Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Architektura Krajobrazu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przynajmniej jedna szczera opinia: Ukończyłam kurs w 2011 roku. Kurs owszem jest fajny i prowadzą go osoby, które znają się na projektowaniu. Jednak nie ma co się oszukiwać, ale po tym kursie nikt nie otworzy firmy i nie będzie projektował !!! To jest raczej kurs dla hobbystów i osób, które chcą zaprojektować własny ogród. Nie podobało mi się, że wszyscy ciągle wmawiali, że projekty są super, kiedy wcale takie nie były... Albo mówili, że można projektować nie znając roślin... Nie dajcie się naciągnąć. Oni specjalnie tak mówią, żeby się zapisywać na kolejne kursy i nabijać kase. Ogólnie nie ma na kursie nic o samych roślinach i zakładaniu ogrodów. Bardzo mi brakowało takich praktycznych informacji o zakładaniu rabat itd. Ogólnie polecam, ale głownie dla hobbystów. Nie będzie z Was zawodowych projektantów ogrodów po takim krótkim kursie... To za mało...

Za 3800 zł mozna kupić bez problemu usługę projektanta :D

Za 3800 zł mozna kupić bez problemu usługę projektanta :D

Elfir - ależ oczywiście że za tą kwotę można poprosić o wsparcie projektanta

ale , przynajmniej w moim przypadku, nie chodzi o zdobycie projektu , tylko wiedzy i doświadczeń

dziękuję za opinię , którą załączyłaś - daje mi ona jakiś obraz tego komercyjnego kursu

a swoją drogą to chyba nikt nie sądzi że kilkudziesięciu godzinach stanie się profesjonalnym projektantem

do tego potrzebne są studia a nie kurs

Pytanie - masz zmysł plastyczny i wyobraźnię przestrzenną?

Jeśli nie, nauczyć się mozesz tylko gatunków roślin i ich wymagań.

To jak z kursem rysunku - osobę, która umie rysować poduczy warsztatu, ale antytalencia w plastyka nie zmieni.

Ja o roślinach uczyłam się półtora roku na studiach (rok dendrologia i pół roku ozdobne zielne). Gleboznawstwo miałam rok, pół roku nawożenie. Mieliśmy rozpoznawanie gatunków zimą, odkrywki geologiczne, praktyki w terenie.

Do tego rok nauki podstaw - czyli chemia, biochemia, genetyka.

Uważam, że potem po takich kursach mamy pseudo-projektantów psujących rynek. Bo oferują klientowi coś, co nigdy projektem nazwać nie można (ani pod względem doboru roślin, ani kompozycyjnym). Klient widzi, że zapłacił a dostał śmieć, więc zraża się do projektantów jako grupy zawodowej i zamieszcza potem na forum opinie "lepiej samemu zaprojektować".

Podobnie z resztą jest w branży wnętrzarskiej. Kursów "projektowania wnętrz" jest od groma i trochę. I potem takie ofiary losu próbują działać w zawodzie. Ostatno we wątku "szczyty kiczu" były zaprezentowane dokonania takiej "projektantki".

J

Uważam, że potem po takich kursach mamy pseudo-projektantów psujących rynek. .

zgadzam się z Tobą w zupełności

też jestem zdania ,że jeśli chce się świadczyć usługi to trzeba prezentować wysoki poziom, a tego żaden kurs nawet najlepszy nie zagwarantuje

ale jednak kursy na własny użytek - powtarzam nie komercyjny, są dobrym rozwiązaniem

niestety ich organizatorzy wiedząc że na ich podstawie część kursantów próbuje działać na rynku świadcząc usługi - wywindowało ceny do niebotycznych rozmiarów

zgadzam się studia - powinny kosztować , bo i zakres wiedzy i doświadczeń jest tu pełny i poziom wiedzy zupełnie inny

ale taki kurs moim zdaniem jest za drogi

cóż...

Tutaj realizacja ogrodu będąca wizytówką firmy projektującej teoretycznie ogrody. Z profilu działalnosci wnioskuję, że zaczynali jako brukarze lub kamieniarze.

http://www.ogrodniqus.pl/images/galery/111_4dbab7c0a5ec6.JPG

Z mojego roku tylko ja chyba projektuję ogrody w Pl. Kilka osób poszło na tę specjalizację bo wydawała się łatwa - ot, porysujemy sobie.

O jednej osobie wiem, że pracuje w Wlk.Brytani przy pielęgnacji ogródów (zawsze wolał zakładac ogrody niż projektować, bo dostawałam od niego zlecenia na projekty). Kilka dziewczyn pracowało w Holandii w szklarniach. A pozostali zmienili kompletnie zawody (jeden to został księgowym).

ale kurcze - czasem powstaje pasja i chce się ją zgłębić czy poznać

nie koniecznie od razu na poziomie profesjonalnych studiów

a nie wszystko można znaleźć w necie

tak , co prawda dużo jest , ale diabeł śpi w szczegółach i właśnie te szczegóły są objęte największą tajemnicą ;)

wiem, że jak każdy chronicie swojego kawałka chleba i nie można mieć o to pretensji

jak wiesz pojawiłem się tutaj rok temu i błądząc po omacku z Waszą pomocą pogłębiam swoją wiedzę

jestem tu częstym gościem i podglądaczem innych postów i pochłaniaczem porad

nie tylko tych skierowanych do mnie

cieszę się że jest takie miejsce , chociaż Tobie ono na pewno się "inaczej kojarzy";;)

Nie mam nic przeciwko traktowaniu takich kursów jako dokształcenia dla amatorów ogrodnictwa - fascynat i tak nie zamói projektu, bo woli eksperymentować samodzielnie.

Albo jako zmianę kwalifikacji ogrodnika-szkółkarza na ogrodnika-projektanta (czyli osoby, która ma podstawy biologii a potrzebuje zajęć z kompozycji i sztuki).

Ale na takie kursy (i to często finansowane przez UE dla bezrobotnych) chodzi krawcowa, ekonomista i brukarz. I mają nadzieję, że kilka weekendowych spotkań nauczy ich zawodu.

Skula- prowadzącą- B Gawryszewska to dobra marka i fajny człowiek, więc na pewno będzie tam miło i będą się starali rzetelnie prowadzić zajęcia, no i są to architekci krajobrazu, a nie ogrodnicy, ani architekci, co ma znaczenie. Ale czego się nauczysz, nie wiem, nie za bardzo wiem jak tyle zagadnień zmieścić w 72 godzinach.