Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, dobre firmy robia lampy na sprawdzonych i selekcjonowanych diodach, najczęściej Cree i takich lamp nie ma sie co bać, raczej pada transformator/zasilacz jak diody, który łatwo wymienić w razie uszkodzenia. Zaglądałem kiedyś w Mantrę, diody o ile mnie pamięć nie myli są na płytkach, więc dosyć bezpieczne rozwiązanie, nie powinny się aż tak grzać i powinny służyć przez parę lat..

Flawia, E27 porządne to >100pln a nawet sporo więcej, z innej półki cenowej to ja ostatnio zamontowałem u dzieci to:

http://www.salonled.pl/pl/zarowki-led-e27/1113-zarowka-e27-oro-p60-50led-plata-biala-ciepla.html

Do kinkietu raczej za mocna, ale do głównego oświetlenia sporo światła daje. Nie jest tak ciepła jak żarowki filament, które świeca wręcz na żółto, ale całkiem nieźle to wyglada

żarowki LED filament są fajną alternatywą do oświetlenia dekoracyjnego, moim zdaniem nie sprawdzą się jako oświetlenie główne, bo są po prostu za słabe. Najmocniejszą jaką znam to 6W i 660 lumenów.

Bardzo ciepła barwa światła, osobiście widzę ją tylko w kinkietach... Dodatkowo dość mocno się grzeją, a to może ograniczyć ich zywotność, bo wiadomo, że diody nie lubią temperatury...

Ja znalazłem 8W 850 lumenów:

http://kupujled.iai-shop.com/product-pol-424-Zarowka-E27-LED-8-Filament-8-0W-IP44-Ciepla-przetwornica-CCD.html

A czy możecie polecić jakieś porządne (tzn. z porządnymi parametrami) żarówki LED E27 do kinkietów i nad stół?

Ja mogę polecić żarówki IKEA - jeśli chodzi o jakość światła.

Ikea podaje Ra = 86 i to widać - nie ma żadnej trupiej poświaty czy czegoś takiego. Jest ciepłe przyjemne światło.

Mają 2 wady:

- ta 10W daje tylko 600 lumenów (konkurencja przy 10W deklaruje ponad 800)

- mi już po ok. roku ta 10W zepsuła się - zaczęła buczeć i po kilku dniach przestała świecić. Czeka mnie reklamacja.

Na razie oglądałem tylko w sklepie i porównywałem różne modele żarówek, ale wygląda na to, że żarówki oparte na tych nowych diodach 2835 dają przyjemne ciepłe światło bez zielonkawej poświaty, która zauważam przy diodach 5050.

Szykuje mi się większy zakup takich "halogenków ledowych" więc na pewno będę różne testował. Jeśli macie sprawdzone typy - dajcie znać.

Troche informacji o wskaźniku Ra...

"Współczynnik oddawania barw źródła światła (oznaczenie CRI lub Ra) faktycznie określa, jak oglądane w jego świetle kolory przedmiotów są zmienione. Im mniejszy (maksimum 100, co odpowiada oświetleniu żarowemu), tym barwy bardziej odbiegają od widzianych w świetle żarówki. Nie określa on natomiast barwy światła. Źródła mające tę samą wartość CRI mogą świecić światłem o zupełnie innej barwie."

Podobnie nie ma znaczenia jaki rozmiar diody, o barwie światła rozmiary nie decydują...

Do oświetlenia najlepsze są żarówki oparte na diodach Power LED, nie SMD, choć najpopularniejsze i nie COB, które zaczyna mocno wchodzić na rynek

Edytowane przez eranet

To już produkt z wysokiej półki, generalnie produkty bez zarzutu. Cena dla przeciętnego kupującego jest jednak wysoka. Nie polecam też jednak najtańszych źródeł światła po 10-15pln bo mogą nie dotrwać do 1,5 roku:-) Do kinkietów sensownie wygląda ta żarówka E14, barwa fajnie ciepła

http://www.led-pol.com/pl/product/oro-e14-esta-bc,1520

Temat lamp powoli już mnie wykończył. Zaraz po tym jak mi się wydawało, że lamp jest cała masa i w ogóle nie ma problemu przecież. I trzy miesiące poszukiwań z efektem kinkietów do salonu oraz lampy. A w pozostałych pomieszczeniach panują egipskie ciemności. Kinkiety i lampa do salonu są ok, ale mają jedną wadę. Nie mają lub mają brzydkie abażury. Przymierzałam abażury z lampy z Castoramy takiej:

http://www.lampyjupiter.pl/files/arkada-i-kinkiet-nr-kat.-1160-akk-jupiter.jpg

i abażur jest idealny, proporcje, kolor, wszystko. Tylko cena - 59,00 zł jedna sztuka, a ja potrzebuję 9 sztuk. Gdzie mogę szukać czegoś tańszego, w ciemnym graficie, własnie takie walcowate po podstawie mniej więcej 17 cm, góra 15 cm i wysokość ok 14 cm, a nie tradycyjne walce lub stożki, gdzie góra jest dużo mniejsze od podstawy. I kolor - grafit. Jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc.

zwykle jest tak, że jak lampa nie wpada ci w oko podczas przeglądania zwykłych sklepów z oświetleniem to jest to jakiś designerski model za grube tysiące.

Taka:

http://lampeo.pl/3973-5500-thickbox/FOKUS-WISZACA-WALEC-ANODIZED-ALUMINIUM-Egoluce-1163-45.jpg

kosztuje ponad 800 zł (Focus firmy Egloluce)

Witam,

nie wiem, czy to odpowiedni wątek ale bardzo proszę o pomoc. Szukam reflektorków do kominka, 2 sztuki, styl nowoczesny. Najlepiej jakby to była stal szczotkowana ponieważ mam takie oprawy na suficie.Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Podobają mi się te poniżej, ceny zwalają z nóg a jeszcze dodatkwow znalazłam przy nich opis, że posiadają zarówkę LED 7,5 W i nie można wymieniać lamp LED w oprawie. Czy dobrze rozumiem, że jak lampa led się "wykończy" to nie będę mogła włożyć nowej?

led ballas.jpg

312175.jpg