SKula 16.02.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 i jeszcze to http://www.pdis.pl/Lewe_Menu/Kursy/71-Kurs_projektowania_ogrod%C3%B3w.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Przynajmniej jedna szczera opinia: Ukończyłam kurs w 2011 roku. Kurs owszem jest fajny i prowadzą go osoby, które znają się na projektowaniu. Jednak nie ma co się oszukiwać, ale po tym kursie nikt nie otworzy firmy i nie będzie projektował !!! To jest raczej kurs dla hobbystów i osób, które chcą zaprojektować własny ogród. Nie podobało mi się, że wszyscy ciągle wmawiali, że projekty są super, kiedy wcale takie nie były... Albo mówili, że można projektować nie znając roślin... Nie dajcie się naciągnąć. Oni specjalnie tak mówią, żeby się zapisywać na kolejne kursy i nabijać kase. Ogólnie nie ma na kursie nic o samych roślinach i zakładaniu ogrodów. Bardzo mi brakowało takich praktycznych informacji o zakładaniu rabat itd. Ogólnie polecam, ale głownie dla hobbystów. Nie będzie z Was zawodowych projektantów ogrodów po takim krótkim kursie... To za mało... Za 3800 zł mozna kupić bez problemu usługę projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Za 3800 zł mozna kupić bez problemu usługę projektanta Elfir - ależ oczywiście że za tą kwotę można poprosić o wsparcie projektanta ale , przynajmniej w moim przypadku, nie chodzi o zdobycie projektu , tylko wiedzy i doświadczeń dziękuję za opinię , którą załączyłaś - daje mi ona jakiś obraz tego komercyjnego kursu a swoją drogą to chyba nikt nie sądzi że kilkudziesięciu godzinach stanie się profesjonalnym projektantem do tego potrzebne są studia a nie kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Ta opinia jest na tej stronie, którą wkleiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 a Twoje wprawne oko wypatrzyło tą jedną realną proszę więc o jakąś podpowiedź gdzie szukać czegoś podobnego no i czy Twoim zdaniem taki kurs ma sens - oczywiście dla samego siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Pytanie - masz zmysł plastyczny i wyobraźnię przestrzenną? Jeśli nie, nauczyć się mozesz tylko gatunków roślin i ich wymagań. To jak z kursem rysunku - osobę, która umie rysować poduczy warsztatu, ale antytalencia w plastyka nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrystynaApi 17.02.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 SKula: dzięki - jak sądzę dla mnie będzie za krótki... ponieważ myślę o zmianie zawodu. Jak na razie polecano mi coś takiego w Krakowie (ale działa też w Warszawie więc może zerknij) http://www.artcube.edu.pl/kurs/architektura_krajobrazu_kurs_2013.html Jak Wam się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ja o roślinach uczyłam się półtora roku na studiach (rok dendrologia i pół roku ozdobne zielne). Gleboznawstwo miałam rok, pół roku nawożenie. Mieliśmy rozpoznawanie gatunków zimą, odkrywki geologiczne, praktyki w terenie. Do tego rok nauki podstaw - czyli chemia, biochemia, genetyka. Uważam, że potem po takich kursach mamy pseudo-projektantów psujących rynek. Bo oferują klientowi coś, co nigdy projektem nazwać nie można (ani pod względem doboru roślin, ani kompozycyjnym). Klient widzi, że zapłacił a dostał śmieć, więc zraża się do projektantów jako grupy zawodowej i zamieszcza potem na forum opinie "lepiej samemu zaprojektować". Podobnie z resztą jest w branży wnętrzarskiej. Kursów "projektowania wnętrz" jest od groma i trochę. I potem takie ofiary losu próbują działać w zawodzie. Ostatno we wątku "szczyty kiczu" były zaprezentowane dokonania takiej "projektantki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 J Uważam, że potem po takich kursach mamy pseudo-projektantów psujących rynek. . zgadzam się z Tobą w zupełności też jestem zdania ,że jeśli chce się świadczyć usługi to trzeba prezentować wysoki poziom, a tego żaden kurs nawet najlepszy nie zagwarantuje ale jednak kursy na własny użytek - powtarzam nie komercyjny, są dobrym rozwiązaniem niestety ich organizatorzy wiedząc że na ich podstawie część kursantów próbuje działać na