Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A Ty masz dobry gust, ja nie do końca:( , może masz jakiś inny pomysł?

Tzn, różnie z tym gustem i wyborami bywa, bo sobie ktoś pomyśli że bezguście jestem :D

Edytowane przez MarJel
  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MarJel - rozumiem Cię doskonale. Też mam czarną łazienkę i efilo zamęczałam o lampy niemiłosiernie. Poradziła mi refletory (jak przyłożyłam do gotowej ściany

(płytki ze strukturą) latarkę to przyznałam jej rację), ale bałam się surowej, jaskiniowatej, małej łazienki. Postawiłam na zwisy (kryształowe) i ... jak w ostatnią sobotę je powiesiłam to stałam oczarowana - uzyskałam dokłądnie to co chciałam. W mojej łazience to właśnie te zwisy rzucają się jako pierwsze w oczy, nie ma szans, żeby je przeoczyć. No ale, to Ty musisz być zadowolona i Ty musisz podjąć decyzję.

MarJel - rozumiem Cię doskonale. Też mam czarną łazienkę i efilo zamęczałam o lampy niemiłosiernie. Poradziła mi refletory (jak przyłożyłam do gotowej ściany

(płytki ze strukturą) latarkę to przyznałam jej rację), ale bałam się surowej, jaskiniowatej, małej łazienki. Postawiłam na zwisy (kryształowe) i ... jak w ostatnią sobotę je powiesiłam to stałam oczarowana - uzyskałam dokłądnie to co chciałam. W mojej łazience to właśnie te zwisy rzucają się jako pierwsze w oczy, nie ma szans, żeby je przeoczyć. No ale, to Ty musisz być zadowolona i Ty musisz podjąć decyzję.

Na 14 str. wklejałam inna moją łazienkę właśnie czarną i w niej będą zwisy, tamta że tak powiem bardziej elegancka i tam kryształki lub szklane zwisy będą, ta łazienka szara to inna bajka, a Ty jakie zwisy wybrałaś do swojej?

mirela, znam te lampy i nawet brałam je pod uwagę do mojej czarnej łazienki, ale one dają światło tylko w dół, punktowo, aczkolwiek są świetne:D
steniu, czy piszesz o tych które ja wkleiłam? W tej łazience akurat musi być dobre światło, ona sama w sobie jest ponura, a dwa w niej będę się malować:D

moze znajdzie sie chetny

mam do sprzedania dwa komplety lamp Paulmann Cristal Carre 980.74

Lampy nowe w pudełkach nie otwierane kompletne.

Info o cenie na PW.

Edytowane przez steniu
Dobre duszki forum doradźcie...Potrzebuję lampy do jadalni, która pasowałaby do tej ceglanej ściany. Ma wisieć nad stołem stojącym na środku i musi mieć montaż jednopunktowy. Dom jest raczej w stylu nowoczesnym ( lakierowany MDF w kuchni, z którą łączy się jadalnia) z elementami skandynawskimi:)

Mnie jakoś nic nie wpadło w oko..

Help, please...

http://img704.imageshack.us/img704/7130/cega2.jpg

By izuniak at 2010-07-29

hop, hop doradzi ktoś?

Planuję oświetlenie w domku.

Czy są wytyczne co do natężenia światła w poszczególnych pomieszczeniach? W/m2 danego pomieszczenia?

Jak z Waszymi doświadczeniami? Rady w stylu: 'do wiatrolapu 5m2 daj 2x40W' też mile widziane :-) Watami później mogę się pobawić poprzez wymianę żarowek, zatem najbardziej interesuje mnie ilość źródeł światła.

Uklad pomieszczen:

3 pokoje po 11-15m2

lazienka 6m2

WC 2m2

salon 32m2

kuchnia otwarta na salon 9,5m2

korytarz 9m2

kotlownia 4m2

pralnia 5m2

wiatrolap 5m2

Rzut mniej wiecej taki jak na fotce (z malymi zmianami) i żółte plamy to planowane punkty świetlne.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

cześć laik

sprawa nie jest taka prosta. wszystko zależy od przeznaczenia pomieszczenia, jego kolorystyki (im ciemniej tym więcej światła pochłaniają ściany zamiast odbijać i tym więcej światła trzeba dostarczyć) oraz w przypadku pomieszczeń domowych - indywidualnych preferencji. Ten ostatni czynnik jest najtrudniejszy do oszacowania - znam osoby które określają pomieszczenie jako jasne podczas gdy dla mnie tam panuje półmrok :D

żeby nie było aż tak trudno średnio można przyjąć że dostarczenie 500lx sprawi że będzie bardzo jasno; 300lx ze będzie jasno, a w przypadku 150lx kameralnie.

wszystko zależy jeszcze od przeznaczenia pomieszczenia, np. w kuchni powinno być ok 200-300lx, z zastrzeżeniem że sam blat roboczy będzie oświetlony 500lx; w salonie znowuż wystarczy 100 max 200lx, chyba że jest miejsce do czytania czy do pisania - tam ilość luxów powinna wzrosnąć do minimum 300, za to do oglądania tv nie trzeba więcej niż 30lx; jadalnia - stół 300-500lx; najmniej światła potrzebne jest w komunikacji - wystarczy 50-100lx.

przełożenie na waty zależy od konkretnej żarówki ale przyjmując przeciętną żarówkę halogenową dla pomieszczenia 10m2 będzie to odpowiednio ok. 260W, 190W,110W. Najlepiej jednak brać pod uwagę konkretne źródła światła i sprawdzać ilość lumenów.

polecam przeczytać jakiś artykuł o dopasowaniu opraw do funkcji i stref, np ten:

http://www.oswietlenie.pl/oswietlenie-wnetrz-mieszkalnych-c_50.html

Edytowane przez efilo

efilo, dzięki za naświetlenie. Coś juz wiem. Zaczynam szukać w necie: lm/W w zależności od danego źrodla.

Przy okazji gratulacje świetnego domku zarowno zewnatrz, jak i wewnatrz - jak dla mnie: perfekcja w kazdym calu.

Artykul swietny. Inne, ktore czytalem, nie byly tak wyczerpujące.

Jeszcze tylko podpowiedzcie jakie aktualnie źrodla swiatla jeśli chodzi o halogen są optymalne. QR111 co to takiego? Chodzi tylko na 12V?

QR111 to specjalnie skonstruowany reflektor halogenowy który przez ceramiczny trzpień (lub metalową kopułkę) zamontowany nad/pod zależy jak patrzeć ;) żarówką zapobiega efektowi 'olśnienia'

ja mam masterline 111 (te QR AR itd. to zazwyczaj nazwa handlowa danego producenta - 111 powtarza sie natomiast w większości nazw tego źródła światła)

http://www.lightingstyles.co.uk/Uploaded/Masterline_111(1).jpg

Nadal wybieram lampy nad stół do jadalni( stół duży 110/240) Lampy mają być dwie. Jednak zrezygnowałam z lamp azzardo, z wielu przyczyn przypomnę ;

http://img69.imageshack.us/img69/4433/175f53eaa443c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W zamian myślę o lampach podobnych, lub tych;

http://img84.imageshack.us/img84/483/fotophp.jpg

Jeśli ktoś zna lampy w tym stylu, proszę o namiary:D

efilo, o tej też myślałam. Podoba mi się jeszcze ta, miałam zapisaną w inspiracjach, ale nie wiem co to za producent i ile kosztuje, może wiesz?

http://img535.imageshack.us/img535/7179/p2727834883361.jpg