Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia i spiżarnia w jednym pomieszczeniu???


Recommended Posts

ja trzymam zaprawy w spiżarce (czyli słoiczki z przetworami).

W języku polskim jedno słowo ma czasem wiele znaczeń.

.

 

O jakie słowo chodzi, o spiżarkę czy o przetwory?

Ja od nie pamiętam od kiedy oba te dwa słowa znam i nie wydaje mi się aby były to słowa regionalne.

Ale przecież jeżeli mowa o robieniu przetworów czy zapraw w słoiki to wiadomo że nie robi się zaprawy cementowej jak co niektórzy tu sugerują:lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W słowniku PWN nie ma tego znaczenia jako przetwory na zimę jest natomiast jedno spożywcze znaczenie.

 

zaprawa farbiarska «substancja stosowana do barwienia w przemyśle włókienniczym i garbarskim»

 

https://sjp.pwn.pl/szukaj/zaprawa.html

 

Co oznacza, ze słownik jest niepełny, bo jak widzisz na przytoczonych przykładach, jest w powszechnym użyciu.

I używa się go w liczbie mnogiej jako "zaprawy" a nie "zaprawa".

Jest też w słowniku synonimów:

https://synonim.net/synonim/zaprawy

Edytowane przez Elfir
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta

dekadę temu dwie modne były zaprawy do ciast na spirytusie. Kupa facetów zainteresowała się wtedy cukiernictwem. Tylko jakimś cudem w ferworze prób czy do ciast się nadają do kuchni nie donosili i musieli kupować nawet kilkakrotnie o rożnych smakach.

 

Zatem tak słowo zaprawa istnieje w języku polskim do wyrobów spożywczych dokładniej półproduktów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta

dekadę temu dwie modne były zaprawy do ciast na spirytusie. Kupa facetów zainteresowała się wtedy cukiernictwem. Tylko jakimś cudem w ferworze prób czy do ciast się nadają do kuchni nie donosili i musieli kupować nawet kilkakrotnie o rożnych smakach.

 

Zatem tak słowo zaprawa istnieje w języku polskim do wyrobów spożywczych dokładniej półproduktów

 

Pamiętam te czasy :p Oj cukierników się narobiło wtedy to prawda a że smaku nie mogli wyczuć po jednej, po dwóch a nieraz nawet i po trzech butelkach to cóż, niektórzy tak próbowali że zapominali smak i musieli na drugi dzień od nowa prowadzić degustację.

Co do zaprawy to nie powiedziałbym że są to półprodukty bo choćby na przykładzie tej zaprawy do ciast zostało udowodnione że był to gotowy produkt;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...