szczukot 25.03.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Pytalem tylko i wylacznie o folie (na stropie). Dawac ja czy nie ?A jezeli dawac to jaka ona ma tam role spelniac ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 26.03.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 poślizgową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.03.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 a na powaznie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 29.03.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 po częsci podpowiedzią na bolączki coniektórych,którym brakuje cm na ocieplenie jest wylewka samopoziomujaca anhydrytowa,szczególnie na podłogówkę,wystarczy 4 cm,pozostaje 3 -4 cm na dodanie styropianu.Poza tym nie trzeba robić dylatacji na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 29.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 po częsci podpowiedzią na bolączki coniektórych,którym brakuje cm na ocieplenie jest wylewka samopoziomujaca anhydrytowa,szczególnie na podłogówkę,wystarczy 4 cm,pozostaje 3 -4 cm na dodanie styropianu.Poza tym nie trzeba robić dylatacji na całej powierzchni.Podłogówka działa lepiej niz przy 7-8 cm betonu.Reaguje tez na sterowanie.Robimy tego bardzo dużo,trzeba tylko zadbać o dobre przygotowanie warstw począwszy od styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Ile jest drozsza taka posadzka ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosto2 29.03.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 WitamOd razu na wstępie zaznaczam, że jestem kobietą i mało się znam na ogrzewaniu podłogowym, aczkolwiek staram się dowiedzieć cokolwiek na ten temat, tymbardziej, że z mężem w tym roku zaczynamy budowę i myślimy o ogrzewaniu podłogowym i pompie ciepła. Mam taką ogromną prośbę czy moglibyście napisać od czego zacząć ( tzn jak ugryść ten temat żeby zrobić jak najmniej błędów). Dodam tylko że jeszcze nie mamy fundamentów a we wszystkich gazetach jest napisane, że o ogrzewaniu podłogowym należy pomyśleć wcześniej.I jeszcze jedno może polecicie solidne firmy, które wykonują takie instalacje. Zamierzamy się budować pod Wrocławiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 po częsci podpowiedzią na bolączki coniektórych,którym brakuje cm na ocieplenie jest wylewka samopoziomujaca anhydrytowa,szczególnie na podłogówkę,wystarczy 4 cm,pozostaje 3 -4 cm na dodanie styropianu.Poza tym nie trzeba robić dylatacji na całej powierzchni.Podłogówka działa lepiej niz przy 7-8 cm betonu.Reaguje tez na sterowanie.Robimy tego bardzo dużo,trzeba tylko zadbać o dobre przygotowanie warstw począwszy od styropianu. Tez sie nad tym zastanawiam... ma mase zalet, nie jest taka idealna http://forum.muratordom.pl/wylewka-anhydrytowa-dlaczego-nie,t180626.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 30.03.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 pisanie o tym,że nie lubi wilgoci,to dziwnie utarte przesądy,czy ktoś widział produkt finalny?czy posadzkę w salonie zmywa sie polewając wiadrami tak jak kiedyś w wojsku?a pisanie o szkodliwośći?no rzeczywiście Pan od miksokreta wystepujący jako autorytet.A w Ameryce murzynów biją.W tej chwili robi się w anhydrycie ekskluzywne powierzchnie biurowe,hotele i inwestorzy strzelaliby sobie w kolano.Cenowo 4 cm anhydrytu ,prawie tak jak 8 cm miksokreta ,między 36-40 -m2 na gotowo.Jednak róznice są znaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 ja tam sie nei znam, ale co do ceny to chyba mala pomylka. Po pierwsze neiktorzy tu pisza, ze wystarczyu 3-4 cm tego anhydrytu, a ja na stronach producentow znalazlem najmniej 3,5 cm POWYZEJ rurek ogrzewania podlogowego. Po drugie, nawet 8 cm wylewki cementowej nie kosztuje tyle samo co 4 cm anhydrytowej a duzo taniej. wiec nawet jezeli anhydrytowa jest lepsza, to niech nikt nie twierdzi, ze jest tansza ! Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 30.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 kolego weź pod uwage fakt,że do posadzki betonowej musisz w/g obowiązujacych receptur dać piasek płukany,nie pospółkę za 8 zl,oczywiscie można dać i glinę,nie jest to posadzka o takich samych właściwościach jak z miksokreta,nie można zatem mówić,że ma byc tańsza,bo nie powiedziałem ,ze jest,jednak jesli na inwestycji -dom 150 m2 wyjdzie ok. 1 tys. różnicy to o czym mowa.Znam też takiego człowieka,który na podłogówce sam wylewa z betoniarki posadzkę,rozrobił więcej z wodą,żeby mu się wygodnie rozprowadzało i daje 4 cm bo tak mu podpowiedział kolega.czeka go łopata i kilka tygodni wybierania posadzki. Nie cieszę się -współczuję.A propos producentów i zalecanych grubości warstw.Na szczęscie monopol nie istnieje i sa rózni producenci.Poza tym przy laniu samopoziomu jest dużo mniejsza granica ludzkiego błędu,przy miksokrecie wiele zależy od Pana z zacieraczką,bywało,że trzeba było na taka posadzkę lać cienkie samopoziomy.Ale ....wolność wyboru / na szczęście/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 kolego weź pod uwage fakt,że do posadzki betonowej musisz w/g obowiązujacych receptur dać piasek płukany,nie pospółkę za 8 zl,oczywiscie można dać i glinę,nie jest to posadzka o takich samych właściwościach jak z miksokreta,nie można zatem mówić,że ma byc tańsza,bo nie powiedziałem ,ze jest,jednak jesli na inwestycji -dom 150 m2 wyjdzie ok. 1 tys. różnicy to o czym mowa. Nie wiem czy sie budowales czy budujesz czy na razie teoretyk, ale przy wyborze kazdego tematu jest "tylko tysiac roznicy". Fantom ps. A posadzka cementowa bedzie wiecej niz 1 tys tansza, szczegolnie przy podlogowce, gdzie anhydrytu bedzie musialo byc z 5-6 cm (a nie jak daja niektorzy 3,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.03.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 kolego weź pod uwage fakt,że do posadzki betonowej musisz w/g obowiązujacych receptur dać piasek płukany,nie pospółkę za 8 zl,oczywiscie można dać i glinę,nie jest to posadzka o takich samych właściwościach jak z miksokreta,nie można zatem mówić,że ma byc tańsza,bo nie powiedziałem ,ze jest,jednak jesli na inwestycji -dom 150 m2 wyjdzie ok. 1 tys. różnicy to o czym mowa. Nie wiem czy sie budowales czy budujesz czy na razie teoretyk, ale przy wyborze kazdego tematu jest "tylko tysiac roznicy". Fantom ps. A posadzka cementowa bedzie wiecej niz 1 tys tansza, szczegolnie przy podlogowce, gdzie anhydrytu bedzie musialo byc z 5-6 cm (a nie jak daja niektorzy 3,5) kolega cezka to się nie buduje czy budował ale propaguje te posadzki bo z tego żyje, ale na szczęście jak sam pisze nie ma przymusu ani monopolu, szczególnie przymusu na anhydryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 31.03.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ja wybudowałem nie jeden a trzydzieści kilka domów i z tego żyję.A propaguję też energooszczędne ściany / nie produkuję materiału/,pompy ciepła / nie instaluję/,piece na drewno zamiast ekogroszku i wiele innych rozwiązań.I wybaczcie kochani ale moje doświadczenie z budowania domów pod klucz jest nie mniejsze niż Wasze. Kolego szczukot,nie będę Cię przekonywał co do dedykowanych grubości,klękam, Masz rację ,Wiesz lepiej.A pieniądze klientów też liczę,hamując czasami zapędy panów od kominków,instalatorów solarów /podobno do ogrzewania całej wody uzytkowej/,projektantów przeszacowujacych więźby razy 2,konstruktorów projektujących słupy żelbetowe w konstrukcji ścian z betonu komórkowego i jeszcze troszkę innych rzeczy.Nie wynika to wszechwiedzy ale uważnego wysłuchiwania rzetelnych argumentów .Powodzenia w budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 31.03.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ja wybudowałem nie jeden a trzydzieści kilka domów i z tego żyję... Chwała Ci za to jeśli liczysz pieniadze inwestorów.. niestety jesteś chyba nielicznym wyjatkiem w gronie wykonawców/developerów. Prawda jest taka że fachowiec robi tak by było mu: 1. wygodnie wykonać robotę 2. dobrze zarobić 3. szybko zapomnieć o mojej budowie niestety w naszym kraju nadal mamy ogromną liczbę wykonawców (nie fachowców) którzy twierdza ze robi sie tak jak oni robią i koniec - ich punkt widzenia jest bardzo subiektywny - problem inwestora jest taki że to on zazwyczaj eksploatuje później dom i moze co najwyzej sie "przez okno odwołać " do spieprzonej roboty (np. źle obliczonej inst grzewczej). Sam miałem juz kilku "fachowców" którzy po kilkuminutach rozmowy twierdzili że przesadzam z np. grubością styro na ścianie, na podłodze sposobem mocowania okien, jakoscią wykonanej przez nich roboty itd. dla niektórych nie do przejścia jest to że ja jako szary człowieczek (elektryk z wykształcenia) mogę wiedzieć lepiej jak cos powinno być zrobione, a jak juz żuce jakimś specjalistycznym parametrem to mam przechlapane ... :) - szybko można zweryfikować wiedzę takeigo fachowca gorzej niestety z umiejętnościami praktycznymi -- Ale to wielki OFF TOPIC !! U mnie od tygodnia wylewka na podłogówce (100% ) o grubości od 6 do 8.5cm (w najbardziej nierównym pokoju ) zbrojona włóknem z dodatkeim pozzolitu wygląda suuuper i bardzo ale to bardzo cieszy moje oko - i z wykonawców jestem bardzo zadowolony o dziwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 31.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 no to extra,nie twierdzę,że posadzka z miksokreta jest zła,natomiast na kilku domach musieliśmy podlewać samopoziomem bo kafelkarz/ dobry fachman/ bał się równać klejem,tym bardziej na podłogówce.Mam nadzieję,ze przypilnowałeś narozniki,bo to jest też bolaczka tej technologii,bywa,że są puste ponieważ tzw. helikopter do zacierania tam nie dochodzi ,nie spiesz sie z wygrzewaniem posadzki i będzie dobrze.Nie wiem jak u Ciebie,ale nasi bracia instalatorzy robią gęściej rurki pod oknami tarasowymi,na moją logikę ma to sens i klienci mówią,ze się sprawdza.Tym bardziej,że wycieplenie tego wrażliwego miejsca,jesli sie nie stosuje profili bazowych/podparcie,wycieplenie/ bywa nielada problemem i zimno po prostu "wyłazi " jak mówią niektórzy ,przez posadzkę.Wyczulam na to wszystkich,niby drobiazg a boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.03.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ja wybudowałem nie jeden a trzydzieści kilka domów i z tego żyję.A propaguję też energooszczędne ściany / nie produkuję materiału/,pompy ciepła / nie instaluję/,piece na drewno zamiast ekogroszku i wiele innych rozwiązań.I wybaczcie kochani ale moje doświadczenie z budowania domów pod klucz jest nie mniejsze niż Wasze. Kolego szczukot,nie będę Cię przekonywał co do dedykowanych grubości,klękam, Masz rację ,Wiesz lepiej.A pieniądze klientów też liczę,hamując czasami zapędy panów od kominków,instalatorów solarów /podobno do ogrzewania całej wody uzytkowej/,projektantów przeszacowujacych więźby razy 2,konstruktorów projektujących słupy żelbetowe w konstrukcji ścian z betonu komórkowego i jeszcze troszkę innych rzeczy.Nie wynika to wszechwiedzy ale uważnego wysłuchiwania rzetelnych argumentów .Powodzenia w budowaniu. No wlasnie. Ty budujesz a nie placisz. I dlatego nie rozumiesz, ze wybory inwestora sa na kazdym etapie i wszystko kosztuje "ten tysiac" wiecej lub mniej. Co do grubosci, to nie musisz klekac przede mna. Dane ktore przytoczylem, wyczytralem na stronach producentow tych materialow ktore reklamujesz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 31.03.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 kobyłka u płotu,gdzie?podaj producenta?link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.03.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 kobyłka u płotu,gdzie?podaj producenta?link ? np tu : http://www.wolplan.pl/F4.pdf http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dzial-dedykowany/dzial-dedykowany,12367_18308.htm I wielu innych miejscach. Wszedzie sie mowi jasno - grubosc NAD elementami grzewczymi to MINIMUM 35 mm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 31.03.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 szczukot ,mnie chodzi o MĄDRE oszczędzanie i MĄDRE wydawanie i miałem wiele przykładów przeciwieństwa tego rozumowania.Wypasiony parametr ścian na 0,14 w/m2K i wstrzelone w swiatło okna rolety,przez które wali zimno jakbys drzwi uchylił,wspomniane słupy zelbetowe w ścianach z gazobetonu /niestety dalej powszechne szczególnie narozniki/,gdzie na styku słupa i ściany tynk z reguły pęka ,bo sciana nie pracuje tak samo,wsypywanie w fundamenty tego co z nich wykopano.przypilnuj panów od posadzek ,żebys nie musiał lać na to samopoziomu za 2 tysiace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts