Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ja na nieszczescie nie przypilnowalem gosci od chudziaka i mam roznice z 4 cm na calosci. Musze sobie juz odpuscic poziomowanie i bede lal cementowa posadzke. Dojda na pewno male problemy z nagrzewaniem od podlogowki ale mam nadzieje, ze niewielkie.

Ogolnie jestem zwolennikiem kumulowania ciepla w posadzce a nie oddawania. Grubsza warstwa mi nie zaszkodzi :)

Fantom

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chyba,ze masz pompe ciepła,po ostatnich targach rozmawiałem z dostawcą/instalatorem,mówił,ze wtedy im mniejszy opór w oddawaniu ciepła tym pompa wydajniejsza,ale to wiedza zaczerpnieta od firm instalatorskich

Mam jeszcze jedno pytanko. Zawsze podczas wylewek z boku robi sie od sciany dylateacje pianka/syropianem. I to jest jasne. Ale zawsz widze, ze sa tez robione dylatacje w kazdych drzwiach i to "dwie". Czyli po obu stronach sciany. Czemu tak sie robi ? Czy na etapie wkladania styropianu od razu musze wstawic te dylatacje najlepiej ?

Fantom

dylatacje w drzwiach zrobią ci ludzie od posadzek,z boku dookoła scian też.Jeszcze coś.Regułą jest taki cykl wykonania,że pan od zacierania kładzie styropiany i chodząc po nich ,bądź na specjalnych wkładkach na buciki ,zaciera finalnie.My zawsze mieliśmy problem z odbiorem jakościowym / równość/ w momencie zakończenia roboty,nie mozna było wchodzić,bywało,ze np. w pon. okazywało,się że jest nierówno.Szlifowanie jesli górka,jesli dołki

,mlaskaliśmy w konsternacji obydwaj z wykonawcą.Jesli dograsz odbiór jakościowy w momnecie zakończenia to ....super.Urwanie kasy nie ma sensu bo z problemem zostaje inwestor.Ma być dobra zapłata za dobra robotę.

U ojca niedawno kladlismy terakote na wylewkach cementowych. Przed wydawalo sie rowno, pozniej albo podkuwanie w rogach albo kladzenie duzych ilosci kleju.

Warto wspomniec, ze wylewki anhydrytowe sa drozsze, ale jak ktos do tego chce pozniej pleic plytki to oszczedzi na ilosci kleju i latwiejszym ukladaniu.

Pod kobiec ukladalem terakote w malej toalecie i byl taki spadek, ze by zachowac poziom z wejscia to na przeciwleglej scianie szlo tyle kleju, ze dwie plytki jedna na druga mozna by przykleic.

cezka: a co powiesz o kleju do plytek na wylewki anhydrytowe, podobno sa specjalne ze wzgledu na ich sklad

...........

cezka: a co powiesz o kleju do plytek na wylewki anhydrytowe, podobno sa specjalne ze wzgledu na ich sklad

Mnie to tez interesuje. jest w stanie ktoś na to odpowiedzieć?

witam, ponieważ posty na temat tematu ;) czyli jaka grubość styropianu i wylewki nad są już z zamierzchłych czasów, a jak wiadomo grubość zalecanych warstw dociepleniowych ewoluuje znacznie z upływem czasu to chciałabym zapytać jakie są obecnie tendencje grubości styropianu w posadzce? w moim projekcie jest 15cm, wykonawcy przekonują mnie że 10cm to absolutnie wystarczająco a ja skłaniałam się ku 20cm, jak będzie najrozsądniej i ekonomiczniej?
Mój sąsiad twierdzi, że ma u siebie bardzo cienką wylewkę (3 cm czy coś) na podłogówce, a na tym jest terakota. Jest to pono jakaś specjalna technologia zapewniająca elastyczność wylewki, daje się jakieś maty - nie wiem jak się nazywa, ale postaram się dopytać, jeśli sąsiad sam pamięta - sprawa jest kosztowana, ale mniejsza grubość to nie tylko niższa podłoga, także mniejsza bezwładność cieplna warstwy grzewczej

zapewne chodzi o wylewkę anhydrytową,na podłogówkę min. wymagana warstwa /gr. wylewk /i to 4,5 cm i rzeczywiście ma dużo większą zdolność oddawania ciepła,więcej info na priv

U ojca niedawno kladlismy terakote na wylewkach cementowych. Przed wydawalo sie rowno, pozniej albo podkuwanie w rogach albo kladzenie duzych ilosci kleju.

Warto wspomniec, ze wylewki anhydrytowe sa drozsze, ale jak ktos do tego chce pozniej pleic plytki to oszczedzi na ilosci kleju i latwiejszym ukladaniu.

Pod kobiec ukladalem terakote w malej toalecie i byl taki spadek, ze by zachowac poziom z wejscia to na przeciwleglej scianie szlo tyle kleju, ze dwie plytki jedna na druga mozna by przykleic.

niestety mam to w JPG ,tabelka jakie kleje do czego,dajemy to klientom z zaleceniami uzytkowania,z wylewki anhydrytowej po wyschnięciu trzeba zmieść twardą szczotką ryżową warstwę pokrywającego luźnego mleczka i potem bez używania poziomicy kłaść grzebieniem np. 5 mm klej.

witam, ponieważ posty na temat tematu ;) czyli jaka grubość styropianu i wylewki nad są już z zamierzchłych czasów, a jak wiadomo grubość zalecanych warstw dociepleniowych ewoluuje znacznie z upływem czasu to chciałabym zapytać jakie są obecnie tendencje grubości styropianu w posadzce? w moim projekcie jest 15cm, wykonawcy przekonują mnie że 10cm to absolutnie wystarczająco a ja skłaniałam się ku 20cm, jak będzie najrozsądniej i ekonomiczniej?

to jest zespół czynników, parametrów,jak masz ocieplony fundament,jaki parametr przewidujesz dla całego domu,poza tym musisz patrzec na mozliwości wysokości posadzki na gotowo,ale 15 generalnie to dość dużo /wystarczająco/

dzięki Cezka dom ma być oszczędny jak najbardziej się da, przy ograniczonych nakładach finansowych, czyt. najkorzystniejszy stosunek ceny do zysków, went. grawitacyjna będzie, fundament ocieplony 8 albo10cm styropianu (nie pamiętam)

właśnie chodziło mi o to czy te 15cm to skromnie czy już sporo dla budownictwa tradycyjnego, i czy na siłę zwiększać czy odpuścić

...Ale zawsz widze, ze sa tez robione dylatacje w kazdych drzwiach i to "dwie". Czyli po obu stronach sciany. Czemu tak sie robi ? Czy na etapie wkladania styropianu od razu musze wstawic te dylatacje najlepiej ?

Fantom

Nie robi się dwóch dylatacji w progach drzwi. To niepotrzebne i niepraktyczne. Dylatację najlepiej zrobić w miejscu gdzie będzie łączenie dwóch materiałów np. drewno w jednym pokoju, gres w sąsiednim. Łączenie powinno schować się pod skrzydłem drzwi lub progiem (jesli jest próg). Pomyśl też co będzie nad dylatacją, warto ją przenieść wyżej i dać korek między deski/panale lub silikon zamiast twardej fugi miedzy płytki.

Jak dylatacje przy ścianach zrobisz razem ze styropianem, to styro dociśnie piankę i nie będzie sie przewracała.

dylatacje w drzwiach zrobią ci ludzie od posadzek....
Różnie to bywa. jeśli zrobienie dylatacji polega na przecięciu kielnią to bardzo dziękuję. Lepiej samemu się o to zatroszczyć i pomyśleć wcześniej... Jest pianka, są profile dylatacyjne, da sie to zrobić dobrze.

Witam,

Mam duuzy problem..... budowlaniec spieprzyl mi wysokosc bo dal o jednego pustaka za malo (25 cm!!!) i mam w sumie 259 - 260 cm swiatla od stropu piwnicy:((( Niestety juz po fakcie... strop wylany dach polozony - a ja niczego nie bylem swiadomy az do momentu jak zabralem sie za ukladanie styropianu pod ..... ogrzewanie podlogowe w lazience i kuchni:(. Mam problem - chcialem ta podlogowke ulozyc ale mam w sumie tylko około 9 cm, może max w niektorych miejscach 10cm na tą podłogówkę i wykończenie.

Liczę to więc tak:

1,5 cm - tynk sufitu

1,5 cm - klej i plytka

2 cm - styropian - cos z tych (IZOTERM - STEINOTHAN 107, GR. 20 MM, lub ten ECOTHERM - PłYTA ECOTHERM BASELINE XR, 20 MM

0,5cm - folia alumiowa RAVAGO RE - SUPER POLYNUM, FOLIA ALUMINIOWA - czy ona coś da ???

4 cm - jakas super zbrojona wylewka (czy nie popeka) - możecie polecić jakiś produkt?

Chciałbym jeszcze od drugiej strony wylewki tj. na suficie piwnicy przykleić z 10cm styropianu (tam akurat wysokość będzie wystarczająca bo wymóg jest jak sprawdzałem 220cm światła )

Hmmm od razu mówię - mam 29 lat, budowami domów się nie zajmuję - jestem laikiem - choć w tym temacie musiałem trochę poczytać bo problem nie mały....:(.

Prosiłbym więc was o opinię w mojej sprawie.

Czy jest sens wg Was w takich warunkach kłaść tą wymarzoną podłogówkę ??? czy izolacja od strony piwnicy coś pomoże i zniweluje bardzo cienką warstwę (max 2cm) styro bezpośrednio pod rurkami ?? Czy jest możliwe zrobić stabilną, niepękającą wylewkę o grubości max 4cm ???

A może odpuścić podłogówkę żeby nie przedobrzyć w przyszłości... wiadomo jak się źle ją zrobi to ponoć później sporo kłopotów może być ....

Czy moglibyście polecić jakąś ekipę która mogłaby tym się zająć i dać gwarancję ?? - jestem z małopolski.

Pozdrawiam,

krisrad

niestety mam to w JPG ,tabelka jakie kleje do czego,dajemy to klientom z zaleceniami uzytkowania,z wylewki anhydrytowej po wyschnięciu trzeba zmieść twardą szczotką ryżową warstwę pokrywającego luźnego mleczka i potem bez używania poziomicy kłaść grzebieniem np. 5 mm klej.

Jak w tej chwili kształtują się ceny wylewek tradycyjnych i anhydrytowych? chodzi mi o koszt z materiałem.

dzieki i pozdrawiam

Witam,

Mam duuzy problem..... budowlaniec spieprzyl mi wysokosc bo dal o jednego pustaka za malo (25 cm!!!) i mam w sumie 259 - 260 cm swiatla od stropu piwnicy:((( Niestety juz po fakcie... strop wylany dach polozony - a ja niczego nie bylem swiadomy az do momentu jak zabralem sie za ukladanie styropianu pod ..... ogrzewanie podlogowe w lazience i kuchni:(. Mam problem - chcialem ta podlogowke ulozyc ale mam w sumie tylko około 9 cm, może max w niektorych miejscach 10cm na tą podłogówkę i wykończenie.

Liczę to więc tak:

1,5 cm - tynk sufitu

1,5 cm - klej i plytka

2 cm - styropian - cos z tych (IZOTERM - STEINOTHAN 107, GR. 20 MM, lub ten ECOTHERM - PłYTA ECOTHERM BASELINE XR, 20 MM

0,5cm - folia alumiowa RAVAGO RE - SUPER POLYNUM, FOLIA ALUMINIOWA - czy ona coś da ???

4 cm - jakas super zbrojona wylewka (czy nie popeka) - możecie polecić jakiś produkt?

Chciałbym jeszcze od drugiej strony wylewki tj. na suficie piwnicy przykleić z 10cm styropianu (tam akurat wysokość będzie wystarczająca bo wymóg jest jak sprawdzałem 220cm światła )

Hmmm od razu mówię - mam 29 lat, budowami domów się nie zajmuję - jestem laikiem - choć w tym temacie musiałem trochę poczytać bo problem nie mały....:(.

Prosiłbym więc was o opinię w mojej sprawie.

Czy jest sens wg Was w takich warunkach kłaść tą wymarzoną podłogówkę ??? czy izolacja od strony piwnicy coś pomoże i zniweluje bardzo cienką warstwę (max 2cm) styro bezpośrednio pod rurkami ?? Czy jest możliwe zrobić stabilną, niepękającą wylewkę o grubości max 4cm ???

A może odpuścić podłogówkę żeby nie przedobrzyć w przyszłości... wiadomo jak się źle ją zrobi to ponoć później sporo kłopotów może być ....

Czy moglibyście polecić jakąś ekipę która mogłaby tym się zająć i dać gwarancję ?? - jestem z małopolski.

Pozdrawiam,

krisrad

możesz zrobić wylewke anhydrytową 4 cm,a folia aluminiowa tak- jesli chcesz podłogówkę/ na szczęście to nie 5 mm tylko 1-2 mm /

Dwa tematy :

1) tak wlasnie po wylaniu posadzek skojarzylem, ze folia na styro moze i nie tyle umozliwia "slizganie" sie wylewki, ale dzieki niej nie idzie woda z wylewki do styro.

2) Pytanie : na gorze polozylem 4 cm styro akustycznego. JEst on cholernie mieki, ale dobrze tlumi halasy dynamiczne. Mam sie bac o wylewke na nim ? Moze pekac ?

Fantom

• 1 year później...

Poradźcie proszę, jaka powinna być prawidłowa kolejność materiałów na ten nasz strop pod ogrzewanie podłogowe?

Czarna folia, wyrównanie styropianem + uzupełnienie keramzytem pomiędzy belkami, i co dalej?

http://img684.imageshack.us/img684/2751/dsc04337kz.jpg

Tutaj są zdjęcia mr6319, który miał podobną sytuację do mojej:

http://foto1.m.onet.pl/_m/d1d213fec1d608d536d4cf7d2693ed6d,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/4c4ce3f8c7024d2c0aac6c6d6adbbafd,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/124e0b40fbc49239c3d5f329bcd41af9,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/b01b169905868ac939f5bc35782b2550,10,19,0.jpg

Najbardziej mnie zastanawia, czy nie potrzebuję już pod instalację podłogową żadnej dodatkowej wylewki ??