Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie tanie pompy ciepła

PiotrTok

Recommended Posts

Tak czy inaczej musisz wiedzieć ile potrzebujesz rury, ja do pompy 14kw mam 1000mb rury pe40. Jakiej mocy będziecie mieć PC ? . Rura najczęściej sprzedawana jest w kręgach po 200mb. Ciężko tym manewrować ale jak się rozwinie to już jest dość łatwo. W twoim dzienniku znalazłem zdjęcie przepustu dla rur PC, jest 6 czyli możesz dać 3 pętle. Żeby upchać w rowie o szerokości około 1m dwieście metrów rury to rów powinien mieć jakieś 50mb (mniej/więcej u mnie tak wyszło), rowy wykop na szerokość 1 - 1.5m jeśli rurę będziecie układać tak jak na tym zdjęciu :

http://www.ekontech.pl/galeria_pliki/op17.jpg

Rozdzielacz będzie w budynku ?

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

firmy, od których ma oferty na pc, proponoują mi 8 lub 9 kw (zależy, jakie mają w ofercie). myślimy o ppc 9kw. wstępnie byliśmy nastawieni na odwierty i firma, z którą się konsultowałam zaproponowała zrobić 6 przepustów, bo długość odwiertów mam (znowu wg różnych ofert) od 150 do 180 mb, ale podobno nie można u nas wiercić za głęboko, bo można trafić na wodę pod ciśnieniem. stąd 6 przepustów do 3 odwiertów (lub może 3 pętl). rozdzielacz (to jest to "spięcie" tych wszystkich rur do kolektora?) ma być w "pompowni", jakoś nie mam przekonania do instalowania elementów systemu ogrzewania na zewnątrz domu, jeśli nie jest to konieczne.

Podpowiedzcie mi, na jakiej głębokości zazwyczaj układa się kolektor płaski i jakie powinny być odległości między poszczególnymi nitkami/pętlami/rowami?

Ja mam taki rozdzielacz :

http://img7.imageshack.us/img7/2386/zdjcie084r.jpg

Rura w moim przypadku zakopana na głębokości około 1.8m (pod warstwą gliny mam kamyczki z których sączy się woda w bardzo dużych ilościach)

Jeśli dasz 3x200mb to będzie przewymiarowane do pompy 8kw, to nic nie szkodzi, to nawet lepiej, DZ zgromadzi więcej ciepła. Wejdzie więcej glikolu ale to groszowe sprawy .

Edytowane przez k***a*z

• 1 year później...

Stoje przed decyzją wyboru pompy ciepła.

i tu moje pytanie czy ktoś spotkał się lub ma jakies informacje takiej pompy ciepła podaje link http://www.nts.wroclaw.pl/pompy-ciepla-etna-bwb-bez-zasobnika-szczegoly-20.html

lub użytkuje jakąś inna tania i dobrą pompę ciepła około 8 kW.

Cenne będą wszystkie informacje.

I czy ktoś zna solidną firmę z małopolski która montuje pompy.:rolleyes:

Stoje przed decyzją wyboru pompy ciepła.

i tu moje pytanie czy ktoś spotkał się lub ma jakies informacje takiej pompy ciepła podaje link http://www.nts.wroclaw.pl/pompy-ciepla-etna-bwb-bez-zasobnika-szczegoly-20.html

lub użytkuje jakąś inna tania i dobrą pompę ciepła około 8 kW.

Cenne będą wszystkie informacje.

I czy ktoś zna solidną firmę z małopolski która montuje pompy.:rolleyes:

Wedlug mnie jesli to co jest opisane w linku i znajduje sie w srodku Pc to podzespoly sa ok. cena jak za 10kw tez spoko

firmy inst. kolo ciebie nie znam to nie polece

Więc chyba sobie odpuszczę tą pompę.

Choć na stronie firma afiszuje się jako producent pomp ciepła.

a jaką polecacie pompę ciepła w miarę nie drogą?

ale ja nie twierdze ze ta pompa ktorej dales linka nie jest naszej produkcji, ja sie odnislem do posta ktory zareklamowal ta z chin

Ps. znam polskie firmy od Pc i sa to Nateo(moja) i Gejzer koledzy na forum tez uzywaja jeszcze innych marek

Edytowane przez pitersson

ktoś kiedyś już ten wątek poruszał, ale nie pamiętam o która firmę chodziło, ani w jakim to było wątku...ktoś wkleił zdjęcia PC "produkowanej w polsce" a na to ktoś w odpowiedzi wkleił identyczną z chińskimi napisami - jakoś tak to było, o ile dobrze pamiętam :D

Dobrze pamiętasz. Nie mam nic do chińskich pomp ale chyba należy klienta poinformować skąd pochodzi pompa - mam rację ?