janzar 21.02.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 mi też się właśnie tak wydaje. dodatkowo przy tym sposobie układania możliwośc wystąpienia mostków termicznych zredukowano praktycznie do zera... prosiłbym "janzar'a" o bardziej szczegółowe opisanie jego punktu widzenia. ok sposób układania dwóch warstw jest jaknajbardziej zalecany idac dalej lepiej jest położyż dwie warstwy piątki (5) niż jedną dziesiatkę ( 10 ), gdyż w pierszej warstwie ukryjemy ewentualne rury grzewcze,centralny odkurzacz,kable elektryczne itp a druga warstwa jest już bez zbednych przyciećoczywiście mowa jest o dwóch nie o trzech warswach styropianunadmieniam że nie ja jestem autorem tych zaleceń ale w swojej działalności korzystam z doswiadczenia własnego oraz szeroko pojetej nauki janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Dobrze dobrze janzarze, nikt nie zarzuca ci matołectwa, jedynie chcielibyśmy wiedzieć - dlaczego? Bo ja na ten przykład miałem tylko 2+3 cm i musiałem coś dołożyć, więc dołożyem. Nie słyszałem jedynie, że tak nie wolno. Więcej, montażyści ogrzewania nie pisnęli ani słówka, mimo, że mieli więcej roboty, a montują takie sprawy profesjonalnie. Dlatego teraz, chciałbym usłyszeć - dlaczego. Każde doświadczenie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 21.02.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Dobrze dobrze janzarze, nikt nie zarzuca ci matołectwa, jedynie chcielibyśmy wiedzieć - dlaczego? Bo ja na ten przykład miałem tylko 2+3 cm i musiałem coś dołożyć, więc dołożyem. Nie słyszałem jedynie, że tak nie wolno. Więcej, montażyści ogrzewania nie pisnęli ani słówka, mimo, że mieli więcej roboty, a montują takie sprawy profesjonalnie. Dlatego teraz, chciałbym usłyszeć - dlaczego. Każde doświadczenie ważne. co do montarzystów ogrzewania to inna bajka w swojej praktyce spotkałem się ,ze stwierdzeniami na pytanie np. skad wiedza ile ma byc styropianu,lub gdzie jest punkt zrowy czyli odniesienia lub dlaczego nie ma pod spodem izolacji stwierdzenie było takie, że to ich nie obchodzi no tak ale mnie obchodzi bo każdy niepotrzebnie gruby cm betonu to niepotrzebny wydatek inwestorów na ktorych mi zależy w moim terenieto oni płacą za błędy poprzednich wykonawców janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.02.2004 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Ja dałem 10+5 +10 razem 25 .Chodziło mi po głowie zasypać keramzytem ,ale za dużo chcieli .Znalazłen producenta steropianu ,który produkował go z odpadów i jest bardzo twardy .Czytając te posty zaczynam się bać ,czy słusznie.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 21.02.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 25 cm na gruncie? Megawypas. Pierwszy raz widzę taką warstwę. Ja się chowamz moją 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.02.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Musiałem tak zrobić ze względów technologicznych ja bym sam tyle nie dawał.Mam ławy i płytę zbrojoną jak deka z wypuszczonym zbrojeniem z 3 stron do deki na poziomie 0 i całośc zazbrojona . Od południa ze wględu na bardzo duży skos wyszedł balkon wzdłuż domu i ten balkon podniósł ławę z jednej strony o 25cm i to mi zrobiło dziurę ,którą musiałem zapełnić .Kupiłem bardzo twardy styropian po 80 złm3 i wyłożyłem całą przyziemie ,gdzie powstało piękne mieszkanko .Jaka to skarpa widać na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 21.02.2004 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Tak sobie myślę (po przeczytaniu tych wszystkich postów oraz biorąc pod uwagę moje, opisane wyżej, możliwości tj. 15 - 17 cm miejsca), że dam styropian 5-6 cm na niego 3 cm z folią aluminiową, na to rury oraz 5cm jastrychu. Na to kafelki. CO WY NA TO? Będzie oki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Ja mam 8 styropian i 6 wyylewka - chyba jest dobrze, choć jeszcze nie mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 22.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Ja mam 10cm styropian i 6cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Tak sobie myślę (po przeczytaniu tych wszystkich postów oraz biorąc pod uwagę moje, opisane wyżej, możliwości tj. 15 - 17 cm miejsca), że dam styropian 5-6 cm na niego 3 cm z folią aluminiową, na to rury oraz 5cm jastrychu. Na to kafelki. CO WY NA TO? Będzie oki??? zazbrój jastrych, tzn. daj siatkę z drutu 3mm o oczkach 10-15 cm lub włókanami. Do tego dobry plastyfikator. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 22.02.2004 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 23.02.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Czy można kupić sama folie aluminiowa aby mozna polozyc na styropianie pod ogrzewanie podlogowe?Pytam dlatego ze mam juz styropian kupiony na podloge 2*4 cm i nie mam juz miejsca na dotatkowy styropian z folia. Jezeli mozna to ile cos takiego kosztuje?? I jeszcze jaki plastyfikator polecacie do wylewek? Czy taki plastyfikator dodaje sie tylko do wylewki gdzie jest ogzrewanie podlogowe czy do pozostalych tez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.02.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Jasne, że można i podobno tak lepiej bo ten styropian z folią jest strasznie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 23.02.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Mój sąsiad twierdzi, że ma u siebie bardzo cienką wylewkę (3 cm czy coś) na podłogówce, a na tym jest terakota. Jest to pono jakaś specjalna technologia zapewniająca elastyczność wylewki, daje się jakieś maty - nie wiem jak się nazywa, ale postaram się dopytać, jeśli sąsiad sam pamięta - sprawa jest kosztowana, ale mniejsza grubość to nie tylko niższa podłoga, także mniejsza bezwładność cieplna warstwy grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 z tego co wiem to ta firma posiada taki system.filozofia tkwi w specjalnej macie, którą układa się na górę jastrychu.mata ta nie przenosi naprężeń a tym samym nie pękają kafle itd. Zalety główne są dwie :1. mniejsza grubość, mniej miejsca, mniejsze koszty,2. mniejsza bezwładność, ale sam system jest cho....... drogi. Szczegółów nie znam, gdyż zdecydowałem się na inny system. http://www.sochala.finn.pl/1100.htm Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 23.02.2004 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Szczegółów nie znam, gdyż zdecydowałem się na inny system. TO ZNACZY ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Szczegółów nie znam, gdyż zdecydowałem się na inny system. TO ZNACZY ??? jeśli pytanie do mnie to - Kisan, mam blisko, dobry rabat ( pewnie nie rekord świata ), ale sporo cennych rad, wszystkie narzędzia do wykonania co, cwu i podłogówki wypożyczone, pozostałe częci, które zostaną mogę zwrócić, ciągły kontakt w sprawie porady, nawet w niedzielę !!! Pewnie, gdyby w innej firmie tak profesjonalnie mnie potraktowano, to skorzystałbym także. Wszystko zależy od podejścia do klienta w hurtowni. Specjalnie nie widzę ogromnej różnicy pomiędzy Hepworth, Kisan czy Rehau lub innymi markowymi, chociaż pewnie i tu są lepsi i lepsiejsi Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 a ile kosztuje taka PODŁOGÓWKA? mniej więcej ile za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 05.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Widze, ze to stary temat, ale mam taki sam problem. Zdzieram wlasnie podloge w piwnicy. Ma tam byc ogrzewanie podlogowe. Teraz musze przyszykowac grunt, a nie wiem jak. Czy dobrze czytalam, ze na grunt nalezy wysypac piasek, na to wylac cienka wylewke, na to polozyc styropian, na styropian jakas folie i na to znowu wylewke? I co dalej. Ci od podlogowego poloza rurki i znowu zrobia wylewke? Gubie sie bo nie wiem jak mam przygotowac podloge. Czy moze ktos mi to napisac, tylko tak dokladnie. Szerokosc kazdej warstwy, jaka ma byc ta folia, zeby cieplo nie uciekalo... Zaznaczam, ze jestem kobieta i nie znam sie na fachowych nazwach. Byloby super gdyby ktos krok po kroku napisal mi co mam zrobic. Nie stac mnie na fachowcow, a musze to zrobic zanim wejda ci od podlogowki. Nie chce zawalic sprawy Kuciem zajmuje sie tata. Wylewki to tez nie problem, tylko wiedzy technicznej brak Bardzo prosze o pomoc. jak zawale na tym etapie, to bede musiala kuc od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 05.06.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Do mnie wczoraj przyjechal styropian, wszystko o grubosci 5cm i ma byc w trzech warstwach => 15cm. Wielu uzytkownikow tutaj ukladalo wiecej niz dwie warstwy i dobrze jest, nie widze w tym nic zalego. Uwazam, ze wazne jest by byl na zakladke i aby dobrze spasowany by bylo sztywno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts