Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka minimalna grubo?? styropianu/wylewki przy pod?ogówce ?

Recommended Posts

Warstwy idąc od dołu:

1. piasek

2. chudziak (wylewka betonowa)

3. folia budowlana

4. instalacje (prąd, odkurzacz centralny, kanaliza)

5. styropian 1sza warstwa

5.1 instalacja ciepłej wody

5.2 styropian 2ga warstwa

6. folia od podłogówki (taka z kratkami żeby łatwiej się układało)

7. rurki od podłogówki

8. wylewka końcowa

9. płytki, wykładzina, panele (co kto chce)

PS. Deamos ciężko skumać co miałeś na myśli w twoim poście ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Warstwy idąc od dołu:

1. piasek

2. chudziak (wylewka betonowa)

3. folia budowlana

4. instalacje

5. styropian, najlepiej w 2 warstwach przesuniętych względem siebie

6. folia od podłogówki (taka z kratkami żeby łatwiej się układało)

7. rurki od podłogówki

8. wylewka końcowa

9. płytki, wykładzina, panele (co kto chce)

PS. Deamos ciężko skumać co miałeś na myśli w twoim poście ;)

I tym sposobem w pkt.4 będzie ci woda ciepła ogrzewać chudziak.

Tak jest u mnie

1. piasek

2. chudziak

2a można czyms pomalować(np gumbit)

3. papa termozgrzewalna

4. folia zwykła budowlana 0,2mm

5. styropian 1sza warstwa 4cm

6. instalacja ciepłej wody w peszlach

7. styropian 2-ga warstwa 4cm -zlicowane z rurkami

8. styropian 3-cia warstwa 4cm -przykrywa rurki

9. folia od podłogówki (z kratkami )

10. rurki od podłogówki

11. wylewka końcowa 6cm

12. płytki, wykładzina, panele

Tak sobie czytam i trochę mi nie wesoło bo ja muszę się z wszystkim licząc od płyty żelbetowej (tj izolacja, styropian, rurki do podłogówki, jastrych) zmieścić się w 17cm :roll: i jest to więcej niż przewidziano w projekcie :-? Myślałem dać 5+5 styropianu i 7 jastrychu. Czy w tym się zmieszczą instalacje?

Tak sobie czytam i trochę mi nie wesoło bo ja muszę się z wszystkim licząc od płyty żelbetowej (tj izolacja, styropian, rurki do podłogówki, jastrych) zmieścić się w 17cm :roll: i jest to więcej niż przewidziano w projekcie :-? Myślałem dać 5+5 styropianu i 7 jastrychu. Czy w tym się zmieszczą instalacje?

zmieszczą

Bez problemu, proponuje w dolnej warstwie umiescic centralny odkuracz i peszle od kabli a w gornej rurki wody.

• 2 months później...
Gość Akrimka

Czy na chudziaku musi być papa?

Czy nie wystarczy folia bo tak widze wiekszość daje?

Czy jak nie ma podłogówki to na styropian druga folia tez jest potrzebna?

Mam zamiar dać 6+6cm styropianu +5 cm wylewki.

Folia wychodzi taniej i łatwiej układac wykonawcom. Pape termozgrzewalna kładłem sam. Trzeba sie napracować.

Połoz sobie folie na wylewce i kilka razy po niej przejdź lub połoz coś ciężkiego. Potem weź ją do ręki i popatrz pod słońce. To samo zrób z papą. Decyzja należy do Ciebie.

Ja położyłem papę termozgrzewalna i na to folię 0,2mm.

To i ja zapytam o papę. Jaką dać papę i jak się ją układa czy sam sobie poradzę?

Jako ma być termozgrzewalna to są jakieś specjalne warunki montażu?

Ja kładłem sam, ale łatwiej kładzie sie we dwójkę.

Jęsli sam, to musisz sobie pociąć papę na wymiar, dac na zakład i potem lekko zgrzewać palnikiem na gaz propan-butan.

Jeśli we dwójkę, to mozna pogrzewac podczas rozwijania. jeden nagrzewa, a drugi rozwija.

Poszukaj w postach "janzar'a"

http://forum.muratordom.pl/prawidlowa-wylewka,t34519.htm

http://forum.muratordom.pl/kto-ma-racje-papa-termozgrzewalna,t46866.htm

i inne

A ja mam troche inne pytanie. Zamierzam w jednej części domu (parteru) połozyc płytki a w ich sąsiedztwie deski podłogowe. czy grubość jaka ostatecznie zajme te dwa todzaje pokrycia podłogi jest taka sama? czytałam gdzies że deski na podłodze wymagają położenia jakiś legarów i ostatecznie ich grubośc wyniesie wyraxnie więcej niż gresu i np. ktoś pisął o czyms takim by tam gdzie będa deski wylać 1cm cieniej wylewki. Czy jest to poprawne?

Witam,

skorzystam z okazji bo mam również baaardzo duży problem z posadzką na gruncie w budowanym przez nas domu. Ekipa wykonująca pierwszą warstwę posadzki (chudy beton) wykonała ją nieprawidłowo tzn. wylali ją za wysoko i brakuje 8 cm z ostatecznej planowanej wysokości. Przy pierwotnym założeniu że użyjemy 10cm zwykłego styropianu ostateczna wysokość wyszłaby 260cm na co moja żona zdecydowanie nie chce się zgodzić. Problem w tym że na chudziakach położona jest już instalacja hydrauliczna i CO. poza tym w salonie są juz zamocowane okna balkonowe które były mierzone do przygotowanej przez "fachowców" od posadzek wysokości czyli 260cm. Jedynym jakie mi przychodzi do głowy rozwiązaniem jest zmniejszenie grubości warstwy izolacji poprzez zastosowanie jakiegoś super energooszczędnego styropianu lub płyt poliuretanowych. Z tego co się zorientowałem na rynku to jeśli chodzi o wartość współczynnika przewodzenia ciepła λ to chyba najlepszy mają płyty firmy ECOTHERM Baseline XR - wynosi on 0,023 W/(mK). Pytanie czy to jedyny parametr jaki powinienem brać pod uwagę i do jakiej grubości styropianu (lub płyt poliuretanowych) mogę zejść aby zachować zbliżone parametry jak przy zastosowaniu 10 cm zwykłego styropianu EPS 100. Co myślicie żeby dać tam gdzie nie ma podłogówki (salon, pokoje):

folia - 0,2mm

płyty ECOTHERM Baseline XR - 6cm

folia - 0,2mm

wylewka - 6cm

i na to jakaś podłoga drewniana, a nad podłogówką terakota?

Nie widzę przeszkód by dać ECOTherm, oprócz ceny. My dawaliśmy fragmentami 5 cm pod podłogówkę na poddaszu nad tarasem. Trzeba tylko zakleić/zapiankować szczeliny, jeśli dacie go w jednej warstwie, może 2x3cm na mijankę? Jest chyba twardszy od styroduru - same zalety. Obliczeniowo te 6 cm odpowiada 10 cm EPS100.

basiu_z_lasu piszesz że dawaliście fragmentami 5cm pod podłogówkę na poddaszu nad tarasem a u mnie chodzi o posadzkę na gruncie. Nie za mało będzie te 6cm? I czy możesz zaproponować coś tańszego zamiast ECOTHERMu ale żeby miało również bardzo dobre parametry cieplne?

Nic innego nie znalazłam o tak dobrych parametrach. Można jeszcze natryskiwać poliuretan, ale to robi specjalna ekipa i parametry gorsze od ecotermu w płytach. Najlepszy styropian, na jaki się natknęłam ma przenikalność 0,031. Czy nie za mało te 6 cm - to jest to samo pytanie czy nie za mało 10 cm EPS 100... Maławo, ale zawsze jest to izolacja, może nie ma o co kruszyć kopii, nie ma domu bez słabszych miejsc....

My na gruncie pod podłogówkę dawaliśmy 20 cm 0,035, ale wielu twierdzi, że to przesada. U nas tak było w projekcie i nie zmniejszyliśmy, mimo pokus, bo zbudowali nam trochę (7cm) niższą kondygnację niż chcieliśmy.

Gość Akrimka

Folia wychodzi taniej i łatwiej układac wykonawcom. Pape termozgrzewalna kładłem sam. Trzeba sie napracować.

Połoz sobie folie na wylewce i kilka razy po niej przejdź lub połoz coś ciężkiego. Potem weź ją do ręki i popatrz pod słońce. To samo zrób z papą. Decyzja należy do Ciebie.

Ja położyłem papę termozgrzewalna i na to folię 0,2mm.

Też mam zamiar sam układać. Papa to żaden problem..:),

A co do folii to nie mam zamiaru po niej chodzić, ale faktycznie samo rozkładanie styropianu możne ja uszkodzić.