zygi-zyg 12.03.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiem, wiem, było w MURATORZE, gdzieś jeszcze i tak dalej... Ale na poważnie - pytanie do fachowców i praktyków (ewentualnie praktykujących fachowców): JAKA JEST MINIMALNA, ALE SENSOWNA GRUBOŚĆ STYROPIANU (podłoga na gruncie, bez piwnic) POD RURY WODNEGO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO (ew. czy można zastąpić styropian innym materiałem izolacyjnym i czy ma to sens, na rzecz zmniejszenia grubości izolacji) I IDĄC DALEJ - JAKA JEST MINIMALNA, ALE SENSOWNA GRUBOŚĆ WYLEWKI POD KAFLE PODŁOGOWE??? Mam małe (oby) i nieplanowane problemy z grubością podłogi... Pomóżcie / uspokójcie. Dzięki [email protected] zrób 4 cm wylewki z anhydrytu,samopoziom,ja tak będę robił,byłem na budowie ,obejrzałem,pasuje,robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi-zyg 12.03.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiem, wiem, było w MURATORZE, gdzieś jeszcze i tak dalej... Ale na poważnie - pytanie do fachowców i praktyków (ewentualnie praktykujących fachowców): JAKA JEST MINIMALNA, ALE SENSOWNA GRUBOŚĆ STYROPIANU (podłoga na gruncie, bez piwnic) POD RURY WODNEGO OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO (ew. czy można zastąpić styropian innym materiałem izolacyjnym i czy ma to sens, na rzecz zmniejszenia grubości izolacji) I IDĄC DALEJ - JAKA JEST MINIMALNA, ALE SENSOWNA GRUBOŚĆ WYLEWKI POD KAFLE PODŁOGOWE??? Mam małe (oby) i nieplanowane problemy z grubością podłogi... Pomóżcie / uspokójcie. Dzięki [email protected] zrób 4 cm wylewki z anhydrytu,samopoziom,ja tak będę robił,byłem na budowie ,obejrzałem,pasuje,robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 12.03.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam podloge na gruncie i do drzwi balkonowych mam mniej wiecej 15cm chce dac ; dysperbit na bazie wody lub zamiast tego pape co lepsze ? + folia potem styro 5 + 3 i rurki z ogrzewaniem + wylewka 5-6 cm a na to kafle . Mam pytanie jak dlugo i czy trzeba wygrzac podloge przed przyklejeniem kafli dodam ze podlogowke mam wszedzie .Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.03.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ...było pewnie nie raz... po wylaniu posadzki dajesz jej odpocząć min 3 tyg i rozpoczynasz wygrzewanie (trwa ono też ok 3 tyg) i możesz potem śmiało kleić co tam sobie życzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 20.03.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 czy po miksokretach trzeba sprawdzać szczelność podłogówki? zdarza się aby uległa zniszczeniu.....jak budowlańcy po tym łażą i wylewają jastrych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 ...czy trzeba sprawdzać....? a wierzysz w 100 % , że nic nie uszkodzili panowie od posadzek ??? jeśli tak to nie sprawdzaj.... weź tylko pod uwagę, że prościej się kuje samą posadzkę niż posadzkę razem z np marmurem no i kucie tej jeszcze nie oklejonej mniej boli finansowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.03.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 czy po miksokretach trzeba sprawdzać szczelność podłogówki? zdarza się aby uległa zniszczeniu.....jak budowlańcy po tym łażą i wylewają jastrych? Przed wylewkami instalacja powinna zostać napełniona woda i sprawdzona. "Napełniona" podłogówkę pod cisnieniem duzo trudniej uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.03.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 nie prościej od "podwójnego" sprawdzania, przed zrobieniem posadzek, zalać instalację, nabić ciśnienie (próbne czy robocze) i zostawić? na bieżąco widać czy co się dzieje w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.03.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 ...pewnie prościej... no i wszelkie zasady mówią, że tak to właśnie powinno wyglądać, czyli wylewki na "napełnioną" podłogówkę, ale jeżeli już są wylane na puste rurki to chyba należałoby sprawdzić czy nic się nie uszkodziło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 21.03.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wczoraj napełniłem cała podłogówkę zrobiona własnymi rękami (ok.1km ) bezpośrednio z sieci ca 4 bar. najpierw dość solkidnie ją "przelałem" a potem dobiłęm na max i odciąłem na zaworach dziś byłem sprawdzić nic nie cieknie i bardzo dobrze ciśnienie nie spada... w środe o 7 rano przychodzi ekipa od wylewek - zostawiam napełnioną inst i obserwuje podczas wylewania, mam nadzieję ze nie będęmusiał używac zestawów naprawczych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 21.03.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 a powiedzcie mi po co u mnie są takie szklane banieczki z podziałkami i jakimiś pływaczkami (nie przyjżałem się dokładnie) w skrzynce z rozdzielaczami? To ma jakiś związek z monitorowaniem szczelności układów??? (mam tego od pioruna dużo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.03.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 ...krolik to o czym mówisz to rotametry....to służy do "podglądania" wielkości przepływu na danym obwodzie podłogówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.03.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wczoraj napełniłem cała podłogówkę zrobiona własnymi rękami (ok.1km ) bezpośrednio z sieci ca 4 bar. najpierw dość solkidnie ją "przelałem" a potem dobiłęm na max i odciąłem na zaworach dziś byłem sprawdzić nic nie cieknie i bardzo dobrze ciśnienie nie spada... w środe o 7 rano przychodzi ekipa od wylewek - zostawiam napełnioną inst i obserwuje podczas wylewania, mam nadzieję ze nie będęmusiał używac zestawów naprawczych.... czy 4 bary to nie za malo do takich testow ? Ja slyszalem, ze nabija sie do 8-10 nawet. W samej sieci potrafi byc czasami po 6 bar Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 22.03.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 a powiedzcie mi po co u mnie są takie szklane banieczki z podziałkami i jakimiś pływaczkami (nie przyjżałem się dokładnie) w skrzynce z rozdzielaczami? To ma jakiś związek z monitorowaniem szczelności układów??? (mam tego od pioruna dużo) pytanie już nieaktualne. Dziś w nocy ktoś mi to zapie.....(bezzwrotnie pożyczył). Echhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.03.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 jak dobrze zrozumialem, to wiekszośc kladzie pape terozgrzewalna, na to cienka folia , warstwa styropianu w która wkladacie wszelkie instalacje - elektryk, odkurzacz, hydraulika - czy tak?czy ten styropian po takich robotach jest cos jeszce wart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.03.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ja elektryki nic nie mam na podlodze. Odkurzacz i hydraulika kladziona jest wczesniej. Styropian praktycznie na sam koniec idzie (z wycinka na rury itp). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 23.03.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ja elektryki nic nie mam na podlodze. Odkurzacz i hydraulika kladziona jest wczesniej. Styropian praktycznie na sam koniec idzie (z wycinka na rury itp). Fantom Niekoniecznie.Często hydraulika idzie na pierwszej warstwie styro.Przynajmniej u mnie tak będzie.Najpierw hydraulika w ścianach,potem tynki.Po tynkach dopiero izolacje,warstwa styro i hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 23.03.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Jak zmieścić w styropianie rury od odkurzacza centralnego na poddaszu?Typowo jest chyba 4cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.03.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Czy jest jakas idea kladzenia folii na stropie na podaszu uzytkowym pod styropianem ? Czy zadna i sobie odpuscic ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 25.03.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Czy jest jakas idea kladzenia folii na stropie na podaszu uzytkowym pod styropianem ? Czy zadna i sobie odpuscic ? Fantom Nie ma filozofii iidei - tak więc powiem folia na zakłady np 10 cm - róno i z wywijka na ściany - tyle cała idea... Co do grubości.... Ile grubości tyle szkół... Ja jestem zwolennikiem umiarkowanej analizy ekonomicznej i uważam że: - dla domu pasywnego 30 cm - dla domu ekonomicznego - 15 cm - dla stropów piętra - tyle żeby połozyć podłogówki czy umieścić tam przewody np odkurzacza - tak wię wychodzi mi 7 cm Co do zbrojenia jastrychu...hmmm tu modą jest włókno polipropylenowe - ale chroni jastrych jedynie przed skurczem siatka stalowa jest natomiast zbrojeniem z prawdziwego zdarzenia. Uważam że włokno to tylko marketing i reklama nie mająca mało wspolnego ze zbrojeniem jastrychu. Inna rzeczą jest zadanie sobie pytania - po co zbroić dobrze pielegnowany jastrych... ale na to pytanie musicie odpowiedzić już sobie sami. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts