Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka -zbrojenie

micmarci

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbrojenie pod rurki :o ?

Hmmm, pomyślmy, kładziemy siatkę, na to rurki, i potem lejemy beton? To co, ma nie popękać przy "steropianie" (uwielbiam to słowo) a u góry to spoko? A kwestia wypełnienia szczelin i dobrego związania też spoko? Ja bym nie wymyślał rozwiązań które są dobre, bo sprawdzone. Siatka na rurki.

A plastyfikatoe spełniać ma obydwie funkcje (podobno) i zapobiegać pękaniu betonu. Tylko trzeba kupić odpowiedni - nie wszystkie (nawet te które "podobno" są do tego przeznaczone) nadają się do podłogówki. W Muratorze są testy.

Zobacz co pisał Juras - wynika z tego, że najprędzej może popękać od strony ocieplenia, bo tam wylewka będzie pracować "na rozciąganie". A ja mam takie podejrzenie, że w wylewce grubej 5-6 cm, z plastyfikatorem, może nie mieć większego znaczenia, czy siatka jest 2-3 bardziej w jedną czy drugą stronę. Na pewno powinna być dobrze zatopiona w wylewce, więc jeśli ma iść pod rurki, to trzeba by ją jakoś zdystansować od tego sty... , przepraszam, steropianu :lol: . Czy ktoś może się autorytatywnie wypowiedzieć jak ma być? Nie upieram się przy żadnej opcji, chodzi tylko, żeby mi "fachowcy" nie wcisnęli kitu, a potem wylewka popęka :(, z drugiej strony nie chcę się upierać, że ma iść na podłogówkę, jeśli pod też jest OK, a facetowi łatwiej będzie mocować rurki na siatce. Towarzysze, pomóżcie

Mam przed sobą instrukcję firmy Kisan i tam zbrojenie jest pod rurkami, rurki są przyczepione do zbrojenia.

Podpis: "podłoga w pomieszczeniach o dużych obciążeniach użytkowych"

Z rysunku wynika, że siatka jest otulona od dołu betonem a całkowita grubość wylewki wynosi 65 mm.

Instrukcję tę można sobie ściągnąć w pdf-ie ze strony Kisana, rysunek jest na stronie 12.

http://www.kisan.pl/in2.htm