marrio 09.04.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 A w sprawie umieszczenia pralki i suszarki w spiżarni? Jakieś przeciwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 10.04.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Jak działka pozwala dobrym rozwiązaniem na dużą spiżarkę jest ziemianka z ogrodem skalnym na wierzchu. W końcu w domu na zapasy bieżące mamy lodówkę , półki w kuchni etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.04.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 ja trzymam zaprawy w spiżarce (czyli słoiczki z przetworami). W języku polskim jedno słowo ma czasem wiele znaczeń. . O jakie słowo chodzi, o spiżarkę czy o przetwory? Ja od nie pamiętam od kiedy oba te dwa słowa znam i nie wydaje mi się aby były to słowa regionalne. Ale przecież jeżeli mowa o robieniu przetworów czy zapraw w słoiki to wiadomo że nie robi się zaprawy cementowej jak co niektórzy tu sugerują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 A w sprawie umieszczenia pralki i suszarki w spiżarni? Jakieś przeciwskazania? jak w spiżarni zamierzasz trzymać owoce, warzywa, suszone grzyby w lnianych workach - to będzie za ciepło i za wilgotno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) W słowniku PWN nie ma tego znaczenia jako przetwory na zimę jest natomiast jedno spożywcze znaczenie. zaprawa farbiarska «substancja stosowana do barwienia w przemyśle włókienniczym i garbarskim» https://sjp.pwn.pl/szukaj/zaprawa.html Co oznacza, ze słownik jest niepełny, bo jak widzisz na przytoczonych przykładach, jest w powszechnym użyciu. I używa się go w liczbie mnogiej jako "zaprawy" a nie "zaprawa". Jest też w słowniku synonimów: https://synonim.net/synonim/zaprawy Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Elfir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.04.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 jak w spiżarni zamierzasz trzymać owoce, warzywa, suszone grzyby w lnianych workach - to będzie za ciepło i za wilgotno. No właśnie, spiżarnia nie powinna być ogrzewana i powinno być w niej chłodno i powinna być zaciemniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.04.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ta dekadę temu dwie modne były zaprawy do ciast na spirytusie. Kupa facetów zainteresowała się wtedy cukiernictwem. Tylko jakimś cudem w ferworze prób czy do ciast się nadają do kuchni nie donosili i musieli kupować nawet kilkakrotnie o rożnych smakach. Zatem tak słowo zaprawa istnieje w języku polskim do wyrobów spożywczych dokładniej półproduktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.04.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ta dekadę temu dwie modne były zaprawy do ciast na spirytusie. Kupa facetów zainteresowała się wtedy cukiernictwem. Tylko jakimś cudem w ferworze prób czy do ciast się nadają do kuchni nie donosili i musieli kupować nawet kilkakrotnie o rożnych smakach. Zatem tak słowo zaprawa istnieje w języku polskim do wyrobów spożywczych dokładniej półproduktów Pamiętam te czasy Oj cukierników się narobiło wtedy to prawda a że smaku nie mogli wyczuć po jednej, po dwóch a nieraz nawet i po trzech butelkach to cóż, niektórzy tak próbowali że zapominali smak i musieli na drugi dzień od nowa prowadzić degustację. Co do zaprawy to nie powiedziałbym że są to półprodukty bo choćby na przykładzie tej zaprawy do ciast zostało udowodnione że był to gotowy produkt;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.