rynku świadcząc usługi - wywindowało ceny do niebotycznych rozmiarów zgadzam się studia - powinny kosztować , bo i zakres wiedzy i doświadczeń jest tu pełny i poziom wiedzy zupełnie inny ale taki kurs moim zdaniem jest za drogi cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Tutaj realizacja ogrodu będąca wizytówką firmy projektującej teoretycznie ogrody. Z profilu działalnosci wnioskuję, że zaczynali jako brukarze lub kamieniarze. http://www.ogrodniqus.pl/images/galery/111_4dbab7c0a5ec6.JPG Z mojego roku tylko ja chyba projektuję ogrody w Pl. Kilka osób poszło na tę specjalizację bo wydawała się łatwa - ot, porysujemy sobie. O jednej osobie wiem, że pracuje w Wlk.Brytani przy pielęgnacji ogródów (zawsze wolał zakładac ogrody niż projektować, bo dostawałam od niego zlecenia na projekty). Kilka dziewczyn pracowało w Holandii w szklarniach. A pozostali zmienili kompletnie zawody (jeden to został księgowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Z mojego roku tylko ja chyba projektuję ogrody A pozostali zmienili kompletnie zawody (jeden to został księgowym). no tak to bywa z moich studenckich znajomych to znam też jedną osobę pracującą w zawodzie jak do wszystkiego trzeba mieć predyspozycje no i pasję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ale kurcze - czasem powstaje pasja i chce się ją zgłębić czy poznać nie koniecznie od razu na poziomie profesjonalnych studiów a nie wszystko można znaleźć w necie tak , co prawda dużo jest , ale diabeł śpi w szczegółach i właśnie te szczegóły są objęte największą tajemnicą wiem, że jak każdy chronicie swojego kawałka chleba i nie można mieć o to pretensji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 jak wiesz pojawiłem się tutaj rok temu i błądząc po omacku z Waszą pomocą pogłębiam swoją wiedzę jestem tu częstym gościem i podglądaczem innych postów i pochłaniaczem porad nie tylko tych skierowanych do mnie cieszę się że jest takie miejsce , chociaż Tobie ono na pewno się "inaczej kojarzy"; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Nie mam nic przeciwko traktowaniu takich kursów jako dokształcenia dla amatorów ogrodnictwa - fascynat i tak nie zamói projektu, bo woli eksperymentować samodzielnie.Albo jako zmianę kwalifikacji ogrodnika-szkółkarza na ogrodnika-projektanta (czyli osoby, która ma podstawy biologii a potrzebuje zajęć z kompozycji i sztuki). Ale na takie kursy (i to często finansowane przez UE dla bezrobotnych) chodzi krawcowa, ekonomista i brukarz. I mają nadzieję, że kilka weekendowych spotkań nauczy ich zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 myślę ,że w każdym zawodzie można się spotkać z osobami, które chcą zawojować świat nie koniecznie wiedzą i kompetencją a wyłącznie najmniejszym kosztemna szczęście teraz są narzędzia do szybkiego przekazu informacji , jak chociażby tutaj, i bezwzględny rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 projektowanie ogrodów zrobiło się modne , ale to jednak sztuka i to wymagająca wiedzy i to z wielu dziedzinweekendowe kursy będą tak jak z nauką języka....niby się dogadasz na ulicy , ale książki nie przeczytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Skula- prowadzącą- B Gawryszewska to dobra marka i fajny człowiek, więc na pewno będzie tam miło i będą się starali rzetelnie prowadzić zajęcia, no i są to architekci krajobrazu, a nie ogrodnicy, ani architekci, co ma znaczenie. Ale czego się nauczysz, nie wiem, nie za bardzo wiem jak tyle zagadnień zmieścić w 72 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.02.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Tosiu zgadzam się z Tobą, zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 no tak 72 godziny to jak kurs na prawo jazdy:) widać ,że są dwie alternatywy : albo studia i profesjonalne przygotowanie i potraktowanie tematu, albo minimalistyczny kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 pozostaje więc samodzielne zgłębianie tematu , no i oczywiście Wasza szczególna "opieka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts