Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przyszłam po radę - chciałabym do łazienki takie lampy:

1) Nad wannę: http://chors.pl/dev/produkty/luno-led

2) Na środku pozostałej (bardzo małej) części: http://chors.pl/dev/produkty/fusion-led (mniejszą)

Ta nad wannę ma IP44, ale ta druga tylko IP20, a piszą, że to za mało do łazienki, choć Chors podaje przy tej lampie, że do łazienki się nada :rolleyes:. I jeszcze nie wiem, czy mają wymienialne żarówki, nie znam się.

I czy one wystarczą, żeby oświetlić małą łazienkę (4 m2)?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyszłam po radę - chciałabym do łazienki takie lampy:

1) Nad wannę: http://chors.pl/dev/produkty/luno-led

2) Na środku pozostałej (bardzo małej) części: http://chors.pl/dev/produkty/fusion-led (mniejszą)

Ta nad wannę ma IP44, ale ta druga tylko IP20, a piszą, że to za mało do łazienki, choć Chors podaje przy tej lampie, że do łazienki się nada :rolleyes:. I jeszcze nie wiem, czy mają wymienialne żarówki, nie znam się.

I czy one wystarczą, żeby oświetlić małą łazienkę (4 m2)?

Na środku łazienki, na suficie nie potrzebujesz podwyższonej ochrony IP, więc spokojnie wybrana lampa się nadaje.

W tych lampach źródło światła LED jest zintegrowane,czyli niewymienne.

Na środku łazienki, na suficie nie potrzebujesz podwyższonej ochrony IP, więc spokojnie wybrana lampa się nadaje.

W tych lampach źródło światła LED jest zintegrowane,czyli niewymienne.

Jolasia, dziękuję za odpowiedź. A wiesz może, jak długo żyją takie lampy ze zintegrowanym źródłem światła?

Flawia, wszystko zależy od jakości diody. Jeśli lampa pochodzi od dobrego producenta lub jest oparta na diodach dobrych firm to pochodzi długo. Ile tego nie wie nikt, podawany okres użytkowania jest czasem szacunkowym, bo zakładam, że nikt nie sprawdził raczej czy dana dioda lub moduł świecił bez przerwy kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy godz. W technologii LED postępy są naprawdę szybkie, więc wszystko oparte jest na prognozach...

Na szybko sprawdziłem tego Chorsa, nie ma producenta, ale parametry lm/W i RA świadczą o dobrej jakości, żeby nie napisać bardzo dobrej:-)

Edytowane przez eranet

Spam!

według mnie chyba lepsze niż plafon jest coś wiszącego, na krótkim kablu. Czy pomiędzy wiatrołapem a resztą domu masz pełne drzwi czy przezroczyste?

Może coś tego kształtu (tylko w wymiarach odpowiadających wielkości wiatrołapu)

[attach=config]270619[/attach]

http://www.liv-art.pl/sufitowe/207-lampa-flagrance.html

i lampa idealna do przedpokoju - kapelusik :)

[attach=config]270622[/attach]

http://www.liv-art.pl/sufitowe/2101-lampa-sufitowa-hat-vintage-kare-design.html

ps. W podobnym wiatrołapie widziałam jeszcze caboche w najmniejszym rozmiarze i bardzo fajnie wyglądała.

SZUKAM TAKIEJ LAMPY!!!!

Zdjęcie zostało zrobione kilka dni temu w sklepie Mohito ( Panie będą bardziej zorientowane w temacie) :) Niestety personel nie wie jakie to lampy ani jaka firma wyposaża im salony....:confused:

Czy ktoś kojarzy coś takiego lub podobnego? Interesuje mnie kolor biały lub srebrny.

Proszę o tipy.

zdjęcie.jpg

Edytowane przez Jadore

SZUKAM TAKIEJ LAMPY!!!!

Zdjęcie zostało zrobione kilka dni temu w sklepie Mohito ( Panie będą bardziej zorientowane w temacie) :) Niestety personel nie wie jakie to lampy ani jaka firma wyposaża im salony....:confused:

Czy ktoś kojarzy coś takiego lub podobnego? Interesuje mnie kolor biały lub srebrny.

Proszę o tipy.

[ATTACH=CONFIG]272968[/ATTACH]

Czy to nie jest lampa Discoco? Do kupienia np. tutaj

A tutaj inspiracja z alle..

Edytowane przez Tomkowa

kiwi, a gdzie to chcesz montować?

Mam dość długi korytarz + wiatrołap przedzielony szklana ścianką ( będzie w przyszłości :) )

Myśłisz ,że za dużo? podjade na budowe i trzasne fotkę.. moze rzeczywiście dwa lepiej będa wyglądały?

I analogicznie w kuchni takie same tylko tam jest podwieszany sufit więc podtynkowe.

eranet ja też byłabym bardzo chętna do otrzymania takich wyliczeń :D Kuchnia: 3,6 x 3,4 x 2,6. Planowane 4 lampy box, każda z dwiema żarówkami led gu10. Hol połączony z jadalnią: 4,3 x 3,5 x 2,6. Planowane dwie lampy wiszące nad stół oraz 2 lampy box, każda z dwiema żarówkami led gu10. Ściany bardzo jasny szary NCS S 1500N, podłoga szary. Będę wdzięczna za podanie mocy żarówek i innych danych do idealnego oświetlenia tych pomieszczeń :)

*Tomkowa, ja takich raportów niestety nie tworzę:-)

Korzystamy z pomocy Aquaformu i ich działu projektowego, który pomaga nam dobierać ilości opraw dla właściwego oświetlenia przestrzeni opierając się na swoich produktach... Kiwi, takie planuje, więc może uda się jej pomóc

Pokaż mi te boxy, to może coś z kuchnią i u Ciebie da się zrobić, z jadalnią i lampami wiszącymi raczej nie...

*Tomkowa, ja takich raportów niestety nie tworzę:-)

Korzystamy z pomocy Aquaformu i ich działu projektowego, który pomaga nam dobierać ilości opraw dla właściwego oświetlenia przestrzeni opierając się na swoich produktach... Kiwi, takie planuje, więc może uda się jej pomóc

Pokaż mi te boxy, to może coś z kuchnią i u Ciebie da się zrobić, z jadalnią i lampami wiszącymi raczej nie...

W kuchni będą najpewniej Carson White Nowodvorski

5574_CARSON_white_II_plafon.jpg

eranet , kozystajac z Twojej uprzejmości , oto rzut mojego domu. Plafony planowałam umieścić w trzech punktach w pomieszczeniu 1, 2. Ponieważ schody będa podświetlane od spodu, rozważam umieszczenie tylko dwóch.

Dodatkowo w kuchni ( 6 ) takie same tylko nie wystające albo przynajmniej pojedyńcze oczka. Pomieszczenie 7 to jadalnia pod antresola więc, mamy tam sporo światła z duzych wiszących lamp ( tz w przyszłości będziemy mieli, teraz jest tam trochę kabli :) )

stylowy22fa33badba62a5b622027ae2da6b4d68.jpg