Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie tanie pompy ciepła

PiotrTok

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale ja nie twierdze ze ta pompa ktorej dales linka nie jest naszej produkcji, ja sie odnislem do posta ktory zareklamowal ta z chin

Ps. znam polskie firmy od Pc i sa to Nateo(moja) i Gejzer koledzy na forum tez uzywaja jeszcze innych marek

N.T.S. Energy Sp. z o.o.

Fabryka Pomp Ciepła

http://nts-energy.pl/pompy-ciepla-etna-bwa-typu-solanka-woda-z-zasobnikiem-cwu.html

Morze po prostu zapytam tel. o kraj pochodzenia bo cena jest konkurencyjna.

Choc podzespoły z których jest złożona pompa sa podobne jak innych producentów polskich czy to zagranicznych.

Edytowane przez lazior

N.T.S. Energy Sp. z o.o.

Fabryka Pomp Ciepła

Morze po prostu zapytam tel. o kraj pochodzenia bo cena jest konkurencyjna.

Choc podzespoły z których jest złożona pompa sa podobne jak innych producentów polskich czy to zagranicznych.

Dokladnie tak, jeszcze lepiej podjechac i ,,oblukac" ja mialem taka przyjemnosc i bywalcy na FM tez;) zadzwon pogadaj, z Krk do wrocka fajna drozkA moze cos krakowskim targiem....;)

Edytowane przez pitersson

• 2 years później...
To ja może podepnę się pod temat: szukam właśnie POLSKIEJ pompy ciepła i zanim udam się do instalatorów czy salonów, chcę sprawdzić opinie ludzi, którzy takowych pomp używają. Wyszukałem trzy firmy: Gejzer, PPC i Galmet. Jeśli mam oceniać tylko po wyglądzie strony internetowej i prezentacji oferty, to dwie pierwsze wypadają słabo - tutaj duży plus dla Galmetu. Ale nie samą stroną człowiek żyje. Jeśli macie jakiekolwiek doświadczenia z tymi markami - będę wdzięczny.

To ja może podepnę się pod temat: szukam właśnie POLSKIEJ pompy ciepła i zanim udam się do instalatorów czy salonów, chcę sprawdzić opinie ludzi, którzy takowych pomp używają. Wyszukałem trzy firmy: Gejzer, PPC i Galmet. Jeśli mam oceniać tylko po wyglądzie strony internetowej i prezentacji oferty, to dwie pierwsze wypadają słabo - tutaj duży plus dla Galmetu. Ale nie samą stroną człowiek żyje. Jeśli macie jakiekolwiek doświadczenia z tymi markami - będę wdzięczny.

Pogadaj z Wihajstrem

• 2 weeks później...

Teściowa ma piec na ekogroszek. Szuka jakiś rozwiązań na ogrzewanie wody w okresie letnim. Teraz używa do tego przepływowego Junkersa, z którego jest wybitnie niezadowolona.

Będzie kupować nowy piec + zasobnik (4 dorosłe osoby będą korzystać), ale podpowiedziałam jej PC powietrze-powietrze. Wstepnie jest zainteresowana, bowiem chce wywalić gaz z łazienki.

Czy moglibyście polecić coś niedrogiego tylko na cele CW z zasobnikiem?

Teściowa ma piec na ekogroszek. Szuka jakiś rozwiązań na ogrzewanie wody w okresie letnim. Teraz używa do tego przepływowego Junkersa, z którego jest wybitnie niezadowolona.

Będzie kupować nowy piec + zasobnik (4 dorosłe osoby będą korzystać), ale podpowiedziałam jej PC powietrze-powietrze. Wstepnie jest zainteresowana, bowiem chce wywalić gaz z łazienki.

Czy moglibyście polecić coś niedrogiego tylko na cele CW z zasobnikiem?

Tez sie tym interesowalem dla brata. Ale to jest badziewie. Pompa do CWU ma bardzo mala moc. Zasobnik 300 L grzeje pol dnia. Koszt pompy okolo 6 tys jakies drobne materialy plus montaz zrobi sie 7 tys. Jak przeliczalem zuzycie energii to wychodzilo mi miesiecznie okolo 50-60 zl. Niech tesciowa przeznaczy to na prad do ogrzewania jakas termą. Bratu tez to doradzilem. Pompy do CWU sa po prostu kiepskie. Juz nawet kombinowalem jakiś zwykly zbiornik i spiac to z jakas wieksza powietrzna , tak aby byl szybszy czas nagrzewania zbiornika ale niestety koszta robia sie juz wysokie.

Tak jak napisałem, zużywam średnio 83% w taniej taryfie g12w tj. 10h w każdy dzień roboczy oraz 24h przez sobotę i 24h niedzielę. W ten sposób 1 kWh wychodzi mnie mniej niż 32gr brutto. Więc nie można stracić. Zresztą temat ten był już wielokrotnie poruszany na forum i wszyscy dochodzili do tych samych wniosków. I gwarantuje, że jedyną rzeczą jaką pilnujemy to włączanie zmywarki nocą. Edytowane przez asaselllo

Tak jak napisałem, zużywam średnio 83% w taniej taryfie g12w tj. 10h w każdy dzień roboczy oraz 24h przez sobotę i 24h niedzielę. W ten sposób 1 kWh wychodzi mnie mniej niż 32gr brutto. Więc nie można stracić. Zresztą temat ten był już wielokrotnie poruszany na forum i wszyscy dochodzili do tych samych wniosków. I gwarantuje, że jedyną rzeczą jaką pilnujemy to włączanie zmywarki nocą.

Ale ja Ci wierze bo sam mam tak samo. Ale korzysc maja tylko Ci co duzo energii zużywają w taniej taryfie. Jeżeli ma przechodzić na II taryfe tylko do ogrzewania CWU a reszte energii zuzywa w dzien moze sie okazac ze sporo do tego dołoży