki nieład jest fajny, ale latem. Zimą jest las zaschniętych "badyli". Dlatego w pobliżu samego domu te zimozielone akcenty w postaci strzyżonego bukszpanu porządkują przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.11.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 'Dworek' - odbierz p.w. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworek wiejski 24.11.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 A żywopłot dla działki długości 100 m i szerokości 50 m , na której stanąc ma dworek, z czego najlepiej zrobić..... Bo chyba odchodzę od pomysłu obsadzenia równym rzędem świerkami pospolitymi tudzież srebrnymi dookoła... prawda....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.11.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 No, to 300 mb będzie... Żywopłotu nie musisz mieć jednolitego. Bliżej domu i wjazdu namawiałabym Cię na grab strzyżony (wiem, nudzę, ale dla mnie świetne rozwiązanie architektoniczno-przyrodnicze ) na reszcie - ze względów logistycznych - raczej "coś" rosnącego swobodnie, liściastego - skomponowane jedno- bądź wielogatunkowo z roślin podanych wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 w naturalistycznej częsci: ałycze, antypki, róże dzikie, czeremchy, derenie jadalne, leszczyny, berberysy, trzmieliny - szeroki swobodny żywopłot. Wyższe krzewy podsadzaj niższymi. Będzie ozdobny cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworek wiejski 25.11.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 a które krzewy są krzwami niższymi a które wyższymi ? Wybaczcie to pytanie, ale kilka przykładów by mi się przydało...jak to sprawdzać?wedle wysokości docelowej krzewu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.11.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Dworek wiejski, zajrzyj: http://www.zielentozycie.kei.pl/sklep/product_info.php?products_id=37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 26.11.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Tam jest tylko kilka kartek. Tutaj: http://www.zszp.pl/index.php?sub=szukaj&adv=1 jest to samo co w katalogu i to za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 26.11.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 kompozycja ogrodu powinna komponować się z wnętrzem, jeżeli wnętrze jest urządzone tradycyjnie wokoło można sobie pozwolić na "wiejski bałagan", natomiast, jeżeli wnętrze jest bardziej nowoczesne, to warto w tym kierunku pójść w ogrodzie i wprowadzić większe jednorodne (jednogatunkowe) połacie roślin i bardziej geometryczne formy. Ale wszystko oczywiście zależy od gustu właścicieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 myślę, że w tym dworku nie będzie nowoczesnych wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 28.11.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Żywopłotu nie musisz mieć jednolitego. Bliżej domu i wjazdu namawiałabym Cię na grab strzyżony (wiem, nudzę, ale dla mnie świetne rozwiązanie architektoniczno-przyrodnicze ) na reszcie - ze względów logistycznych - raczej "coś" rosnącego swobodnie, liściastego - skomponowane jedno- bądź wielogatunkowo z roślin podanych wyżej. http://foto3.m.onet.pl/_m/4bee3fabc134c0ec309d0f1fec3bedf7,10,19,0.jpghttp://foto1.m.onet.pl/_m/da2df2f31943bff78d19bf6b0f7c7989,10,19,0.jpg Kilka lat temu posadziłem żywopłot z dzikiej róży, super oprócz tego że rośnie bardzo ekspansywnie. Ze względu na sąsiada zmuszony jestem co roku przycinać. Pomyślałem co by wymienić na grab pospolity co Wy na to dużo przy tym pracy ale może będzie mniej w następnych latach. Edytowane 28 Listopada 2010 przez pepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 05.12.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Może to będzie inspiracją dla forumowiczów:Kostka brukowa z kamienia polnego:http://img19.imageshack.us/img19/3121/p1040386z.jpghttp://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/13/44/81/32/1344813249_3http://images37.fotosik.pl/166/5aee8c1b5e1cd38emed.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/5980/p1040387s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 17.12.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ciekawa sprawa, myślałem o ułożeniu kamieni polnych na całym podjeździe, tylko trochę obawiam się obłości kształtu kamienia. A tu proszę, już łupią kamień, może robią to od lat tylko do mnie to nie dotarło. Tomciooo podaj kontakt, cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 17.12.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Ciekawa sprawa, myślałem o ułożeniu kamieni polnych na całym podjeździe, tylko trochę obawiam się obłości kształtu kamienia. A tu proszę, już łupią kamień, może robią to od lat tylko do mnie to nie dotarło. Tomciooo podaj kontakt, cene. pepi informacje wysłałem na priva. Kamień łupali od "zawsze", ale nie każdy chce, może i potrafi połupać na kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 18.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 pepi informacje wysłałem na priva. Kamień łupali od "zawsze", ale nie każdy chce, może i potrafi połupać na kostkę. Widziałem jak łupią granit ale kamienia jeszcze nie widziałem pewnie sporo odpadów, granit łupią z bloków a kamienną z okrąglaków. Tomciooo propos cenny podrzuć mi na PW jak cenowo wychodzi taka kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 18.12.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 To ja też poproszę o ceny na pw i od jakich powierzchni, opłaca się Tomciooowi jeździć po Polsce a i jeszcze jakie są możliwości kolorystyczne, czy jest możliwość segregacji tych kamieni, czy standardowo kładzie się mix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.12.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 pepi informacje wysłałem na priva. Kamień łupali od "zawsze", ale nie każdy chce, może i potrafi połupać na kostkę. To ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworek wiejski 18.12.2010 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 I ja poproszę, bo podoba mi się ta inspiracja, ale cena gra także ogromną rolę,,, A moze napiszesz tu w temacie cos więcej na temat kosztów, lokalizacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts