vega1 19.06.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 tak po prawdzie to w tamtym wątku, żadna ze stron nie brzmi dość wiarygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo1 29.07.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Podaje z pamięci, bo mam specyficzny dostęp do poczty i za bardzo teraz nie mogę sprawdzić. 1. ecopol 2. ekotech (czy jakoś tak) 3. tazo 4. insole(czy jakoś tak) 5. ppc 6. nateo 7. vatra (albo vratna) 8. octopus 9. alterma (czy jakoś tak) więcej nie pamiętam. Wieczorem poprawie nazwy. Do dnia dzisiejszego dostałem tylko dwie oferty i z dwie przybliżone wyceny przez telefon. Kurcze tak się zastanawiam, czy jednak nie pomyśleć o jakiejś skandynawskiej pompie. U znajomych moich znajomych w podobnym domu pracuje jakaś norweska albo szwedzka pompa o mocy niecałych 8kW. Mają odwiert sumarycznie na jakieś 150m. Mają jakąś specyficzną gwarancję, którą przedłużają co rok. W 2009r za kompletną instalację zapłacili coś około 60tys. Pompa jak na razie na przestrzeni dwóch sezonów się sprawdzała dobrze. Jedynie co mnie martwi to do wspomagania cwu montują jakieś dodatkowe grzałki w buforze. Po weekendzie będę wiedział coś więcej. Czołem, osobiście, ze słyszenia i dalekiego sąsiedztwa godne polecenia są tylko Nateo i Vatra. Obie w pełni produkowane w Polsce. Wydaje się że Nateo produkuje raczej małe urządzenia, a Vatra obsługuje głównie duże inwestycje. Choć na ich stronce jest napisane że małe pompy też mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.07.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Czołem, osobiście, ze słyszenia i dalekiego sąsiedztwa godne polecenia są tylko... Głupszej reklamy nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 nie mam 100% pewności czy to reklama. Owszem, wpis jednopostowca wygląda podejrzanie, wiec osoby, które szukają wiarygodnych opinii powinny jednak ostrożnie podejść do takiego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.10.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ludzie, nie ogarniam już tego... i przestaję wierzyć we wszystko co o pompach i kolektorach słyszę od producentów i instalatorów. dotychczas wszyscy mnie namawiali na kolektor pionowy, a dziś razem z ofertą jednego z "polskich" producentów dostałam taką informację: Oczywiście jeśli jest wolny teren to najlepszym rozwiązniembędzie kolektor płaski, pod względem wydajności pracuje identycznie jakodwiert.Przy wykonaniu odwiertu o dł. sumarycznym 200m możemy otrzymać max.25 W z 1 mb , więc otrzymamy tu tylko 5000W ( 5KW ), a pompa ciepła ma mocchłodniczą , którą musi oddać do gruntu 8000W ( 8KW ).Stąd i tak przechłodzimy odwiert i temperatury z gruntu będą siękształtować na poziomie +2C...0C.Praktycznie powinno sie wykonac większy odwiert, lub pozostac przy tejdł. i pogodzić się z takimi wydajnościami. Przy kolektorze płaskim jeśli wykonamy 600m to osiągniemy ok. 15W z 1mb,czyli kolektor będzie miał moc ok. 8000W ( 8KW ),a temp. osiągane zimą od+6C do 2C+. Przy tak dużej działce miejsca wystarczy na wykonanie dowolnych prac. Rzecz tych pompy EXT10G 10 KW (firmy, o której była tu mowa) dla domu o powierzchni ogrzewanej 155 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Ja mam odwierty. Powiem szczerze, że mając dużą działkę, dzisiaj samemu zrobił bym poziomy. To jest prościzna, a kasy bym trochę zaoszczędził Kolektor poziomy jest tani, więc można go nieco przewymiarować i sprawność roczna będzie porównywalna z pionowym. Masz miejsce, rób poziomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Najniższą jaką zanotowałem przy długo trwałych mrozach to 1,5 stopnia. Moim zdaniem kolektor jak kolektor. Oczywiście nie można zapominać o warunkach gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 no to zimą masz podobnie jak ja - za to latem pewnie masz sporo niższe niż ja... Pewnie tak. Kolektor pionowy, ze względu na cenę, dobiera się na styk, poziomy można spokojnie, bez zbytniego uszczerbku w portfelu przewymiarować. Ot i cała tajemnica. Latem bym się w ogóle nie przejmował. CWU grzeje się tak szybko, że pewnie starcza pompie glikol znajdujący się w części pomieszczenia z PC:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Szkoda, że odwierty pionowe sa tak pieruńsko drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Szkoda, że odwierty pionowe sa tak pieruńsko drogie... Ceny spadają. Kolega ma dogadany za 65zł/m, kompletny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 jak PC z odwiertami będzie w cenie kondensacyjnego kotła na gaz z przyłączem to wchodzę w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 jak PC z odwiertami będzie w cenie kondensacyjnego kotła na gaz z przyłączem to wchodzę w to Każdy by tak chciał Ale nawet przepłacając, często to się nam opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Liwko, Adiqq - zainspirowaliście mnie Zaczynamy z mężem studiować temat samodzielnego wykonania kolektora poziomego. Czy możecie mi podesłać jakiegoś linka do strony, gdzie to będzie maksymalnie łopatologicznie opisane? najlepiej z dużą liczbą ilustracji. My jesteśmy totalni humaniści i trochę nas jednak temat przeraża, a oszczędności by się przydały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 jak PC z odwiertami będzie w cenie kondensacyjnego kotła na gaz z przyłączem to wchodzę w to Pamiętasz jak telefon komórkowy kosztował 4 -5tys,za połączenia przychodzące trzeba było płacić,a wychodzące kosztowały majątek.Teraz taki Play za 60zł daje 500minut i telefon za 1zł i proszą się byś kupił.Taki sam los czeka pompy.Na początku zawsze jest kosmicznie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pamiętasz jak telefon komórkowy kosztował 4 -5tys,za połączenia przychodzące trzeba było płacić,a wychodzące kosztowały majątek.Teraz taki Play za 60zł daje 500minut i telefon za 1zł i proszą się byś kupił.Taki sam los czeka pompy.Na początku zawsze jest kosmicznie drogo Tyle, że pompy produkują już od ponad 40 lat. Ponoć te z pierwszych jeszcze pracują. Wątpię, że ceny spadną, raczej to nasze zarobki wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Liwko, Adiqq - zainspirowaliście mnie Zaczynamy z mężem studiować temat samodzielnego wykonania kolektora poziomego. Czy możecie mi podesłać jakiegoś linka do strony, gdzie to będzie maksymalnie łopatologicznie opisane? najlepiej z dużą liczbą ilustracji. My jesteśmy totalni humaniści i trochę nas jednak temat przeraża, a oszczędności by się przydały. Na początek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy Wykonanie kolektora poziomego to nic trudnego. Wystarczy zakopać odpowiednią ilość rury na odpowiednią głębokość, napełnić roztworem glikolu, podpiąć, odpowietrzyć, podnieść ciśnienie i po robocie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 a ja myślę że i jedno i drugie. PC to nie telefon - nie ta skala. - dlatego to trochę jeszcze potrwa.... Robocizna u nas nadal jest stosunkowo tania w porównaniu z zachodem. Oczywiście znajdą się firmy i instalatorzy, którzy już zrównali swoje stawki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.10.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Na początek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy tak, to na początek już wzięliśmy na ruszt, ale jeśli znacie jeszcze inne, to poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Nie tak zaraz hop siup z DZ, TATARAK a macie wstępnie policzone ile rury potrzebujecie ? jaki grunt ? sucho czy mokro ? jak sucho to pestka można układać samemu, gorzej jak rowy podejdą wodą a rura zacznie pływać, przy zakopywaniu będą potrzebne dodatkowe "ręce". Jak planujecie ułożyć rurę na prosto czy w spiralę rozciągając krąg z rurą ? Edytowane 6 Października 2011 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.10.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Kamieniarz, powoli... my dopiero zaczynamy rozgryzać temat mam badanie gruntu, ale nie mogę go wydobyć od kb. i nie umiem jeszcze udzielić odpowiedzi na żadne z Twoich pytań, ale myślę, że im dalej w las, tym więcej pytań ja będę tutaj zadawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts