kaz1719505673 07.10.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tak czy inaczej musisz wiedzieć ile potrzebujesz rury, ja do pompy 14kw mam 1000mb rury pe40. Jakiej mocy będziecie mieć PC ? . Rura najczęściej sprzedawana jest w kręgach po 200mb. Ciężko tym manewrować ale jak się rozwinie to już jest dość łatwo. W twoim dzienniku znalazłem zdjęcie przepustu dla rur PC, jest 6 czyli możesz dać 3 pętle. Żeby upchać w rowie o szerokości około 1m dwieście metrów rury to rów powinien mieć jakieś 50mb (mniej/więcej u mnie tak wyszło), rowy wykop na szerokość 1 - 1.5m jeśli rurę będziecie układać tak jak na tym zdjęciu : http://www.ekontech.pl/galeria_pliki/op17.jpg Rozdzielacz będzie w budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.10.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 firmy, od których ma oferty na pc, proponoują mi 8 lub 9 kw (zależy, jakie mają w ofercie). myślimy o ppc 9kw. wstępnie byliśmy nastawieni na odwierty i firma, z którą się konsultowałam zaproponowała zrobić 6 przepustów, bo długość odwiertów mam (znowu wg różnych ofert) od 150 do 180 mb, ale podobno nie można u nas wiercić za głęboko, bo można trafić na wodę pod ciśnieniem. stąd 6 przepustów do 3 odwiertów (lub może 3 pętl). rozdzielacz (to jest to "spięcie" tych wszystkich rur do kolektora?) ma być w "pompowni", jakoś nie mam przekonania do instalowania elementów systemu ogrzewania na zewnątrz domu, jeśli nie jest to konieczne. Podpowiedzcie mi, na jakiej głębokości zazwyczaj układa się kolektor płaski i jakie powinny być odległości między poszczególnymi nitkami/pętlami/rowami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.10.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 a jak to w końcu jest z tym sadzeniem roślin nad kolektorem? nie chodzi mi o to, żeby mieć nad nim las, ale krzaczki, kwiatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Ja mam taki rozdzielacz : http://img7.imageshack.us/img7/2386/zdjcie084r.jpg Rura w moim przypadku zakopana na głębokości około 1.8m (pod warstwą gliny mam kamyczki z których sączy się woda w bardzo dużych ilościach) Jeśli dasz 3x200mb to będzie przewymiarowane do pompy 8kw, to nic nie szkodzi, to nawet lepiej, DZ zgromadzi więcej ciepła. Wejdzie więcej glikolu ale to groszowe sprawy . Edytowane 7 Października 2011 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.10.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 super te zdjęcia, jak macie więcej - pompowni, rozdzielacza, kolektora... to ja poproszę jedno zdjęcie jest warte tysiąc słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 21.03.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Stoje przed decyzją wyboru pompy ciepła. i tu moje pytanie czy ktoś spotkał się lub ma jakies informacje takiej pompy ciepła podaje link http://www.nts.wroclaw.pl/pompy-ciepla-etna-bwb-bez-zasobnika-szczegoly-20.html lub użytkuje jakąś inna tania i dobrą pompę ciepła około 8 kW. Cenne będą wszystkie informacje. I czy ktoś zna solidną firmę z małopolski która montuje pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 21.03.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Piękne chińskie pompy - cena zakupu 1500 usd jeszcze jakies pytania? http://www.sero.com.cn/products.html opisałbym więcej rzekomo "polskich" pomp ale po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 opisałbym więcej rzekomo "polskich" pomp ale po co A kto twierdził, że "polska ci ona"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 21.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 a w jakim wątku piszesz inteligencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 a w jakim wątku piszesz inteligencie? A ty cwaniaczku z jakiej konkurencji jesteś, że tak "przypadkowo" wypływasz ze swoimi rewelacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Stoje przed decyzją wyboru pompy ciepła. i tu moje pytanie czy ktoś spotkał się lub ma jakies informacje takiej pompy ciepła podaje link http://www.nts.wroclaw.pl/pompy-ciepla-etna-bwb-bez-zasobnika-szczegoly-20.html lub użytkuje jakąś inna tania i dobrą pompę ciepła około 8 kW. Cenne będą wszystkie informacje. I czy ktoś zna solidną firmę z małopolski która montuje pompy. Wedlug mnie jesli to co jest opisane w linku i znajduje sie w srodku Pc to podzespoly sa ok. cena jak za 10kw tez spoko firmy inst. kolo ciebie nie znam to nie polece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 opisz, opisz, chętnie poczytamy Znajomy ogrzewa domek 140m2 Pc ktora skladaly,, male zolte raczki" od 4 lat , po 2 msc padla obiegowka od GZ , wymienil od razu dwie i jak dotad nie narzeka nie ma podlicznika ale za prund z calego domu placi 2000-2400 za rok to raczej spoko, kwestia wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.03.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 za prund z calego domu placi 2000-2400 za rok to raczej spoko, kwestia wyboru I co to za wyznacznik? Ja przed* instalacją PC płaciłem 2400 rocznie na prąd *ogrzewanie nie było elektryczne dla jasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 I co to za wyznacznik? Ja przed* instalacją PC płaciłem 2400 rocznie na prąd *ogrzewanie nie było elektryczne dla jasności zaden wyznacznik, znam taki przypadek to podalem, osobiscie raczej bym sie nie decydowal na taki produkt ale jak napisalem to kwestia wyboru i nie ma co sie spinac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 21.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Więc chyba sobie odpuszczę tą pompę.Choć na stronie firma afiszuje się jako producent pomp ciepła.a jaką polecacie pompę ciepła w miarę nie drogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 21.03.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Piękne chińskie pompy - cena zakupu 1500 usd jeszcze jakies pytania? http://www.sero.com.cn/products.html opisałbym więcej rzekomo "polskich" pomp ale po co To po co piszesz o tej ? Powiedziałeś A to teraz powiedz F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 21.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ja tez jestem ciekawy które pompy są "niby polskie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Powietrznych polskich nie znajdziesz (przykład firma na "E"), - byłyby zbyt drogie.Gruntowych jest za to dość dużo wytwarzanych w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 21.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Więc chyba sobie odpuszczę tą pompę. Choć na stronie firma afiszuje się jako producent pomp ciepła. a jaką polecacie pompę ciepła w miarę nie drogą? ale ja nie twierdze ze ta pompa ktorej dales linka nie jest naszej produkcji, ja sie odnislem do posta ktory zareklamowal ta z chin Ps. znam polskie firmy od Pc i sa to Nateo(moja) i Gejzer koledzy na forum tez uzywaja jeszcze innych marek Edytowane 21 Marca 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 21.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ktoś kiedyś już ten wątek poruszał, ale nie pamiętam o która firmę chodziło, ani w jakim to było wątku...ktoś wkleił zdjęcia PC "produkowanej w polsce" a na to ktoś w odpowiedzi wkleił identyczną z chińskimi napisami - jakoś tak to było, o ile dobrze pamiętam Dobrze pamiętasz. Nie mam nic do chińskich pomp ale chyba należy klienta poinformować skąd pochodzi pompa - mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts