Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ppietrz pisał,że do retopalu przy aktywnych przedmuchach daje 75-78%.

Przedmuchy u siebie wyłączyłem, bo jednak to dodatkowe powietrze, które "szkodzi" retopalowi. Próbuję rozgryźć znaczenie minimalnej wartości dmuchawy. Ustawiłem u siebie na 10%. Kiedyś o to pytałem, ale za bardzo nie było odpowiedzi...

U mnie kocioł chodzi +/- 2.5 stopnia. Jak jest na minusie to idzie w duże obroty (także 100%), kiedy jest na plusie wchodzi w podtrzymanie. Być może jest to efekt uboczny działania na strefach - sterownik nie ma czasu się uregulować. Dobrze by było gdybym mógł ustawić aby w podtrzymaniu trochę bardziej dmuchał. Czy to można osiągnąć zmieniając minimalną wartość w ustawieniach dmuchawy?

Ruszając dół podnosisz krzywą powietrza od dołu, obniżając górne obroty spłaszczasz krzywa od góry.

Już jesteście wprawieni w obsłudze kotła przez prawie 1,5sezonu, to możecie się pobawić i obserwować efekty.

Wszystko na spokojnie i małymi krokami, dłuższy czas na obserwację efektu korekcji.

Jak pogorszycie, zawsze możecie wrócić do wyjściowych danych.

No i ja chciałem się pochwalić że wczoraj dojechał do mnie Skampik 12-tka.

Jeszcze z mc i może nastąpi pierwsze uruchomienie.

Może za 1,5 sezonu grzewczego będę również mógł z Wami pogadać o parametrach ;)

Na razie jestem totalny lajkonik :) i pozostaje mi wiara w Cobre i Waszą pomoc hehe

Witaj w gronie użytkowników Skam-P

Jak odpalisz, zaglądaj, pytaj, pisz - wspólnie pomożemy "opanować bestię"

Podawaj jaki masz palnik, do 12-ki są montowane w sumie 3rodzaje ;)

AZP-MŻ, mała Ekoenergia i mały APM-1/EWM-1

Palnik: APM-1/EWM-1

no i chyba mała dmuchawa (przynajmniej tak uzgadnialiśmy w mailu ;)

Jeszcze go nawet z folii nie rozpakowywałem

Apropo na tym ruszcie stałym awaryjnym można palić drewnem?

Można samo drewno zapodać ? (aby np spalić pozostałości po budowie)

Czy raczej dorzucać po trochu na górny ruszt awaryjny podczas gdy pali się ekogroszek?

A jak się tą mazią oblepi to trzeba czyścić czy może jak zacznie się palić ekogroszkiem to samo się wypali?

Sam zobaczysz, jak wyjdzie lepiej.

W jakąś sobotę możesz na ruszcie awaryjnym trochę tego drewna spalić.

Przy pracy automatu może nie wystarczyć tlenu dla całkowitego spalenia drewna na ruszcie awaryjnym - musisz spróbować, będziesz widział efekty. Tylko mniejszą ilość jednorazowo!

Generalnie jak przejdziesz na węgiel i podajnik, to się wymiennik wygrzeje i wysuszy to co narobi drewno, później łatwiej to odpadnie.

Ze spokojem sobie sprawdzisz. Moim zdaniem lepiej to robić przy wyłączonym palniku, na naturalnym ciągu w jakąś sobotę.

Lekko uchylic popielnik i na ruszcie awaryjnym spalić trochę tego drewna. W sterowniku w trybie ręcznym włączyc pompy i przy okazji ciepełko na bojler i grzejniki pójdzie.

Tutaj tez małe wyjaśnienie, bo pojawiają się różne opinie w tej sprawie.

Do małych kotłów wolimy stosować palniki AZP-MŻ lub małą Ekoenergię czy ten APM-1 ze względu na fakt,że otwór podajnika jest mniejszy.

Uważamy, że jest to bardziej korzystne jak zakrywanie szczelin w palniku z duża dziurą, którą wychodzi węgiel.

Czy słusznie - czas pokaże.

witam

posaidam kocilo 19kw z małym palnikiem ekoenergia2 + Cobra

zdecydowalismy sie doplacici i wziasc Cobre

aktualnie nie mamy jeszcze podlaczonego termostatu pokojowego, wiec kociol chodzi na temp. nastawnej na kotle

ustawienia:

co 40 c

dmuchawa max-80%, min 20%

adc wl.

pid wl.

moc 3%

pompa plynna, pauza 10minut

w domu 22 C, przy obecnych warunkach

zawor 4D ustwiony recznie na 2

wnioski:

jesli zmienie moc dmuchawy na ponizej 20% np 5%-10% to chodzi mi ona prawie ledwo co, ale za to prawie non stop, dlatego min dalam na 20% wowczas wydaje mi sie, ze przerwy gdy kociol nie pracuje sa dluze tj. 7-10 minu, moze koledzy maja inne sugestie.

kociol ma zadane 40C, jak temp. spadnie 38,5-39 C, ponownie wznawia prace, powiem ze troche mnie to irytuje, bo jak dla mnie zaczesto.

1.czy jesli podlacze termostat pokojowy to roznica 2C bedzie wedlug temperatury w pomieszczeniu? czy dalej bedzie bral temp. zadana na kotle?

2.czy dobrym rozwiazaniem bedzie jesli obnize histerezę z 2 stopni, na przykladowo 3-4 stopnie?

3.nie wiem tez jak z ustawieniami pompy czy ustawic na plynna czy na skokowa? oraz jaki czas pause podac :(

moze pomozecie nowej uzytkowniczce Cobry i calego sprzetu okiełznać te wynalazki

Moja sugestia jest taka:

- ADC korzystać tylko, gdy jest stały odbiór ciepła.

Jak są termostaty na grzejnikach, kombinujemy z zaworem mieszającym, jest malutki odbiór ciepła, to wyłączyć ADC.

Ideą PID jest ciągła praca nadmuchu i modulowanie odpowiedniej przerwy w podawaniu paliwa.

Więc ma się na dłużej nie odstawiać...

Ponieważ można sterownik zmodyfikować, to podnosząc powietrze od dołu zmieniamy krzywą powietrza i w pewnym momencie sterownik szybciej się odstawi w podtrzymanie.

Histereza działa (tj. powinna działać) gdy pid jest całkowicie nieaktywne

Jak podłączysz termostat to bęzie przerywana praca pompy na grzejniki, mniej ciepła będzie dostarczane do obiegu grzewczego, pewnie w skutkach kocioł będzie dłużej stał i prawdopodobnie w chwilach postoju mocniej przeciągnie nastawę, tutaj jednak priorytetem jest temp. powietrza w pomieszczeniu.

Praca płynna pompy ma zostać, gdy w układzie C.O. zastosowano klasyczną pompę

Pracę skokową wybierany, gdy mamy pompę energooszczędną np. Wilo Smart, Grundfoss Alpha2, Leszno Maxima.....

Witam wieczorowa pora,mam problem.Moj niebieski przyjaciel ze sterownikiem cobra gasnie przy ustawieniu stref czasowych.Przy zadanej 45 i obizonej w ciagu dnia o 6 st.wiadomo ze powinien na podtrzymaniu chodzic ale.......gasnie zanim poda nowa dawke itp.moze jakies wskazowki do ustawien?kopiec mam na 2 ,min moc na 4 PID zalaczony went max 70%.Podajcie swoje ustawienia-aha wegiel w miare dobry

ściągnij sobie nową wersję softu z E-M

a jak gaśnie, to podnoś moc minimalną

jaki masz komin?

SWOJĄ DROGĄ SZANOWNA REDAKCJA, CZY ADMIN MOGLIBY WRESZCIE PORZĄDEK ZROBIĆ I NAPRAWIĆ BURDEL, KTÓRY WYKRĘCILI.

DOCZEKAMY SIĘ WRESZCIE POŁĄCZENIA STAREGO, PRZYWRÓCONEGO WĄTKU DO NOWO ZAŁOŻONEGO?

Edytowane przez Jarecki79

Myślisz, że Admin czy Redakcja czyta każdy post? Jak chcesz coś przekazać, trzeba pisać do nich bezpośrednio.

ELFIR, pisałem o tym do Ciebie jak też do REDAKCJI

Redakcji wysyłałem linki, także do wątku założonego przez Karokę z prośbą o przywrócenie wątków założonych przez budowniczego.

Zwyczajnie nad tym nie panujecie!!!!!!!!!!!!